Ruoka

Mistä lasista kuohuviini kuuluu oikeasti juoda? Vatimainen coupe-lasi korvaa nyt vauhdilla tuttuja skumppalaseja kotivitriineissä

Olet ehkä tietämättäsikin ihastellut coupe-laseja some-kuvissa tai historiallisissa elokuvissa. Olemmeko tottuneet juomaan kuohuviinin vääränlaisista laseista?

Teksti:
Tiia Kailaheimo
Kuvat:
Istock

Leveän ja matalan muotonsa vuoksi coupe-kuohuviinilasi pysyy pyramidissakin tukevasti.

Olet ehkä tietämättäsikin ihastellut coupe-laseja some-kuvissa tai historiallisissa elokuvissa. Olemmeko tottuneet juomaan kuohuviinin vääränlaisista laseista?

Samppanjalasit, nuo valkokankailta tutut, 1900-luvun alkupuoliskon glamouria tihkuvat laakeat coupe-lasit ovat viime vuosina löytäneet tiensä Hollywoodista ja vintage-harrastajien kattauksista myös tavallisten ihmisten käyttöön.

Coupe-laseja vilisee sosiaalisen median kattauskuvissa. Kirpputorien ja vintage-liikkeiden lisäksi niitä myydään nyt jokaisessa nykyaikaisessakin laseja myyvässä tavaratalossa, jopa Ikeassa.

Miksi nämä entisaikojen samppanjalasit ovat tehneet nyt comebackin?

Viiniasiantuntija Ilkka Sirén kertoo, että yleinen käsitys kuohuviineille parhaiten sopivista laseista alkoi muuttua muutama vuosi sitten. Viinilasivalmistajat ilmoittivat, että kapea lasi, josta monet ovat tottuneet kuohuviiniä tai samppanjaa juomaan, ei olekaan kuohuvalle se kaikkein paras.

– Ihmiset alkoivat miettiä, että jos huilulasi ei olekaan se paras, niin mikä voisi olla vaihtoehto. Osittain sen takia lähdettiin kokeilemaan coupe-laseja.

Sirén taustoittaa: coupe-lasi on 1900-luvun alkupuolella suosion saavuttanut juomalasimuoto, missä suuaukko on hyvin avonainen.

– Kyseessä ei siis ole tämmöinen Suomessakin perinteiseksi tunnettu, kapea huilumalli, vaan nimenomaan matala ja leveä lasi.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Noora Hautakangas (@noorahautakangas) jakama julkaisu

Coupe-laseihin liittyy tarina, jonka mukaan ne olisivat saaneet muotonsa Ranskan kuningattaren, Marie Antoinetten, vasemman rinnan mukaan. Ajatus on kutkuttava, mutta Sirén kumoaa sen urbaanilegendaksi.

Sen sijaan laakeat samppanjalasit saivat Sirénin mukaan alkunsa Englannissa. Hollywoodillakin on ollut osuutensa näyttävien lasien tuomisessa suurten yleisöjen ihasteltavaksi. Välissä ne painuivat unohduksiin näyttävän korkeiden ja kapeiden kuohuviinilasien tieltä.

Viihtyykö kuohuviini coupe-lasissa?

Samalla tavoin kuin isojen hiusdonitsien ja leveiden lahkeiden paluu kertoo muodin kiertämisestä, viinipiireissäkin on syklinsä.

– Retrokaipuu on viinimaailmassakin osittain ollut näkyvillä juuri lasivalintojen kautta. Ei välttämättä oteta sitä viimeisintä, huippusuunniteltua viinilasia, vaan osataan ottaa vähän rennommin asian kanssa.

Ehkä ihmiset myös arvostavat taas vanhaa, ja koluavat kierrätys mielessään vanhoja laseja kirppareilta ja isovanhempien lasikaapeista?

Sirén ymmärtää coupe-lasien viehätyksen. Hänen oma mielipiteensä parhaasta kuohuviinilasista yllättää: se ei ole coupe eikä tuttu huilukaan.

– Onhan coupe kieltämättä parhaimman näköinen kuohuviini- tai samppanjalasi mitä on, mutta harmillisesti se ei välttämättä päästä viiniä oikeuksiinsa.

Eli jos tavoitteena on harrastaa kovemman luokan tastingia, coupe-lasi ei ole paras valinta. Avonaisuuden ja leveyden vuoksi lasiin ei muodostu aromipesää, ja kuohuviinille tärkeät kuplat haihtuvat nopeammin.

– Maljaosuus on hyvin matala eli siitä on vaikea tuoksutella. Aromit sinkoilevat ympäri ämpäri, Sirén valaisee.

Lue myös: Mimosa & muut ihanat kuohuviinidrinkit brunssipöytään sekä alkumaljoiksi – 6 ohjetta

Perinteisen kapean kuohuviinilasin sisälle ei mahdu nenää – sellaisesta juomista Sirén vertaa suoraan pullon suusta naukkailuun. Kuplat toki pysyvät coupe-lasia paremmin, mutta:

– Joissain tapauksissa huilulasi tuntuu jopa alleviivaavan kuplia. Ne saattavat oikein hypätä silmille.

Mikä lasi totiseen kuohuviinin maisteluun sitten on paras?

Jos tarkoituksena on oikeasti oppia viineistä, maistella ja saada viinistä kaikki irti, hieman yllättäen Sirén suositteleekin monesta kodista jo valmiiksi löytyvää pientä ja laadukasta valkoviinilasia.

– Monesti unohdetaan, että kuohuviini on viini siinä missä muutkin, ja se tykkää samoista asioista kuin tavalliset valko- ja punaviinit. Sen pitää saada tiettyä tilaa lasissa, jotta aromit pääsevät oikeuksiinsa.

Laakeat samppanjalasit rentoon hauskanpitoon

Sirén ei kuitenkaan äkkiseltään tyrmää coupe-laseja. Puutteista huolimatta niillä on puolensa – totisessakin tastingissa.

– Siinä mielessä se on lähestyttävä, jos ei pidä rouheasta kuplarakenteesta tai jos viini sattuu olemaan aggressiivisen pirskahteleva. Silloin voisi kokeilla coupe-lasista, onko viini miellyttävämpi suutuntumaltaan.

Parhaiten coupe sopii Sirénin mielestä rentoihin juhliin, joissa viini ei esitä pääosaa, vaan se on tukemassa yhdessäoloa ja hauskanpitoa.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön LINDA EKROTH (@lindaekroth) jakama julkaisu

Kirsikkana kakun päällä nämä laakeat samppanjalasit ovat monikäyttöisiä: ne toimivat hyvin näyttävinä cocktail-laseina. Kapeita ja korkeita serkuksiaan paremmin ne soveltuvat myös kuohuviinipyramidin kokoamiseen tukevamman ja leveämmän muotonsa ansiosta.

Eli vinkkinä ensi kesän juhliin; coupe-laseilla luot näyttävät kuohuviinitarjoilut pyramideineen, tyylikkäimmät cocktailit ja viihdyttävimmän tunnelman, glamouria unohtamatta.

Artikkelia on muokattu 7.7.2024

Kotiliesi.fi: Tiesitkö? Viinialan ammattilainen neuvoo: ”Roseeviinit voisi jakaa kolmeen eri luokkaan”

X