Ihmiset

Manuela Bosco syö paljon hiilihydraatteja: ”Oloni on parempi kuin koskaan aiemmin”

Manuela Bosco siirtyi uuteen hiilihydraattipainotteiseen ruokavalioon. Sen ansiosta hänen olonsa on parempi kuin koskaan aikaisemmin. Herkkujakin hän syö joka päivä, jos siltä tuntuu.

Teksti:
Riina-Maria Metso
Kuvat:
Arto Wiikari / Otavamedia

Manuela Bosco siirtyi uuteen hiilihydraattipainotteiseen ruokavalioon. Sen ansiosta hänen olonsa on parempi kuin koskaan aikaisemmin. Herkkujakin hän syö joka päivä, jos siltä tuntuu.

Lakritsi. Se on herkku, jota Manuela Bosco syö lähes joka päivä. Lisäksi hän herkuttelee usein suklaalla, jota hän syö enemmän talvella kuin kesällä.

Nykyisin Manuela tosiaan syö, mitä haluaa ja milloin haluaa.

– Painoni alkoi pudota, kun löysin luonnollisen tavan syödä. Olen ollut kaksi kertaa raskaana, mutta raskauksienkin jälkeen paino on tullut tosi nopeasti alas.

Hiilihydraatti-ruokavalio

Mitä uusi ruokavalio sitten sisältää? Manuelan luonnollinen tapa syödä on 80-10-10-ruokavalio, jossa hiilihydraattien määrä on 80 prosenttia ja proteiinien ja rasvojen molempien kymmenen. Vegaanille ruokavalio sopii hyvin, hän sanoo.

– Kun aloin syödä luonnollisemmin ja yksinkertaisemmin kuin aiemmin, paino tippui sydämeltäni. Aiempi kompleksisuuteni ruokaa kohtaan on kadonnut, ja olen energisempikin. Enää en laske kaloreita. Saan syödä niin paljon kuin haluan.

Muutos on suuri, sillä urheilija-aikoina hän joutui aina tavalla tai toisella rajoittamaan syömisiään. Teini-iässä syömishäiriöstäkin kärsinyt Manuela on nykyään sitä mieltä, että keho voi pahoin kaikista rajoituksista.

– Se, millä fiiliksellä syöt, on tärkeintä. Tunteet menevät solutasolle asti. Uskon, että ihminen aiheuttaa paljon pahaa itselleen, jos hän tuomitsee eri ruoka-aineet tai itsensä niitä syödessään.

Viisi vuotta vegaanina

Kasvisruokavalioon Manuela siirtyi kymmenen vuotta sitten ja on ollut täysin vegaani viitisen vuotta. Ruokavalion perusta ovat puhtaat ja eettisesti tuotetut kasvikset ja hedelmät. Urheilijana hän söi paljon proteiinipitoista ruokaa mutta ei usko enää suuriin proteiinimääriin.

– Huippu-urheilija tarvitsee toki enemmän proteiineja, mutta en tunne yhtään länsimaalaista, joka kärsisi proteiinivajeesta.

– Saan itse proteiinia muun muassa kaurasta, spirulinasta, siemenistä, pähkinöistä ja silloin tällöin pavuista ja linsseistä.

Aamu alkaa usein smoothiella. Lounaaksi ja päivälliseksi valmistuu erilaisia pastoja, keittoja ja uuniruokia. Manuela suosii helppoja ja nopeita ruokia, kuten wokkeja ja curryja.

Usein hän kokoaa myös isoja salaatteja, joihin hän laittaa lämpimiä ruokia, kuten nuudeleita, riisiä tai perunaa. Lohkotut bataatit hän valmistaa uunissa rapeiksi niin, että niihin ei tule öljyä vaan vain mausteita kuten yrttejä ja kurkumaa.

–En käytä jalostettuja öljyjä vaan avokadoja ja tahinia. Syön niin paljon hiilihydraatteja, että minun ei tee mieli rasvaa. Elimistökin toimii paremmin ilman jalostettua rasvaa.

Puuroja ja smoothieita

Perheen perusruokiin Manuela tuo uutta makua vaihtelemalla lisukkeita. Puurot uudistuvat erilaisilla marjoilla, ja smoothieihin menee tänään pinaattia, huomenna maapähkinävoita. Itselleen hän käärii usein norirullia, joihin laittaa tahinia, salaattia ja kasviksia.

– Se on supernopea ruoka. Ruokani ovat muutenkin hyvin simppeleitä, en kikkaile superfoodeilla.

Perheen lapset, kohta kolmevuotias Sahara ja 11 kuukauden ikäinen Otava, pitävät pastasta. Pastakastikkeisiin Manuela laittaa vuodenaikojen mukaan esimerkiksi sieniä tai tomaattia.

– Pyrin kausiluonteisuuteen, sillä uskon, että elimistö kaipaa tiettyjä ravintoaineita eri vuodenaikoina. Syön vesimelonia kesällä ja sitrushedelmiä talvella. Minulle on tärkeää, että hedelmät ovat kunnolla kypsiä.

Iltanaposteluksi Manuela laittaa usein taateleita, joissa on pähkinävoita tai herkun myslistä, hedelmistä, kaurajäätelöstä, marjoista ja maapähkinävoista. Ruoan kanssa hän juo useimmiten vettä, kesällä marjamehua tai mausteista vichyä ja silloin tällöin viiniä.

Ruokaa kotiinkuljetettuna

Ruokatarvikkeet Manuela ostaa lähikaupasta, kauppahallista ja torilta. Lisäksi hän tilaa ruokaa marketista kotiinkuljetettuna.

– On helpottanut valtavasti, kun ei tarvitse lähteä kahden pienen lapsen kanssa risteilemään kauppaan. Samalla pystyn hallinnoimaan paremmin myös rahankäyttöä ja sitä, että ruokaa ei tarvitse heittää hukkaan. Meillä on mieheni kanssa yhteinen ruokatili, ja seuraan, paljonko ruokaan menee rahaa.

Ruokamatkoja Italiaan

Formian kaupunki Italiassa on rakas paikka. Se oli Manuelan lapsuuden kotikaupunki, ja sinne koko suku matkustaa Suomesta aina uudelleen lomailemaan. Se on myös kaupunki, jonka eräässä hotellissa valmistuvat ehkä maailman parhaat ruoat, Manuela sanoo.

– Teemme sinne perheen kanssa huikeita ruokamatkoja. Tunnen tarjoilijat 34 vuoden takaa. Erilaiset antipastot munakoisosta, tomaateista ja artisokasta sekä pastat ja risotot ovat uskomattoman hyviä.

Manuelan isä oli kotoisin Sisiliasta, ja siksi sikäläiset ruoat ovat pääosassa Manuelan joulupöydässä. Suvun jouluruokia ovat esimerkiksi pizza calzone, jonka sisällä on parsakaalia ja oliivia sekä punaviinissä haudutettu pizza caponata, jossa on munakoisoa, selleriä ja paprikaa. Manuelan herkkua on myös italialainen kasvismuhennos.

– Odotan, että pääsen taas tekemään sisilialaisia jouluruokia. Tykkään myös leipoa, etenkin taatelikakkuja, joiden päälle teen kaura- tai kookoskermasta suklaakreemin.

Lue myös:

 Näin monta ylimääräistä kaloria liian vähän nukkuva syö – enemmän kuin juustohampurilaisessa

Taltuta stressi ruokavaliolla – 6 vatsaa ja kehoa rentouttavaa ruoka-ainetta

Burnoutin jälkeen joogaan hurahtanut Ninja Sarasalo: ”En ole saanut elämässäni mitään helposti”

X