Hyvinvointi

25 vinkkiä sadepäivän varalle

Teksti:
Anna.fi

Talvella voi sytyttää kynttilöitä ja kääriytyä peittoon masentumaan hyvällä omatunnolla, mutta kesällä pitäisi jokaisesta päivästä ottaa ilo irti. Mitä siis tehdä kun ulkona sataa sataa ropisee kaatamalla ja alkaa tylsistyttää? Lue Ellien huippuvinkit!

25 vinkkiä sadepäivän varalle

Oletko sadeihminen?

Lapsena vanhemmille oltiin aina mankumassa tekemisenpuutetta. Välillä nytkin tulee sama olo ja sadepäivä keskellä kesää pahentaa tilannetta. Aikuisena vaan ei enää sovi valittaa, on löydettävä keinot nautiskella myös huonossa kesäsäässä.

Jos ajatellaan positiivisesti niin sateessa luonto lepää ja ilma on niin raikas, niin että koko asunnon pystyy tehotuulettamaan. Sateen ropinassa on jotain mystistä, sitä on kiva kuunnella, tosin sitäkään tuskin jaksaa tehdä tuntitolkulla. Jos ei ole tehty sokerista voi sateesta ottaa ilon irti ja mennä seisomaan ja kirmaamaan pitkin tulvivia katuja.

Jos kuitenkaan et ole sadeihmisiä, lue seuraavat vinkit piristämään sadepäivääsi.

1. Nukutaan sade pois

Sadepäivänä kuuluu ottaa päiväunet, silloin nukuttaa hyvin. Päikkäreiden jälkeen voi nauttia vielä päiväkahvit ja pullat.

2. Avaa blogi itsellesi tai facebookkaa itsesi maailmalle

Olisiko nyt aika aloittaa sen oman blogin ylläpito? Palaako sielusi halusta päästää omat ajatukset maailmalle?

Tutustu sisällönhallintaohjelmistoihin kuten esimerkiksi WordPress tai Ning, joilla on mahdollista ylläpitää omaa blogia. Voit myös sosialisoitua yhteisöpalvelu Twitterissä tai Facebookissa. Facebook-statukseen voi aina laittaa anovia viestejä kavereille tekemisenpuutteesta. Tai etsi kadonneita kavereita ja vanhoja tuttuja. Uusi-vanha tuttavuus tuo varmasti piristystä sateiseen hetkeen.

Jos blogin pitäminen kiinnostaa, voit aloittaa ensin tutustumalla muihin blogeihin ja kuluttaa aikaa lukemalla itseäsi kiinnostavista aiheista.  Esimerkiksi Blogilista-sivustolta voit etsiä kiinnostavia blogeja aiheiden mukaan.

3. Konsertit, elokuvat, musiikki- tai teatteritapahtumat

Sadepäivät ovat otollista aikaa käydä vaikka päivänäytöksessä leffateatterissa. Liputkin ovat edullisemmat kuin illalla. Voit myös kahlata läpi kiinnostavan tarjonnan teattereista ja musiikkitapahtumista. Olisiko aika harrastaa vähän korkeakulttuuria, kun rannalle ei ole menemistä?

25 vinkkiä sadepäivän varalle

4. Siivouspäivä

Oletko lykännyt kauan odotettua siivouspäivää hyvän sään takia? Nyt ei ole enää huolta huomisesta, koska taivaalta sataa kissoja ja koiria, voit hyvin kuluttaa aikasi vihdoinkin laittamalla kuvat albumeihin ja suursiivota koko huushollin.

Jonkun mukaan vaatteet ovat hyvä pitää kaapissa viikattuina ja kunnianhimoista olisi tavoitella niiden järjestämistä värisävyjen mukaan, joten lisää tämä vielä listaasi. Tietysti ikkunoista on kivempi katsella ulos, kun niitä ei peitä vuosien lika ja saastekerrostumat.

5. Leivontapäivä

Milloin viimeksi söit meheviä korvapuusteja tai söit itse tehtyjä sämpylöitä? Sadesää on aikaa treenauttaa jauhopeukaloasi. Lasi maitoa pullien kera tuo mieleen mummon ja lapsuuden. Sadepäivä on syy unohtaa treeniruokavaliot ja dieetit ja nauttia.

