Pilatesharjoittelu aloitetaan vahvistamalla kehoa.
Liikunta

Keho vetreäksi ja vahvaksi laitepilateksen avulla? Asiantuntija vastaa 6 kysymykseen reformeriharjoittelusta

Pilateksen tavoitteena on vahva, hyvinvoiva keho, joka pysyy terveenä pitkään. Laitepilates sopii hyvin myös aloittelevalle liikkujalle.
Teksti: Roosa Roivainen Kuvat: Istock, Roosa Roivainen

Laitepilates eli reformeriharjoittelu on suosittu liikuntamuoto, mutta millaista se oikeastaan on? Esitimme pilatesohjaaja Eerika Tenhovuorelle 6 kysymystä aiheesta.

Millainen treenimuoto laitepilates on?

Laitepilates mielletään usein omaksi lajikseen, mutta todellisuudessa pilates koostuu niin laite- kuin mattoharjoittelusta.

Pilates aloitetaan reformeriharjoittelulla, jossa kehoa on tarkoitus vahvistaa ennen haastavampaa osuutta eli matolle siirtymistä.

Pilates onkin ennen kaikkea yksilöllistä treeniä ja tavoitteet riippuvat jokaisen omasta lähtötilanteesta.

– Pilateksen tavoitteena on toimiva keho, joka pysyy terveenä mahdollisimman pitkään. Pilatesharjoittelu on jatkuvaa liikettä, Tenhovuori kertoo.

Mitä kehon osa-alueita laitepilates harjoittaa?

Pilateksen ydin on vahva keskivartalo. Koska jokainen liike pilateksessa lähtee keskivartalon lihaksistosta, sen käyttö opetellaan laiteharjoittelussa perusteellisesti. Keskivartalon tulee olla niin sanotusti ”jämäkkä”, jotta harjoittelussa päästään eteenpäin.

Tenhovuori kuitenkin painottaa, että pilates on myös koko kehon treeni, jossa vartalon lihaksia vahvistetaan tasapuolisesti. Reformeriharjoittelu tehoaa niin kehon heikkoihin lihaksiin kuin vartalon ikäviin lihasjumeihinkin.

– Pilateksella edistetään sitä, että lihastasapaino pysyy koko ajan hyvänä. Jokainen liike on kokovartaloliike.

Laitepilates: ydin on vahva keskivartalo. Kuvassa pilatesohjaaja Eerika Tenhovuori opastaa yhtä asiakkaistaan.

Laiteharjoittelun tavoitteena on vahvistaa keskivartaloa, sillä jokainen liike lähtee keskivartalon lihaksista.

Kenelle laitepilates sopii?

Reformeriharjoittelu on liikuntamuoto, joka sopii kaikille kuntotasosta sekä iästä riippumatta.

Paljon liikkuville sekä lajiurheilijoille pilates on sopivaa oheistreeniä, joka auttaa palauttamaan tasapainon lihaksissa. Istumatyöläisille pilates on taas loistava tapa vahvistaa kehoa. Ikäihmisillä se puolestaan auttaa ylläpitämään lihaskuntoa ja kehittämään tasapainoa.

– Monesti aloittamisen jälkeen keskivartalo alkaa tuntua napakammalta. Keho voi tuntua myös pidemmältä, koska siihen on tullut venytystä, Tenhovuori kertoo.

Kuinka tehokasta liikuntaa laitepilates on?

Pilates mielletään usein kevyehköksi liikuntamuodoksi, mutta Tenhovuori huomauttaa, että kunnolla tehdyssä pilatesharjoituksessa tulee aina hiki. Keskimäärin tunnin kestävä treeni polttaa noin 400-600 kilokaloria.

– Mitä pidemmälle treenaamisessa pääsee, sitä enemmän tahti tiivistyy. Harjoitteluun tulee lisää liikkeitä ja vauhtia, koska pilateksen perusteet ovat jo mielessä. Sitä kautta kaloreita palaa myös enemmän.

Kuinka nopeasti laitepilateksella voi saada tuloksia?

Kuten missä tahansa liikuntamuodossa, myös laitepilateksessa tulosten saaminen vaatii sen, että harjoituksia tehdään säännöllisesti.

Kerran viikossa tehtävä treeni ylläpitää kehon lihaskuntoa, edistyminen vaatii puolestaan sen, että viikossa harjoituskertoja on ainakin kaksi tai kolme.

Laitepilates tuottaa nopeasti tuloksia, kun harjoittelua tehdään säännöllisesti. Kuvassa pilatesohjaaja Eerika Tenhovuori neuvoo asiakkaitaan harjoituksen aikana.

Tulosten saamiseksi laiteharjoittelua olisi hyvä harjoittaa ainakin pari kertaa viikossa. Kerran viikossa tehtävä treeni puolestaan ylläpitää lihaskuntoa.

Mitä asioita laitepilatesta aloittelevan kannattaisi ottaa huomion?

Tenhovuoren mukaan paras tapa aloittaa laitepilates on lähteä avoimin mielin studiolle. Aikaisempaa kokemusta treenaamisesta ei tarvita.

– Ihmiset usein arkailevat sitä, että he ovat liian huonokuntoisia tai jäykkiä. Sitä suuremmalla syyllä kannattaisikin suunnata pilatestunnille, koska harjoittelulla saadaan venytystä jumeihin. Pilates treenaa myös kehon tärkeitä tukilihaksia.

Aloittelijan on myös tärkeä muistaa, että lajin oppiminen vie hetken. Pilatesharrastus onkin verrattavissa minkä tahansa urheilulajin aloittamiseen.

– Liikkeet kyllä oppii, mutta se vie aikansa, Tenhovuori sanoo.

X