Työ ja raha

Näin myyt ja ostat onnistuneesti Facebook-kirpputorilla – opi oikeat termit

Facebook-kirpputori on kätevä tapa myydä itselle tarpeettomia vaatteita ja tavaroita. Näillä ohjeilla saat tuotteesi kaupaksi. Opi myös Facebook-kirpparin sanasto ja toimintatavat.

Teksti:
Oili Urmas
Kuvat:
Istock

Facebook-kirpputoreilla ostaminen ja myyminen on kätevää, kun muistaa muutaman niksin.

Facebook-kirpputori on kätevä tapa myydä itselle tarpeettomia vaatteita ja tavaroita. Näillä ohjeilla saat tuotteesi kaupaksi. Opi myös Facebook-kirpparin sanasto ja toimintatavat.

1. Missä kannattaa myydä?

Facebook-kirpputoreja on runsaasti, joten ensin kannattaa miettiä, mihin niistä haluat kuulua. Onko kaapissasi esimerkiksi käyttämättömiä merkkivaatteita? Joillakin vaatemerkeillä, kuten Cosilla, Filippa K:lla, Samujilla ja Marimekolla, on omat Facebook-kirpputoriryhmänsä.

Kaupunginosien omat kirpputorit ovat siitä käteviä, että niiden kautta myydyt tuotteet on helppo toimittaa, kun välimatkat ovat lyhyet. Se myös houkuttelee ostajia tekemään hankintoja hetken mielijohteesta.

Muista tarkistaa, mitä kullakin kirpputorilla saa myydä. Toimi omalla profiilillasi ja oikealla nimelläsi. Siten annat rehellisen vaikutelman ostajille.

2. Myy tuotetta yhdellä kirpputorilla kerrallaan

Helpointa on myydä tuotteita vain yhdessä Facebook-ryhmässä kerrallaan. Jos tuotteet ovat myynnissä myös muualla, siitä pitää kertoa. Monissa ryhmissä säännöt kieltävät tuotteiden myynnin samaan aikaan muualla.

3. Viikonloppu on paras aika myydä

Paras aika julkaista myynti-ilmoitus on viikonloppuna, jolloin ihmisillä on aikaa selata nettikirpputoreja. Ota huomioon myös kauppojen alennusmyynnit. Niiden aikana nettikirppiksillä on vähemmän kävijöitä.

4. Kuvaa tuotteet selkeästi

Kuvaa tuotteet huolellisesti. Epätarkka tai pimeä kuva ei houkuttele ostajia. Luonnonvalossa saa yleensä parhaimmat kuvat. Pese ja silitä vaatteet: ryppyinen paita ei herätä kiinnostusta.

Kuvaa vaatteet henkariin ripustettuina. Vaatteen voi kuvata myös päällä, jotta ostaja näkee, miten se laskeutuu.

Kuvaa tuotteet yksitellen. Valitse mahdollisimman selkeä tausta, valkoinen toimii parhaiten. Kuvaa tuotteet niin, että ne näkyvät kokonaan kuvassa. Jos useampi kuva on sallittu, ota myös tuotteesta lähikuva, josta näkyy onko materiaali kulunut. Selvitä, minne kuvat ladataan.

5. Kerro tarkasti

Tee tarkka kuvaus tuotteesta. Kerro tuotteen materiaali, mitat ja koko sekä jos siihen liittyy jotakin erityistä, esimerkiksi jos paidan mitoitus on reilu. Jos vaatteessa on tahra tai nappi puuttuu, kerro siitä esittelytekstissä, jotta ostaja ei pety nähdessään tuotteen.

6. Hinnoittele järkevästi

Ylihinnoittelu karkottaa ostajat. Käy katsomassa, millaista hintaa muut myyjät pyytävät samanlaisista tuotteista, joita itse olet myymässä. Näin saat käsityksen hintahaarukasta, jolla tuotteen saa kaupaksi.

Useimmilla Facebook-kirpputoreilla huutokauppa on kielletty, joten myynti-ilmoituksessa ei voi pyytää hintatarjouksia.

Jos olet ostanut vaatteen Facebook-kirpputorilta ja tuletkin katumapäälle, hinnoittele tuote rehellisesti, kun myyt sen eteenpäin.  Vaatteesta ei ole hyvien tapojen mukaista pyytää enempää kuin mitä itse on siitä maksanut. Facebook-kirpputorien ahkerat käyttäjät huomaavat helposti hintavedätyksen.

7. Herätä kiinnostus

Tee otsikosta houkutteleva. Tuotteen kuvauksessa saa olla myös leikkimielisyyttä ja huumoria.

Omaa myynti-ilmoistaan voi nostaa seinällä ylemmäs ja paremmin esille uppaamalla eli kommentoimalla sitä itse. Tarkista, miten monta kertaa ja missä tilanteessa uppailu on sallittua.

8. Vastaa nopeasti

Vastaa yhteydenottoihin ripeästi. Ostajan mielenkiinto voi lopahtaa, jos hän ei saa vastausta lisäkysymyksiinsä nopeasti.

9. Malta hetki

Osalla kirpputoreista on laadittu säännöt siihen, miten pitkään mahdollinen ostaja saa varata tuotteen. Jos ohjeistusta ei ole, odota kohtuulliseksi katsomasi aika vahvistusta. Kaikki eivät ole koko ajan älypuhelimensa ääressä, joten voi olla kohteliasta odottaa vahvistusta esimerkiksi yön yli.

10. Nouto vai posti?

Sovi heti, miten tuotteen toimitus ja maksu hoidetaan. Jos postitat tuotteen, ostaja yleensä maksaa ensin tuotteen. Jos maksat itse postituskulut, ota se huomioon tuotteiden hinnoissa.

11. Saako sovittaa?

Kerro myynti-ilmoituksessa, onko vaatetta mahdollista kokeilla päälle. Kalliin tuotteen kohdalla sovitusmahdollisuus voi helpottaa myyntiä.

12. Älä tee ohareita

Pidä kiinni sovitusta kaupasta ja varaa aikaa tuotteen toimittamiseen ostajalle. Vaatteita ei kannata lähteä myymään sunnuntai-iltana, jos olet lähdössä seuraavana aamuna reissuun. Jos sinulle tulee este, ilmoita siitä heti ostajalle ja sovi uusi aika. Joissakin Facebook-ryhmissä ylläpitäjät poistavat ryhmästä henkilöt, jotka eivät toimita tuotteita sovitulla tavalla.

13. Älä myy kopioita

Thaimaasta ostettu luksuslaukun kopio ei kuulu kirpputorille. Piraattituotteiden myyminen on kiellettyä.

Lue myös:

Nämä ovat Helsingin parhaat kirpputorit

Kirppis- ja kierrätysryhmien uskomattomimmat tarinat

Onko Facebook-sivusi vaarallinen: näin parannat turvallisuutta

Parhaat lastenvaatteiden facebook-kirppikset

X