Lifestyle

Lahjaksi syntymäpäivä! 17 ikimuistoista tapaa viettää ihana päivä – näistä elämyksistä et vielä kuullut

Syntymäpäivä jää aivan varmasti mieleen, jos päivän ohjelmaan saa ennenkokemattoman yllätyksen! Tässä 17 ideaa.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
iStock

Erilainen lahja voi olla esimerkiksi kukkasidontakurssi. Päivänsankari oppii sitomaan kimppunsa itse.

Syntymäpäivä jää aivan varmasti mieleen, jos päivän ohjelmaan saa ennenkokemattoman yllätyksen! Tässä 17 ideaa.

Syntymäpäivä tulossa, lahjaideat hukassa? Nykyihmisillä on usein niin paljon materiaa, ettei tavaran ostaminen lahjaksi ole tehtävä helpoimmasta päästä – eikä lahjansaaja kippoja ja kappoja välttämättä arvostaisikaan.

Aineettomat elämyslahjat nousevat silloin arvoon arvaamattomaan. Kasvohoito- tai lempikauppalahjakortti voi kuitenkin tuntua perin persoonattomalta lahjalta.

Keräsimme kokoon elämyslahjavinkkejä, jotka eivät ole tusinatavaraa. Unohtumaton syntymäpäivä kestää muistoissa aina, vaikka lahjaesine päätyisi kaapin perälle.

Käsillä tekemistä & uusia taitoja – elämyslahjat, joissa pääsee tekemään ja oppimaan

1. Nahkapaja

Kenelle? Käsillä tekemisestä pitävälle.

Nahkatyöpajassa päivänsankari pääsee valmistamaan omin käsin uniikin lahjansa, esimerkiksi avaimenperän, rannekorun tai vaikkapa nahkapiiskan. Vastaavalla periaatteella on olemassa muitakin työpajoja, kuten hopea-, savi- ja metallityöpajoja. Niissä voi valmistaa muun muassa sormuksen, maljakon tai naulakon – mihin vain materiaali taipuu.

Nahkatyöpajoja järjestää esimerkiksi Paja Design (Helsinki).

Esimerkiksi jotkut suutarit tarjoavat nahkavyökursseja – kerrankin saa soljenreiät itselle kohdilleen!

2. Kukkien sidontakurssi

Kenelle? Kukista ja viherkasveista pitävälle, rentouttavaa käsillä tekemistä kaipaavalle

Anna päivänsankarille mahdollisuus sitoa oma juhlakukkakimppunsa! Kukkakimpun sitominen on taito, jossa yhdistyvät kädentaidot ja viherkasvien käsittelemisen terapeuttinen ulottuvuus. Opitusta taidosta on kukkaihmiselle iloa ja hyötyä pitkälle tulevaisuuteen. Lisävinkki: samalla periaatteella on olemassa lukuisia eri kursseja: saippuantekokurssi, kokkauskurssi, lasinpuhalluskurssi…

Kukkien sidontakursseja järjestää esimerkiksi Sitomo.

3. Urheilulajin tekniikkakurssi

Kenelle? Sporttiselle tai liikunnasta kiinnostuneelle päivänsankarille

Hiihto, uinti, kiipeily, juoksu, luistelu… Moni harrastaa tuttuja liikuntalajeja tai olisi kiinnostunut aloittamaan uuden lajin, mutta osaaminen ja tekniikka voi olla hukassa. Mikä olisi täydellisempi syntymäpäivälahja kuin osaavan kouluttajan vetämä tekniikkakurssi lajista, joka on lahjan saajalle sydäntä lähellä tai haaveissa aloittaa?

Kiipeilykursseja järjestää esimerkiksi Kiipeilykeskus, hiihtotekniikkakursseja muun muassa Suomen Latu.

syntymäpäivä: seinäkiipeily
Seinäkiipeilyn tai muun taidon opettaminen on monien arvostama lahja.

Lue myös: ”Polkujuoksu ei tunnu suorittamiselta, vaan se on ennemminkin elämys” – asiantuntijan vinkit polkujuoksun aloittamiseen

4. Ihan oma ”minikurssi” suoraan lahjan antajalta

Kenelle? Uusien taitojen opettelusta kiinnostuneelle, ennakkoluulottomalle läheiselle

Personoidumpi muunnelma edellisestä lahjavinkistä on, että liikuntalajin tai muun harrastustaidon opastajana toimii lahjan antaja: kalastaja vie pilkille, suunnistaja rasteille, veneilijä purjehtimaan, metsästäjä passiin, luontokuvaaja lintutornille, vaellusharrastaja laavulle yöpymään ja retkiruokailemaan…

Syntymäpäivä skumppajoogaten? Rentouttavat & ylelliset elämyslahjat

5. Parihieronta

Kenelle? Hemmottelua, lihashuoltoa ja pientä arjen luksusta kaipaavalle. Erinomainen lahja hääparille tai hääpäivää viettäville!