6. Elokuvamaraton

Miten olisi Frendit-maraton tai hukkaa itsesi Lostin seurassa. Toisaalta voisit viimeinkin sivistää itseäsi elokuvaklassikoilla.  Jos omista valikoimista ei löydy mitään innostavaa vuokraa elokuvia tai lainaa kaverilta ja kirjastosta. Nykyään kun ei tule usein lainailtua sokeria naapurista, voisit käydä tarkastamassa naapureiden kokoelmat. Sitten teet vain pesän sohvan nurkkaan viltin alle, ja hyvä leffa pyörimään.

7. Museokierros

Jos kävit viimeksi lapsena Ateneumissa tai et tiedä, mikä Kiasma on, olisi nyt se päivä tutustua taiteeseen tai tieteeseen. Ehkä lähiseudulta löytyy perinnemuseo tai voisit viettää päivän turistina omassa kaupungissasi. Bussikierrokset suojaavat sinua sateelta, ja voit nähdä asuinpaikkasi uusin silmin kun turistit kuvaavat kamerat täyteen kuvia Suomen betonilähiöistä ja liikennemerkeistä.

25 vinkkiä sadepäivän varalle

8. Internetin ihmeellinen maailma

Hyvää ajanvietettä on netti tulvillaan. Youtube on yksi hyvä paikka tappaa aikaa. Voit katsella ohjelmia kymmenen osan pätkissä tai kuunnella musiikkia ja ihastella musavideoita. Luomalla oman tilin Youtubeen saat listattua suosikkisi ja voit sosialisoitua muiden käyttäjien kanssa.

9. Seksi

Kesällä hormonit hyrräävät, mutta monesti juostaan paikasta toiseen sellaisella vauhdilla, että aikaa sänkyhommille ei ole ehkä jäänyt. Sadepäivänä voit nauttia rakkaastasi ja kokeilla vaikka uusia juttuja piristämään seksielämää.

10. Gourmet-ruoka

Herkuttele hyvässä seurassa. Kokeile jotain aivan uutta ja kutsu ystävät syömään. Sadepäivää piristää hyvä ruoka kauniisti katetussa pöydässä ja hyvässä seurassa. Kirjahyllyysi on saattanut kerääntyä kasa avaamattomia ruokaoppaita, joita olet saanut lahjaksi erilaisissa kissanristiäisissä. Kokkaa itse tai ystävien kanssa viiden ruokalajin illallinen ja maistele hyviä viinejä sateen soidessa taustalla.

11. Lautapelit ja leikit

Mikäpä sen parempaa ajanvietettä, kuin hauskat pelit tai leikit? Etsi itsestäsi se leikkivä pikkulapsi. Kaiva esiin lauta- ja korttipelit, tai pelatkaa porukalla perinteistä hirsipuuta, risti-nollaa tai pantomiimia. Tietysti voit myös pistäytyä ostamassa uuden vuoden pelin tai vanhan klassikon. Voit myös tyytyä hakemaan netistä ilmaispelejä tai pelata tietokonetta vastaan Herttaa.

25 vinkkiä sadepäivän varalle

12. Lukeminen

Jos omasta kirjavalikoimasta ei löydy sopivaa sadepäivän luettavaa, täydennä valikoimaa kirjastoreissulla. Vetäydy sohvan nurkkaan hyvän kirjan kanssa ja anna kirjan viedä. Jos et ole lukuihmisiä, voit hakea myös kasan lehtiä ja miettiä sisustuksen uudestaan tai lukea julkkisten viimeiset tempaukset.

Ellit tarjoilevat tietysti myös loputtomasti hyviä artikkeleja aiheesta kuin aiheesta ja voit käydä kommenteissa keskustelua bloggaajien kanssa tai kertoa mielipiteitäsi artikkeleista.

13. Filosofiset keskustelut ja kirjoittaminen

Kaipaako sielusi mietintöjä maailman synnystä tai oletko pitkään aikaan ehtinyt kirjata ylös tunteita ja tapahtumia elämässäsi? Sadepäivä on upea tunnelmaluoja sukeltaa oman sielunsa syövereihin, muistella menneitä ja suunnitella tulevaa.

14. Palapelit

Ajatus palapeleistä voi tuntua alkuun tylsältä, mutta homma yleensä paljastuu monelle koukuttavaksi toiminnaksi. Nukkumaan ei pääse ennen kuin on löytänyt ainakin tuon yhden palasen vielä ja mielellään haluaisi kukkakedonkin saada valmiiksi ennen aamua.

