Ihmiset

Krista Kosonen: ”Äitiys yllätti minut iloisesti”

Nelikuisen tytön äiti, näyttelijä Krista Kosonen, 32, nauttii äitiyslomasta. Nyt hänellä on aikaa lojua kalsareissa kotona lukemassa ja katsomassa dokumentteja ja tavata äitiyslomalla olevia näyttelijäystäviään.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Ari Heinonen/Otavamedia

Nelikuisen tytön äiti, näyttelijä Krista Kosonen, 32, nauttii äitiyslomasta. Nyt hänellä on aikaa lojua kalsareissa kotona lukemassa ja katsomassa dokumentteja ja tavata äitiyslomalla olevia näyttelijäystäviään.

Juuri nyt olen innostunut arjesta. Lapsen kanssa kotona oleminen on kuin pitkä joululoma. Voin olla kalsareissa kotona, katsoa dokumentteja, lukea kirjoja, kävellä ja nähdä kavereita. En ole ollut näin vapaa moneen vuoteen – ehkä viimeksi lapsuudessa.

Minua ilahduttaa se, että äitiys ei ole ahdistanut minua lainkaan. Ajattelin etukäteen itselleni tyypillisen pessimistisesti, että tämä tulisi olemaan ihan hirveää. Mutta kun kuvittelee huonon vaihtoehdon, yllättyy yleensä iloisesti. En ota tätä elämänvaihetta niin isosti. Paljon muuttui, mutta toisaalta olen sama ihminen kuin ennenkin.

Elämässäni ei ole rutiineja, mutta kahvia kuluu paljon. En ole mikään hifistelijä. Juon kahvin kahvina, ilman sokeria ja maitoa, mutta sitä pitää saada litratolkulla ja heti aamulla kaksi isoa kupillista. Olen sillä tavalla suomalainen, että kahvi kuuluu joka väliin: aina juodaan ensin kahvit.

Minua ärsyttää se, että tänään lähdin kotoa ilman avainta ja seisoin rappukäytävässä vauvan kanssa ilman vaunuja. Onneksi tuli eräs naapuri, joka päästi minut vaunukellariin. Pääsimme ulos, mutta sen jälkeen piti vielä päästä kotiin.  Jos puhutaan isosti ärsyttävistä asioista:  vihapuhe ja huono käytös somessa ovat jotain niin raivostuttavaa, että ärsyttää on siihen aivan liian lievä ilmaus.

Rakastan hyvää ruokaa, mutta keittiö ei ole ympäristöni. Voin osallistua salaatin pilkkomiseen, mutta jos meillä tarjotaan vieraille ruokaa, minä en ole kokki.

Olen tavannut ystäviäni enemmän kuin aikoihin. Monet näyttelijäkaverini – kuten Laura Birn, Anna-Maija Tuokko, Helena Vierikko ja Emmi Parviainen – ovat myös äitiyslomalla, joten näen heitä usein. Laitamme vauvat lattialle ja juttelemme maailman järjestykseen.

Lue Laura Birnistä: Näyttelijä Laura Birn – Kohti isoa maailmaa

Minua ilahduttaa lumi. Kaupunki on kaunis talvella. Myös taide-elämykset ilahduttavat: Viimeksi Henri Cartier-Bressonin valokuvanäyttely Ateneumissa, Kristian Smedsin Tabu Kansallisteatterissa ja Jättiläinen-elokuva.

Töitä en ole varsinaisesti kaivannut. Mutta sisäinen näyttelijäni on elossa. Olen yrittänyt sivistää itseäni. Olen lukenut paljon, esimerkiksi Stanislavskin (venäläinen 
teatteriguru) teoksia englanniksi. Lisäksi olen käynyt joogassa ja kuntosalilla.

Käytän rahaa, jos sitä on. En tee elämänvalintoja raha edellä. Kulutan nautintoihin, ravintoloissa syömiseen ja kahvilassa istumiseen, hyvään viiniin, elokuviin ja taide-elämyksiin. En ole nuuka.

Ulkonäköni hoitamisessa olen huoleton. Käytän apteekin perusrasvaa enkä juuri meikkaa, mutta on ihanaa laittautua kauniiksi isoa juhlaa varten. Tukankin kanssa olen aika stressitön. En erityisesti mieti sitä, vaan  hiusmallini on muuttunut roolieni mukaan.

Olen aina ollut huono nukahtamaan mutta hyvä nukkumaan. Ehkä syy on niiden kahvilitrojen, mutta en koskaan onnistu ottamaan torkkuja kesken päivän esimerkiksi autossa. Sitten kun nukahdan, nukun pitkään ja hyvin.

Voin hyvin rentoutua ja löhöillä sohvalla, vaikka koti kaipaisi siivousta. Luen parhaillaan Finlandia-voittaja Laura Lindstedtin edellistä kirjaa Sakset. Myös perheemme koiran Hilman (kolmivuotias labradorinnoutaja) rapsuttelu on tosi rentouttavaa.

Lue Laura Lindstedtistä: Finlandia-voittaja Laura Lindstedt: ”Haluaisin, että kuoleman hetkellä mieleni on kirkas ”

Televisiosta tulee enimmäkseen hirvittävää tosi-tv:tä. Yle Teeman dokumentteja katson ja Netflixistä olen juuri nauttinut mahtavan Making a Murderer -sarjan.

Odotan helmikuista Amerikan-matkaa. Lähden Antin (kihlattu, ohjaaja Antti J. Jokinen) kanssa Los Angelesiin koko kuukaudeksi. Kesäksikään minulla ei ole vielä varmoja työsuunnitelmia.

X