Reseptit

Kirjainkakku

Murotaikinasta tehdyt leivonnaiset ovat juuri nyt supertrendikkäitä.

Teksti:
Katri Schröder
Kuvat:
Kristiina Kurronen / Otavamedia

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

8

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Taikina:

  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl mantelijauhetta
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 225 g laktoositonta kasvirasvalevitettä (70 %)
  • 1 kananmuna

Täyte:

  • 2 1/2 dl vispautuvaa soijavalmistetta (Alpro)
  • 1 prk (150 g) maustamatonta tuorejuuston kaltaista kasvislevitettä (Oatly påMackan)
  • 2 rkl sokeria

Koristeeksi:

  • 1 pitaijahedelmä
  • 100 g kotimaisia pakastevadelmia
  • pakastekuivattua vadelmaa
  • syötäviä kukkia

Valmistusohje

1. Sekoita kulhossa kuivat aineet ja nypi joukkoon kasvirasvalevite. Lisää kananmuna ja sekoita pikaisesti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja nosta viileään vetäytymään vähintään tunnin ajaksi.

2. Leikkaa pahvista noin 20 x 30 cm:n kokoinen kirjain- tai numeromuotti. Taikinasta riittää 2–3 levyyn. Lämmitä uuni 200 asteeseen.

3. Aseta pöydälle puhdas ja kostea keittiöpyyhe. Nosta päälle leivinpaperiarkki. Sirottele arkille hieman jauhoseosta. Kauli puolet taikinasta arkin päällä noin sentin paksuiseksi levyksi jauhojen avulla. Aseta päälle muotti ja leikkaa ääriviivat irti veitsellä.

4. Siirrä paperi varoen uunipellille ja paista noin 15 minuuttia. Tee samoin toiselle taikinalle. Anna muropohjien jäähtyä ja kovettua huolella ritilän päällä, mieluiten seuraavaan päivään.

5. Vaahdota soijavispi kulhossa kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kasvislevite ja sokeri. Vaahdota tasaiseksi. Viipaloi pitaijahedelmä vajaan sentin paksuisiksi viipaleiksi. Paina viipaleista piparkakkumuotilla haluamasi muotoisia paloja.

6. Nosta tasaiselle tarjoiluvadille varovasti toinen pohjalevy. Pursota päälle vaahtoa. Koristele pitaijahedelmillä, jäisillä ja pakastekuivatuilla vadelmilla. Nosta päälle toinen levy ja toista koristelu. Viimeistele syötävillä kukilla. Tarjoile heti.

Vinkki: Taikinan rippeistä voit leipoa keksejä joko painelemalla piparkakkumuotilla tai muotoilemalla taikinapalat palloiksi. Paista keksejä 200 asteessa 5–7 minuuttia.

X