Lifestyle

Tiedätkö, mitä 30 prosentin todennäköisyys sateelle oikeasti tarkoittaa? Sääennuste ei ehkä kerro sitä mitä luulet

Mitä tarkoittaa sateen todennäköisyys? Entä sääennusteessa näkyvä tuntuu kuin -lämpötila tai UV-inideksi? Listasimme Ilmatieteenlaitoksen ja Forecan käyttämiä sääennusteen termejä selityksineen.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
iStock

Moni saattaa tulkita sateen todennäköisyyttä väärin.

Mitä tarkoittaa sateen todennäköisyys? Entä sääennusteessa näkyvä tuntuu kuin -lämpötila tai UV-inideksi? Listasimme Ilmatieteenlaitoksen ja Forecan käyttämiä sääennusteen termejä selityksineen.

Sääennusteen tulkitsemisen luulisi olevan helppoa: aurinko sääkartassa symboloi poutaa, sadepilvet sadetta ja salamat ukkosta.

Säämerkit ovat kuitenkin vain pintakatsaus sääolosuhteisiin. Ennusteesta löytyy kattavasti tietoa sen hetkisestä säätilanteesta. Monet termit sääennusteessa tarkoittavat eri asiaa kuin mitä äkkiseltään luulisi.

Lue myös: Onko elokuu kesä- vai syyskuukausi? Kaivelimme säätilastoja, ja tässä vastaus

Tuntuu kuin -lämpötila

Päivän säätä tarkistaessa ei kannata tuijottaa vain sääkartassa näkyvää lämpötilaa. Tarkempaa tietoa kelistä antaa ennusteen tuntuu kuin -lämpötila. Siinä on otettu huomioon muun muassa tuulen nopeuden, auringonpaisteen ja ilman kosteuden vaikutus lämpötilaan.   

Sateen todennäköisyys

Olennainen osa sääennustetta on sateen todennäköisyys. Sen lukeminen voi kuitenkin pohdituttaa. Mitä sateen todennäköisyys käytännössä tarkoittaa?  

Sateen todennäköisyys on sääennusteessa näkyvä prosenttiluku. Arvo kertoo sateen todennäköisyyden ennustehetkeä edeltävän tunnin aikana. Sateen todennäköisyydellä tarkoitetaan sadetta, joka on 0,1 millimetriä tai enemmän.

Esimerkki: Sateen todennäköisyys kello 16:00 Helsingissä on 30 prosenttia. Arvo tarkoittaa sateen todennäköisyyttä kello 15:00–16:00 välisenä aikana.

Sateen määrä

Sääennuste kertoo myös tuntikohtaisen sademäärän. Arvo määritetään ennustehetken ja sitä edeltävän ennustehetken välisenä aikana kertyvästä sademäärästä. Jakson pituus merkitään sulkuihin.

Sademäärä ilmaistaan millimetreinä. Yksi millimetri sadetta vastaa yhtä litraa vettä neliömetriä kohden. Vähäisen sateen määrä on 0,3–0,9 millimetriä, sateen 1,0–4,4 millimetriä, ja runsaan sateen 4,55 millimetriä tai enemmän. Myös lumisade ilmoitetaan vedeksi muutettuna.

Sademäärä ei riipu sateen todennäköisyydestä: Vaikka sateen todennäköisyys olisi pieni, sataa voi myös silloin ja runsaasti, jos sademäärä ennusteessa on suuri.

Ilmankosteus

Ilman kosteus sääennusteessa tarkoittaa ilmassa olevan vesihöyryn määrää. Ilman kosteutta osoitetaan eri suureiden avulla. Niistä yleisimmät ovat suhteellinen kosteus ja kastepiste.

Suhteellinen kosteus ilmaisee, kuinka paljon ilmassa on vesihöyryä siihen nähden, mitä kyseisessä lämpötilassa voi olla enimmillään vesihöyrynä. Suhteellinen kosteus osoitetaan prosenttiluvulla.

Kastepiste eli kastepistelämpötila on puolestaan lämpötila, johon ilma täytyisi jäähdyttää, jotta siinä oleva vesihöyry alkaisi tiivistyä.

Yleinen harhaluulo on, että ilmankosteus kertoisi sateen todennäköisyydestä. Näin ei kuitenkaan ole – sateen muodostumiseen vaikuttaa kosteuden ohella moni muukin asia.

UV-indeksi

Sääennustetta on hyvä vilkaista terveydenkin kannalta. UV-indeksi kertoo auringon haitallisen UV-säteilyn voimakkuuden. Jos indeksi on kolme tai korkeampi, on auringolta syytä suojautua.

Säämerkkien ja lämpötilan ohella sääennusteessa kerrottaan kattavasti tietoa sen hetken sääolosuhteista. © iStock

Tuuli

Tuulen suunta ilmaistaan sääennusteessa nuolen avulla. Esimerkiksi vasemmalla osoittava nuoli kertoo tuulen puhaltavan idästä.

Nuolen vieressä näkyvät kaksi numeroa osoittavat puolestaan tuulen nopeuden. Suluissa oleva arvo on puuskatuulilukema, kun taas sen yläpuolella oleva lukema tarkoittaa 10 minuutin keskituulta.

Näkyvyys

Tieto näkyvyydestä hyödyttää etenkin liikenteessä olevaa. Näkyvyys on etäisyys, jolla tumman kohteen erottaa vielä taustasta. Hyvä näkyvyys on kymmeniä kilometrejä, kun taas heikko vain muutamia satoja metrejä tai sitä vähemmän. Näkyvyyteen vaikuttavat sumu, sade ja pienhiukkaset ilmakehässä.

Lue lisää Kotiliesi.fi: Tietokilpailu säästä: kuinka paljon todella tiedät sääilmiöistä?

Ilmanpaine

Ilmanpaine tarkoittaa ilman painoa pinta-alayksikköä kohden. Käytännössä arvo osoittaa, kuinka paljon ilma painaa päällämme. Ilmanpaineen yksikkö on hehtopascal (hPa)

Matalapaineesta puhutaan, kun ilmanpaine on alle 1013 hehtopascalia (hPa). Korkeapaineessa lukema on enemmän kuin keskimääräinen 1013 hehtopascalia (hPa).

Pilvisyys

Onko päivä selkeä vai pilvinen? Se selviää sääennusteen pilvisyysarvosta. Pilvien määrän arvioimiseksi taivas jaetaan kahdeksaan osaan. Esimerkiksi lukema 0/8–1/8 tarkoittaa sään olevan selkeä, kun taas pilvisenä päivänä arvo on välillä 7/8–8/8.

Lähteet: Ilmatieteenlaitos – sääpalvelu. Ilmatieteenlaitos – Tunne termit – ymmärrä säätiedotus, Foreca –sääpedia

X