Parihieronta toteutetaan rauhallisessa ympäristössä kahdelle henkilölle yhtä aikaa, joten pariskunta pääsee nauttimaan sekä rentouttavasta hieronnasta että toistensa läsnäolosta. Monien hoitoloiden parihierontapakettiin kuuluu hieronnan jälkeinen kuplajuoma ja makea herkkupala.

Parihierontaa tarjoaa muun muassa Siluetti (Helsinki) ja kauneushoitola Kahdeksas aisti (Tampere)

Lue myös: Näin teet rentouttavan hartiahieronnan kotona – 8 vinkkiä

Lahja kumppanille, kaverille tai hääparille: parihieronta kuumakivillä tai ilman.

6. Skumppajooga

Kenelle? Joogasta kiinnostuneelle (myös aloittelijoille) ja kuohujuoman ystävälle.

Skumppajoogatunti yhdistää rentoutumisen ja hemmottelun ainutlaatuisella tavalla. Asanoiden tekeminen saa uutta haastetta ja hauskuutta, kun niitä tehdään samppanjalasi kädessä.

Skumppajoogaa järjestää esimerkiksi Studiovintti (Tampere) ja K17 Yoga (Helsinki)

7. Yö lasi-iglussa veden päällä tai jäällä

Kenelle? Luontoelämyksiä ylellisessä muodossa arvostaville, kaikenikäisille merkkipäivän viettäjille

Lämmitetyssä, hotellihuoneen mukavuudet tarjoilevassa lasi-iglussa päivänsankari voi nautiskella luonnon läheisyydestä, tähtitaivaasta ja talvisaikaan hyvällä tuurilla revontulista sängyssä maatessaan. Mikä erinomainen tapa olla lähellä luontoa, mutta silti mukavasti peiton alla. Syntymäpäivä, joka varmasti muistetaan!

Lasi-igluelämyksiä ympäri Suomen tarjoaa esimerkiksi AuroraHut.

8. Teekävely

Kenelle? Ihana lahja teen ystävälle!

Asiantuntevat ja intohimoisesti teehen suhtautuvat harrastajat järjestävät kuukausittain teekävelyn, jossa pujahdetaan Helsingin lukuisiin upeisiin teehuoneisiin.

Jokaisessa nautitaan ainakin yksi kuppi kuumaa, ja uusia makuelämyksiä tulee takuulla vastaan. Mukaan voi mahtua myös ihastuttava itämainen teeseremonia rituaaleineen.

Kävely huipentuu ylelliseen iltapäivähetkeen, kun pöytään tuodaan kerrosvadillinen herkkupaloja.

Lisätietoa teekävelyistä saa järjestäjän sivuilta.

Kiinalainen teeseremonia. Kuvituskuva.

9. Kaverikellunta suolakelluntatankissa

Kenelle? Täydellisen syvää rentoutumista kaipaaville, hyvä vaihtoehto pariskunnille, puolisolle tai kaverille yhteisiin hemmotteluhetkiin.

Suolavesitankissa tapahtuvan kellumisen sanotaan olevan oikotie poikkeuksellisen syvään rentoutumiseen ja meditatiiviseen tilaan. Suolan vaikutuksesta keho kelluu täysin itsestään veden pinnalla, jolloin täydellinen rentoutuminen on mahdollista.

Viereisissä huoneissa sijaitsevien kelluntatankkien ansiosta kokemus on mahdollista jakaa ystävän tai kumppanin kanssa, kellunnan jälkeen virvokkeita nauttien.

Kaverisuolakelluntaa järjestää esimerkiksi pääkaupunkiseutulainen Kellumo.

Laamoja & luontoyhteyttä – elämyslahjat luonnon ja eläinten ystäville

10. Laamakävely 

Kenelle? Eläimistä pitävälle ja uusiin eläinlajeihin mielellään tutustuvalle, luonnossa liikkumisesta pitävälle, niin lapsille kuin aikuisille.

Laamakävelylle lähdetään nimensä mukaisesti laamojen kanssa. Kukin osallistuja saa valita itselleen kävelykaverin, joka myös auttaa retkivarusteiden kantamisessa. Kävelyt sopivat kaikenkuntoisille, sillä kävelyvauhti on verkkainen – laamat haluavat nauttia polunvarsien antimista kaikessa rauhassa!

Laaman talutusta tarjoaa esimerkiksi Hutko Laama- ja eläintila (Pukkila ja Espoo) ja Villa Alpaca (Nokia). Eri palveluntarjoajilla on talutuksensa myös alpakoille tai aaseille!

syntymäpäivä: laamakävely
Eläinystävän toivelahja? Metsävaellus laaman kanssa. Maineestaan huolimatta laamat eivät yleensä sylje.

11. Metsäkylpy

Kenelle? Luonnosta vieraantuneelle mutta luontoyhteyttä kaipaavalle, rentoutusta ja hengähdystaukoa tarvitsevalle.

