Terveys

Kokeilisitko laitepilatesta? Kaija, 75, luopui kyynärsauvasta parin harjoittelukerran jälkeen

Kuluneilla polvilla voi ja kannattaa liikkua. Kaija Väli-Mattila tietää, miten se onnistuu kivutta. Lempilaji löytyi sattumalta.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Sara Pihlaja

Laitepilates voi olla senioreille mattopilatesta helpompaa.

Kuluneilla polvilla voi ja kannattaa liikkua. Kaija Väli-Mattila tietää, miten se onnistuu kivutta. Lempilaji löytyi sattumalta.

Keinutuoli on monipuolinen kapistus. Siinä Kaija Väli-Mattila kutoo villapaitoja, katselee televisiosta Emmerdalea ja jumppaa. Jo kiikkustuolissa keinuttelu herättelee vatsalihaksia, mutta tuolissa voi treenata topakamminkin.

”Pysäytä tuoli, nosta toinen jalka suoraksi eteen, kohota sitä hivenen ja pidä siinä”, Kaija, 75, neuvoo työuransa fysioterapeuttina tehneen ammattitaidolla.

Liike tuntuu tuimana poltteena jalan etupuolella ja vahvistaa reiden etuosan lihaksia. Se tekee erityisen hyvää kenkkuilevalle polvelle, Kaija tietää kertoa oman kokemuksensa perusteella.

”Kaksi vuotta sitten konkkasin polvivaivaisena keppien kanssa. Nyt minulla on yksi keppi, mutta se lojuu käyttämättömänä auton tavaratilassa.”

Liike on lääkettä kipeälle polvelle, mutta ihan pelkällä kiikkustuolijumpalla ei Kaija polveaan kuntouttanut.

”Polvi tarvitsee monipuolista liikettä. Liikelääkettä pitää käyttää säännöllisesti.”

Miten voi liikkua, jos liikkuminen sattuu? Kaija löysi kysymykseen vastauksen ja kipeälle polvelleen lempilajin sattumalta.

Polvivaivojen alku

Kun Kaija yhdeksän vuotta sitten astui keittiöjakkaralta alas, polvesta kuului kova napsahdus. Sellainen ääni kuuluu, kun joku katkaisee lyijykynän tai – kuten Kaijan tapauksessa – polven nivelkierukka ja sivuristiside rikkoutuvat.

Polvea ei leikattu. Kaija kuntoutti sen itse ja pystyi palaamaan melko pian seniorijumppaan ja kuntosalille.

Kaksi vuotta sitten Kaijan toinen polvi kipeytyi. Takana oli puolentoista viikon lomamatka ystävän kanssa, ja ystävykset tutustuivat kohteeseen jalan. Polvi ei siitä tykännyt, ja kotiin palaamisen jälkeen se osoitti mieltään.

”Pelkkä tasamaalla käveleminen pisti polveen ja rappusissa vasta hankalaa olikin.”

Omaa lajia etsimässä

Magneettikuvasta selvisi, että tässäkin Kaijan polvessa oli kierukkavikaa ja sivuristisidekremppaa, mutta myös toisen asteen kulumaa.

”Lääkäri puhui polvivaivastani ikään kuuluvina muutoksina. Minä puhun suoraan nivelrikosta.”

Lue myös: Polven sisäsyrjän kipu on syytä tutkia – ikävälle vaivalle kaksi mahdollista syytä

Kaija sai polveensa kortisonipiikin ja mukaansa kyynärsauvat. Hän köpötteli kepeillä pari kuukautta. Jotta jalan lihakset eivät vallan surkastuisi ja polvi säilyttäisi liikeratansa, Kaija pakotti itsensä vesijuoksemaan.

”Vesi on nivelille hyvä ympäristö, mutta minä en uimahallitouhusta perusta.”

Seinänaapurina asuvalla ystävällä oli Kaijalle mieluisampi vaihtoehto. Parin kilometrin päähän oli avattu uusi laitepilatespaikka. Mitä jos mentäisiin yhdessä tutustumaan siihen?

