Reseptit

Juures-vuohenjuustogratiini

Juures-vuohenjuustogratiini sopii joulupöytäänkin. Se on täyttävä sellaisenaan, mutta sopii myös lisukkeeksi kalalle tai lihalle.

Teksti:
Teresa Välimäki
Kuvat:
Pekka Nieminen / Otavamedia

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Juures-vuohenjuustogratiini

  • 1 kg juureksia (punajuurta, palsternakkaa, porkkanaa ja perunaa)
  • 2 sipulia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 1 pkt (175 g) pekonia
  • 5 dl kuohukermaa
  • 1 rkl dijoninsinappia
  • 3 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
  • 200 g vuohenjuustoa

Valmistusohje

Juures-vuohenjuustogratiini valmistuu näin helposti:

1. Kuori ja viipaloi juurekset. Suikaloi sipuli ja hienonna valkosipulinkynnet. Kääntele kasvikset sekaisin kulhossa ja mausta ne kevyesti suolalla ja mustapippurilla.

2. Suikaloi pekoni ja ruskista se paistinpannulla. Kääntele pekonit kasvisten joukkoon ja kaada seos leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan.

3. Kaada kerma kulhoon ja mausta se sinapilla, rosmariinilla, suolalla ja mustapippurilla. Kaada seos vuokaan kasvisten päälle.

4. Paista vuokaa 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

5. Viipaloi vuohenjuusto ja lisää juusto vuoan pinnalle. Jatka paistamista vielä noin 30 minuuttia.

6. Anna gratiinin jäähtyä hieman ennen tarjoilua. Nauti juures-vuohenjuustogratiini joulupöydässä perinteisten joululaatikoiden sijaan tai lisäksi.

Saatat pitää myös uunijuuressalaatista ja pähkinäkastikkeesta, rapeista bataattiranskalaisista tai dipin kanssa tarjottavista rapeista juureslastuista.

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin tehdään jouluvuoka eli juureskranssi, joka on suoranainen ylistys suomalaisille juureksille

X