Rentouttava ja luonnonläheinen syntymäpäivä toiveissa? Ohjattu metsäkylpy auttaa rentoutumaan ja olemaan hetkessä – kyse on ihan eri asiasta kuin polkulenkin heittämisestä. Metsä koetaan kaikilla aisteilla, ja halutessaan saa kuulla tutkittua tietoa metsästä ja metsässä oleskelun terveysvaikutuksista.

Metsäkylpyjä järjestää muun muassa Outdoorhappiness ja Forestflow Wellness 

12. Yö puussa

Kenelle? Luontoa rakastavalle, retkeilyolosuhteissa yöpymiseen myönteisesti suhtautuvalle. Putoamisriskin vuoksi suositellaan yli 7-vuotiaille.

Puumajoite on puiden väliin noin metrin korkeudelle pingotettu 1-3 hengen teltta, jossa yöunille tuudittavat luonnon rauha ja teltan keinahtelu. Majoitteen voi vuokrata valmiiksi pingotettuna ja aamiaisen kanssa tai mukaan otettavaksi omalle retkelle.

Puumajoiteöitä järjestävät esimerkiksi Borearctia (Porkkala) ja Eerikkilä Sport & Outdoor Resort

Luontoystävälle elämyksellinen lahja voi olla yö puumajoitteessa.

13. Melontaretki

Kenelle? Luontoihmiselle, jolla on kuntoa ja perustaidot vesillä oloon ja melontaan.

Luontoelämyslahja parhaimmasta päästä on Suomen kauneimmissa maisemissa ja opastetuilla reiteillä toteutettu melontaretki. Retken kruunaavat hyvät eväät ja ateriointi melontaretken määränpäässä.

Melontaretkiä järvi-Suomessa järjestää esimerkiksi SaimaaHoliday Oravi.

Lue myös: Oletko tuntenut talvisurua tai luontokiitollisuutta? Asiantuntija kertoo, miksi luontosuhteen vaaliminen kannattaa ja neuvoo, miten luot luontoyhteyden myös kaupungissa

Syntymäpäivä tuulitunnelissa? Elämyslahjat, joissa on jännitystä ja säpinää

14. Videopelimaraton

Kenelle? Yli 12-vuotiaille vanhojen videopelien pelaamisesta ja pelikoneista pitävälle.

Helsingin Malmilla sijaitsee videopelikoneiden ystävän toivelahja, kokonainen pelihalli täynnä pääasiassa japanilaisia videopelejä 90-luvulta nykypäivään. Niillä kaikilla pääsee pelaamaan sisäänpääsyn hinnalla.

Tarjolla on niin ajo-, musiikki-, räiskintä-, taistelu- kuin urheiluvideopelejä, muun muassa. Niiden parissa vierähtää hyvin niin syntymäpäivä kuin muu merkkipäivä.

Sugoi-pelihalli, Teerisuonkuja 7, Helsinki

Pelihallissa saa jopa hien pintaan. Kuvituskuva.

15. Kylmäkellunta tai elämyskellunta

Kenelle? Äärimmäisiä kokemuksia kaipaavalle ja vesielementistä pitävälle.

Jos lahjansaaja arvostaa äärimmäisiä luontoelämyksiä, kelluntahetki hyisessä luonnonvedessä voi olla nappivalinta. Kokemuksessa yhdistyy jännitys, luonnon rauha ja vedessä kellumisen rentouttavuus.

Kylmäkelluntaa tai ympärivuotista kelluntaa järjestää esimerkiksi Nature Escape, LiveLife ja Varjola. 

syntymäpäivä: tuulitunneli
Hurjapäälle sopiva lahja: ”lentäminen” tuulitunnelissa.

16. Lentäminen tuulitunnelissa

Kenelle? Uniikkia kokemusta etsivälle hurjapäälle 5-vuotiaasta ylöspäin.

Lentämisen ja laskuvarjohypyn kaltainen tunne on mahdollista kokea vapaalentotuulitunnelissa, lasiputkessa, jossa on kova pystysuuntainen ilmavirta. Tuulitunneli ja ilman varassa leijuminen on myös tehokas treenimuoto ja oma urheilulajinsa. Syntymäpäivä lentäen on elämys, joka varmasti jää mieleen!

Tuulitunneleita löytyy esimerkiksi Aeronautica Exploration Arenasta (Pyhtää) ja Föönistä (Helsinki).

17. Murhakävely

Kenelle? Vanhoista rikoksista ja historiasta kiinnostuneelle. Ei lapsille ja heikkohermoisille!

Yllätä ystäväsi viemällä hänet kuuluisten murhien tapahtumapaikoille. Opastetuilla kierroksilla voi tutustua esimerkiksi Helsingin eri kaupunginosien tai vaikkapa Bodomjärven synkempään puoleen ja kävellä paikoilla, joissa on tapahtunut kansaa kohahduttaneita henkirikoksia.

Murhakävelyitä järjestää esimerkiksi Walk Helsinki.

 

X