Ensimmäinen kerta laitepilateksessa

Kaija astui laitepilatesstudioon ystävä toisessa, kyynärsauva toisessa kainalossa. Kun hän näki telinevoimisteluvälineitä muistuttavat laitteet, hän alkoi epäröidä.

”Mietin, miten kummassa kampean itseni ja kipeän polveni laitteisiin.”

Laitteilla oli outoja nimiä, kuten Cadillac ja Reformeri. Kaija aloitti tutustumisen lajiin jälkimmäisestä.

”Mattopilates oli minulle tuttua, mutta Reformerissa matto tai pikemminkin lavetti oli kytketty jousiin, ja se liikkui. Pelkäsin, että tipun laitteen kyydistä.”

Turha pelätä, lavetti ei liiku itsekseen, Kunnonkoutsin laitepilatesohjaaja Sanna Harolin vakuutti Kaijalle.

”Lavetin liikuttaminen vaatii ja kehittää lihasvoimaa, kehonhallintaa ja liikkuvuutta”, Kaija kertoo ohjaajan opettaneen.

”Kauhea vehje, mutta tasapaino kehittyy, liikkuvuus lisääntyy ja polvi tykkää”, Kaija Väli-Mattila sanoo tikastynnyrilaitteesta. Sanna Harolin opastaa.
”Kauhea vehje, mutta tasapaino kehittyy, liikkuvuus lisääntyy ja polvi tykkää”, Kaija Väli-Mattila sanoo tikastynnyrilaitteesta. Sanna Harolin opastaa. © Sara Pihlaja

Kaija huomasi, että laitepilates voi olla senioreille mattopilatesta helpompaa: jousi paitsi vastustaa, myös avustaa liikettä, ja vastusta voi säätää.

”Liikkeet ovat nivelille pehmeitä. Ne onnistuivat kipeälläkin polvella.”

Kokeilutunnin jälkeen Kaijan polvi koukistui ja ojentui entistä paremmin. Lihaksia poltteli mukavasti, ja olo oli hyvällä tavalla rento ja väsynyt. Kaija päätti alkaa nauttia tätä lääkettä säännöllisesti.

Lue myös Kotiliesi.fi: Pilates voi auttaa selkäkipuihin ja sopii hyvin henkilölle, joka ei ole liikkunut paljoa aiemmin – millainen laji oikein on?

Pilatesporukka

”Parin laitepilateskerran jälkeen luovuin kyynärsauvastani, muutaman kuukauden päästä hiihtelin keväthangilla ja puolen vuoden jälkeen kyykkäsin takamuksen lähelle lattiaa.”

Polven kuntouttaminen laitepilateksessa on mukavaa.

”Pilatesporukassa tulee liikuttua huomaamatta. Parannamme senioriryhmässä kremppoja ja maailmaa.”

Kaija huolehtii polvestaan myös jumppaamalla, käymällä kuntosalilla ja liikkumalla paikasta toiseen lihasvoimin.

”Kotona jumppaan sen verran, että kehtaan tulla seuraavalla viikolla laitepilatekseen. Ohjaaja huomaa, jos olen laiskotellut.”

Varovaisuutta arjessa

Kaijan polvikuluma ei parane. Nivelrikko on etenevä vaiva. Sen kanssa pärjää, kun pitää lihakset kunnossa ja kudokset liikkuvina.

”Olen oppinut pilateksessa kehonhallintaa, josta on hyötyä kaikessa liikkumisessa. Väärät asennot tekevät huonoa nivelille.”

Kaija on nykyään liikkeissään entistä varovaisempi. Tapaturma olisi polvelle pahaksi. Hiihtolenkeillä Kaija kiertää isot mäet, eikä hän juokse alas portaita.

”Jakkaralle kiipeän edelleen. Nyt jakkara on tikasmallia ja siinä on tukikahva.”

Pilatestuntien lisäksi Kaija käy kuntosalilla, tuolijumpassa ja joskus myös vesijumpassa.
Pilatestuntien lisäksi Kaija käy kuntosalilla, tuolijumpassa ja joskus myös vesijumpassa. © Sara Pihlaja

Juttu on julkaistu Vivassa 7/2024.

X