15. Kavereille soittelu tai kyläily

Milloin soitit viimeksi pitkiä puheluita tai kutsuit itsesi jonkun luokse kylään? Sadepäivien varalle on hyvä miettiä valmiiksi kaverit, jotka laittavat hyvää ruokaa tai ovat hauskinta seuraa. Puhelimen muistia selaamalla keksit yleensä juuri tähän tunnelmaan sopivat kaverin.

25 vinkkiä sadepäivän varalle

16. Askartele paskartele

Anna taiteelliselle minällesi valta, ja askartele vaikka kortit jouluksi tai maalaa muotokuva rakkaastasi. Voit myös vihdoin kunnostaa tai maalata kellarissa makaavia kalusteita. Askartelukauppa on oikea paikka inspiraation hakuun. Voit opetella uusia tekniikoita tai terästää taitojasi kutomalla. Nyt voisi olla myös oikea aika parsia reikäiset sukat ja kokeilla ompelukonetta.

17. Testaa vaatteita ja tyylejä

Usein vaatekaapista on mahdollista löytää unohdettuja aarteita. Voisit kokeilla uusia tyylejä ja yhdistellä erilaisia asukokonaisuuksia. Jos oma vaatekaapinsisältö ei inspiroi, käy katsomassa kavereiden vaatetarjonta. Vaihtamalla vaatteita voi uusia vaatevalikoimaansa ilmaiseksi.

18. Leikkaa ja värjää tukka

Leikkaus ja värjäys onnistuvat yksin tai ystävän kanssa, mutta jos haluat varmistaa lopputuloksen, tilaa aika kampaajalta. Joskus on kuitenkin hauska yllättyä, vaikka tuloksena olisikin pääsiäisenraikas tipu.

19. Pelikonsoli

Onko staraoket ja karaoket sinulle tuntematon konsepti, mutta nautit laulamisesta? Tai jos olet jo pitkään miettinyt Wiin hankintaa, voit myös vuokrata ja testata tykkäätkö. Päivän voi viettää helposti laulaen tai nyrkkeilemällä arjen patoutumiaan pois turvallisesti.

25 vinkkiä sadepäivän varalle

20. Kesäalet

Kirmaa kesäaleissa. Ei ole mitään kamalampaa, kuin kesäkuumuudessa kokeilla alevaatteita tuoksuvissa pukukopeissa. Sadepäivät voi käyttää hyödyksi iskemällä alennusmyynteihin ja ostaa itsensä iloiseksi.

21. Sadevarustus päälle ja ulkoilemaan

Sade ei estä ulkoilua, tarvitset säähän sopivan varustuksen ja siitä vaan ulos sateeseen. Hypi lammikoissa tai mene seisomaan suojatien luokse ison kuopan kohdalle odottamaan lähestyvää bussia, joka syöksee hyökyaallon päällesi. Voit myös yrittää pyydystää niin monta sadepisaraa suuhusi kuin mahdollista tai nimetä jokaisen näkemäsi sadepisaran.

Sade lisää virtausta joissa ja puroissa joten tee vanha kunnon kaarnalaiva ja seuraa sen kohtaloa. Sateella voi myös leikkiä kastematojen kanssa, jos oikein lapsettaa.

22. Hemmottele itseäsi

Nauti saunasta tai kylvystä, ja tee itsellesi rentouttava kasvo- tai jalkahoito. Sadepäivän voi pyhittää levolle ja vartalon hoidolle. Rasvaa ja venyttele jäsenesi joustaviksi talven jäljiltä.

23. Päiväjumppaan tai kuntosalille

Liikkuessa keho ja mieli heräävät, eikä harmaa päivä harmita enää yhtään. Jos et jaksa hakeutua kuntoklubille liikkua voi aina kotonakin, vaikka jumppaohjelman tahtiin.

25 vinkkiä sadepäivän varalle

24. Laiskottele

Viivy aamulla pitkään sängyssä ja salli itsellesi päivä tekemättä yhtään mitään.

25. Sisusta

Voisit toteuttaa vihdoin viimeisimmän sisustusvisiosi asunnossa esimerkiksi maalaamalla ja tapetoimalla. Mars sisustus- ja remonttiliikkeeseen kuulemaan viimeisimmät vinkit. Jos taulut ovat jääneet ripustamatta tai joku paikka repsottaa, tänään on se päivä tarttua toimeen.

Mitä sinä teet sadepäivinä? Jätä kommennttisi kommenttiosioon!

Teksti: Tarja Vilén

X