Reseptit

Kalapatee

Jotta murekeseos onnistuisi, varmista, että valmistaessa kaikki raaka-aineet ovat jääkaappikylmiä.

Teksti:
Taina Salovaara

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

6

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 400 g haukea tai muuta valkoista kalaa nahattomana fileenä
  • noin 5 anjovisfileetä
  • 1 tl suolaa
  • ¼ tl valkopippuria
  • 3 dl kuohukermaa
  • 2 keltuaista
  • 0.5 rkl maizenaa
  • 3 rkl sitruunamehua
  • 0.5 dl kapriksia
  • 2 vaahdotettua valkuaista

Väliin

  • 150 g kylmäsavulohta

koristeeksi

  • tuoretta kurkkua
  • tilli- tai punasipulisilppua

Valmistusohje

1. Tee murekeseos monitoimikoneen leikkuriterällä. Jotta massa ei juoksettuisi, on kaikkien aineiden oltava jääkaappikylmiä.

2. Jauha ensin kala hienoksi suolan ja anjovisten kanssa. Lisää kerma ja keltuaiset hitaasti koneen samalla käydessä. Lisää pippuri, sitruunamehu sekä maissitärkkelys. Pyöräytä massa tasaiseksi. Kääntele lopuksi lastalla massaan vaahdotetut valkuaiset sekä kaprikset.

3. Öljyä noin litran vetoinen pitkänomainen leipävuoka. Levitä noin kolmannes massasta vuoan pohjalle. Lisää päälle kerros kylmäsavulohta, peitä lohi massalla, lisää taas kerros lohta ja viimeiseksi loput murekemassasta. Peitä patee foliolla ja nosta vuoka vesihauteeseen.

4. Kypsennä pateeta 175-asteisessa uunissa 50–60 minuuttia. Jäähdytä ja kumoa tarjolle. Koristele patee kurkkuviipaleilla ja tillillä tai punasipulilla. Kastikkeen pateelle voit sekoittaa mädistä ja kermaviilistä.

Vinkki: Koristekurkuista tulee erityisen raikkaita, kun annat niiden hetken maustua suolalla ja sokerilla maustetussa valkoviinietikassa

X