Kauneus

Nuorentavatko lyhyet hiukset? Kysyimme asiaa hiustaiteilija Piatu Puhakalta – ja saimme varmat vinkit raikkaaseen lookiin

Tekeekö lyhyt hiusmalli lookista nuorekkaan? Riippuu siitä, haluatko olla tyyliltäsi aikuinen nainen vai tyttömäisen raikas.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Istock, Om-Arkisto

Älä suotta pätki kutrejasi. Hiustaiteilija Piatu Puhakka kertoo, miten hiusten pituus voi vaikuttaa ulkonäköösi.

Tekeekö lyhyt hiusmalli lookista nuorekkaan? Riippuu siitä, haluatko olla tyyliltäsi aikuinen nainen vai tyttömäisen raikas.

Nuorentavatko lyhyet hiukset, Q Hair -kampaamon Creative Director Piatu Puhakka?

– Olen itsekin joskus ajatellut, että kun ikää tulee, tukan pituutta pitää lyhentää. Mutta olen nyt oppinut uuden perussäännön: kun ikää tulee lisää – varsinkin jos olet 30–60-vuotias nainen – lyhyt tukka ei niinkään nuorenna. Se tekee ehkäpä enemmän ’aikuisen naisen’ näköisen lopputuloksen, Puhakka kuvailee.

– Meidän pitäisi kumota se ajatus, että lyhyt tukka aikuisella naisella automaattisesti nuorentaa: se ei pidä paikkaansa.

Annan muuttumisleikissä Laura, 41, halusi aikuista tyyliä – hän kertoi jämähtäneensä nuoremman minänsä tyyliin. Uusi ”pottamainen” lyhyt hiustyyli tuo kaulan ja leukalinjan kauniisti esiin. Runsas pääliosa kehystää kasvoja.

Haluatko nuorekkuutta? Pitkä hius voi tehdä tyttömäisen lookin

Uusi hiusväri ja leikkaus itsessään tekevät monesti lookista raikkaan ja upeasti uudistuneen.

– Jos haluaa nuorekkuutta, silloin hiuksissa kannattaa olla leuasta alaspäin pituutta ja se saa mennä vaikka kuinka alas – kunhan se on hyvin hoidettu ja pidetty ja leikkauslinjat ovat oikeat. Silloin pitkä hius antaa tyttömäisyyttä, naisellisuutta ja raikkautta. Mutta, kaikki riippuu siitä, että missä kunnossa hiukset ovat, Piatu muistuttaa.

– Nyrkkisääntö: kun löydät juuri sinulle sopivan hiusmallin, se raikastaa lookin, Piatu summaa.

47-vuotias Nina kokeili 15 vuotta sitten lyhyempää hiusmallia, mutta kasvatti sen pian pois, sillä hänen mielestään pitkät hiukset ovat helppohoitoisemmat. Annan muuttumisleikissä tehty uusi puhtaan vaalea sävy hiuksissa näyttää huolitellulta – ja lopputulos oli ihanan pirtsakka.

Sopivatko minulle lyhyet hiukset?

Mittariin tulleiden ikävuosien sijaan kaikista tärkeintä onkin kiinnittää huomiota kasvojen muotoon.

– Jos sinulla on pitkät tai soikeat kasvot, niihin lyhyt tukka ei ole paras vaihtoehto. Timantinmuotoisille, voimakasposkisille kasvoille polkkatukka voi olla liian tylsä. Sydämenmuotoiset kasvot ovat myös riski, jos mietitään lyhyttä tukkaa, Piatu Puhakka luettelee.

– Lyhyt tukka sopii pyöreille kasvoille todella hyvin, kunhan se on leikattu kasvojen mukaisesti. Neliön mallisillekin kasvoille lyhyemmät hiukset käyvät, kunhan niissä on eri pituisuutta.

Anetten, 54,  olkapäille ulottuvat hiukset olivat ohuet ja värjäämisestä hieman huonokuntoiset. Annan muuttumisleikissä kampaaja leikkasi hiukset lyhyeen mittaan mutta niin, että päälliosa jätettiin pidemmäksi.

Taidokas leikkaus tekee lyhyistä hiuksista raikkaat ja nuorekkaat.

– Olen huomannut, että Suomessa naisten lyhyet hiukset leikataan hieman liian maskuliinisesti: joko ne on leikattu aivan liian lyhyeksi tai sitten liian tasaisesti. Varsinkin perinteinen polkkamalli ja lyhyt tukka saattavat tehdä hieman ”rouvasfiilistä”, Piatu kuvailee.

–  Pixie-leikkaus on oikein hyvä vaihtoehto, jos haluaa pitää lyhyttä hiusmallia. Pixie-mallissa on enemmän muokkailuvaraa, koska se on leikattu  niin, että siellä on pitkiä ja lyhkäisiä osioita sikin sokin.

Pixie-hiukset
Trendikkäässä pixie-hiusmallissa (oik.) on rakennetta. Pienilläkin jutuilla voi saada näyttäviä muutoksia aikaan.

Jos haaveilet lyhyemmästä hiusmallista ja pohdit, sopisiko sellainen juuri sinulle, ensimmäiseksi kannattaa etsiä itselleen hyvä kampaaja ja sopia konsultaatioaika. Piatu kannustaa myös seuraamaan Instagramista ja somesta kampaajien taidonnäytteitä.

Se, sopivatko sinulle lyhyet hiukset, riippuu Piatu Puhakan mukaan myös persoonastasi. Oletko räväkkä, pirtsakka vai ihan jotain muuta?

– Kampaajan tehtävänä on katsoa ja ehdottaa, mikä malli juuri sinulle sopii, Piatu kannustaa.

Näyttelijä Maria Ylipään räväkkään persoonaan sopii loistavasti lyhyet, kerroksilla leikittelevät hiukset.

Lue myös:

Minkä muotoisille kasvoille lyhyet hiukset sopivat parhaiten? Kysyimme asiantuntijalta

Haaveiletko uudesta hiustyylistä? Nämä asiat kampaajasi haluaa sinun tietävän ennen suurta hiusmuutosta

Tämän hetken hiustrendit inspiroituvat vintagesta – 5 naisellista nostalgiaa henkivää kampausta kevääseen

X