Reseptit

Riistan sisäpaistia korealaisittain

Kotimainen riista muuntuu maustein lautasmatkaksi Etelä-Koreaan. Riista ja aasialaisen keittiön vahvat mausteet ovat kestävä makuyhdistelmä.

Teksti:
Maarit Cederberg
Kuvat:
Kari Hautala/Otavamedia

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1 hirven, peuran tai poron sisäpaisti, noin 1,6 kg

Marinadi

  • 0,5 dl sherryviinietikkaa (tai punaviinimarjoja viinietikassa)
  • 0,5 dl seesamöljyä
  • 1,5 dl oliiviöljyä
  • 0,5 dl tummaa sokeria, fariinisokerikin käy
  • 1 rkl mustia seesaminsiemeniä
  • peukalon mittainen pala inkivääriä
  • 4–8 valkosipulinkynttä
  • 1–2 chiliä
  • 1 purjo
  • 0,5 dl tummaa soijakastiketta (Kikkoman)

Chilikastike

  • 2 chiliä
  • 2 rkl tomaattisurvosta
  • 1 dl sokeria
  • 0,5 dl punaviinietikkaa
  • 2 dl vettä
  • 0,5 tl suolaa

soijakastike

  • 4 dl paistolientä
  • 1 dl vettä
  • 1 rkl öljyä

Valmistusohje

1. Ota paisti huoneenlämpöön. Pakastettua lihaa on hyvä sulattaa yön yli jääkaapissa ja sitten nostaa huoneenlämpöön. Varaa paistomittari paistin kylkeen.

2. Kytke uuni 180 asteeseen.Tee ensin korealainen mausteliemi. Sekoita keskenään viinietikka, seesamöljy ja oliiviöljy, tumma sokeri ja seesaminsiemenet. Viipaloi kuorittu inkivääri joukkoon, lisää kuoritut valkosipulinkynnet kokonaisina ja chilit puolitettuina. Halkaise purjo ja leikkaa pitkittäin tikuiksi ja lisää mausteliemeen. Tarkista liemen suolaisuus, soijassahan on suolaa. Lisää soija maistellen.

3. Puhdista ja kuivaa huoneenlämpöinen sisäpaisti ja aseta pataan tai uunivuokaan. Valuta mausteliemi lihan päälle.

4. Peitä pata kannella ja aseta uunin alaritilälle. Voit kypsentää padan myös liedellä, kunhan tyydyt matalaan haudutuslämpöön.

5. Anna paistin hautua liemessä, käännä kerran paistumisen aikana. Liha on kypsää, kun se on noin 82 astetta ja lihasneste tikulla pistettäessä on kirkasta. Liha saa jäähtyä liemessä, jolloin siihen tulee erittäin vahva aasialainen maku.

6. Valuta liha ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi, joita voi nostella vaikka syömäpuikoilla.

7. Tarjoa siivilöidystä paistoliemestä laimennetun soijakastikkeen ja itse tehdyn tai kaupasta hankitun chilikastikkeen kanssa. Ateriaan sopii tuoksuva jasmiiniriisi ja korealaisittain suikaloitu kiinankaali tai kimchi, jota saa kaupasta valmiina. Kimchi on hapatettua kaalisalaattia.

8. Korealaisen tyyliin ruoan kanssa tarjotaan olutta tai vihreää teetä. Kuuma ohranjyvistä keitetty teen kaltainen juoma nautitaan Koreassa heti pöytään asetuttaessa.

Katso myös:

Hirviwok, Ruoka.fi

Rieskarullat savuporotäytteellä, Ruoka.fi

Thaimaalainen lihasalaatti, Kotiliesi.fi

 

X