Reseptit

Upeat vadelmatartaletit kevään juhliin

Näillä hurmaavilla Maarianhaminalaisen ravintola Indigon vaniljatäytteisillä vadelmatartaleteilla hurmaat vaativankin vieraan.  Vadelmatartalettien makuun sopii makea jälkiruokaviini.

Teksti:
Inga Aaltonen
Kuvat:
Seppo Saarentola

Vadelmatartalettien makuun sopii makea jälkiruokaviini.

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

8

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Murotaikinapohja:

  • 125 g voita
  • 1 dl hienoa sokeria
  • ripaus suolaa
  • 4 dl vehnäjauhoja (250 g)
  • 1 vaniljatangon siemenet
  • 1/2 sitruunan raastettu kuori
  • 2 munankeltuaista
  • 1-2 rkl kylmää maitoa
  • voiteluun vähän valkuaista

Vaniljatäyte:

  • 1 vaniljatanko
  • 2 dl vispikermaa
  • 2 dl maitoa
  • 2 dl sokeria
  • 4 keltuaista
  • n. 1 dl vaahdoksi vatkattua kermaa

Vadelmat:

  • 200 g tuoreita tai pakastettuja vadelmia
  • fariinisokeria
  • vähän sitruunamehua

koriste:

  • mantelilastuja
  • suklaata

Valmistusohje

 

Murotaikinapohja:

Sekoita voi, sokeri ja suola monitoimikoneessa tai käsin. Lisää jauhot, vaniljatangosta raaputetut siemenet, sitruunan kuoriraaste ja keltuaiset hyvin sekoittaen. Lisää maito ja sekoita nopeasti, älä vaivaa.

Pyörittele taikina paksuksi makkarapötköksi, kiedo kelmuun ja anna olla viileässä vähintään tunnin ajan. Leikkaa taikinasta viipaleita ja kauli niistä pyörylät pieniin leivosvuokiin.

Paista pohjia noin 12 minuuttia 180 asteessa. Voitele pohjaan vähän valkuaista ja paista vielä noin 30 sekuntia, jotta valkuainen muodostaa pohjaan pinnan ja täytettynä leivonnainen pysyy kuivana ja rapeana eikä ime täytteestä heti kosteutta.

Vaniljatäyte:

Halkaise vaniljatanko ja raaputa veitsellä siemenet ruostumattomaan teräskattilaan. Lisää vaniljatangon palat, kerma ja maito. Anna kiehua pari minuuttia. Jäähdytä.

Vatkaa sokeri ja keltuaiset. Lisää jäähtyneeseen kermamaitoon. Siirrä kattila takaisin liedelle ja kuumenna hitaasti hyvin miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. Siivilöi tarvittaessa. Pehmennä jäähtynyt täyte kermavaahdolla.

Viimeistely:

Mausta vadelmat sokerilla ja sitruunanmehulla. Jaa vaniljatäytettä leivospohjille ja aseta vadelmat päälle. Korista vadelmatartaletit paahdetuilla mantelilastuilla ja suklaasta vuolluilla lastuilla.

Juomasuositus: hedelmäisen makea jälkiruokaviini.

X