lihankorvikkeet Härkis, Tzay ja MiFu
Vinkit

Testissä 3 x uudet lihankorvaajat: Mifu, Härkis ja TZAY

Lihakorvaajia tuntuu tulvivan kaupan uutuuksiin yhä tihenevällä tahdilla. Ruoka.fi:n toimitus kokeili kolmea uutuutta. Lue mitä mieltä olimme.
Teksti: Emmi Toivonen ja Leena Kalliokoski Kuvat: Valmistajat

Liharuokien syönnin vähentäminen ja kasvisruokailu ovat tämän hetken kuumimpia ruokatrendejä. Uusimpia lihankorvaajia ovat maidosta valmistettu Mifu-ruokarae, härkäpavuista valmistettu Härkis ja soijaproteiinivalmiste TZAY – näitä kolmea tuotetta yhdistää helppokäyttöisyys. Niitä ei tarvitse esivalmistella, ainoastaan lämmittää, mutta maustamista suosittelemme.

Maitoproteiinista valmistettua ruokaraetta

Valion uutuus Mifu on valmistettu suomalaisesta maidosta. Se on laktoositon, gluteeniton, soijaton, kananmunaton ja hiivaton. Valion mukaan Mifu on parhaimmillaan lämpimässä ruoanlaitossa, mutta sitä voi käyttää myös sellaisenaan. Makuvaihtoehtoja on kolme: Välimeren tomaatti, Meksikon pippuri ja Original, jonka voi maustaa haluamallaan tavalla. Mifu myydään 330 gramman rasiaan pakattuna.

Proteiinia: 14 g/100 g
Rasvaa: 3 g/100 g
Suolaa: 1,2 g/100g

Valion MiFu ruokarae

Miltä Mifu maistui?

– Meksikon pippuri -Mifu sujahti tomaatti-kasvispaistokseen proteiiniksi ja maistui ruoassa hyvin miedosti. Niin ulkonäkö kuin rakennekin muistuttaa erehdyttävästi raejuustoa, eikä maussakaan juuri eroa huomaa. Tortilloiden sisään kääritty Mifu-kasvispaistos oli hyvänmakuista ja täyttävää, vaikka Mifu ei erityisesti esiin noussutkaan. Jos vegaanisuus ei ole vaatimus lihankorvikkeelle, niin Mifu on ihan kelpo proteiinin lähde – niin kuin raejuustokin.

– Tein  Välimeren tomaatti –mifusta  pastakastikkeen, jonka maustoin  valkosipulilla, yrteillä, suolalla ja lisäsin joukkoon vielä tomaattimurskan. Pöydässä vastaanotto oli ihmettelevä: – Mitä tää on? Kastikkeen ulkonäkö oli erikoinen,  valkoiset rakeet näkyivät selvästi. Mutta Mifu toimi jauhelihan korvikkeena bolognaise-tyyppisessä pastakastikkeessa. Maku ei ollut mitenkään erikoinen, eikä rakenne ollut ällöttävä tai outo. Kumimainen ehkä, mutta pääosin tunne oli kuin olisi syönyt raejuustoa.

–  Kokeilin maustamatonta Mifua bataattisosekeiton proteiinilisänä. Paistoin Mifua pannulla ja maustoin sen suolalla, pippurilla ja chilijauheella. Ripottelin Mifun sosekeiton joukkoon tarjoiluastiaan. Mifu oli maustamisesta huolimatta miedonmakuinen, mutta yllättävän pehmeä ja suli keiton kanssa suuhun. Mifu on hyvä vaihtoehto vaikkapa raejuustolle, jos haluaa lisätä keiton päälle jotain lämmintä proteiinipitoista.

Härkäpavuista valmistettua jauhelihan korvaajaa

Verso Foodin suomalaisesta härkäpavusta kehittämä Härkis on suunniteltu jauhelihan korvaajaksi. Ruoat valmistuvat Härkiksestä nopeasti, sillä tuote on valmiiksi kypsä ja vaatii vain lämmityksen. Esimerkiksi kastikkeisiin se lisätään vasta ruoanlaiton loppuvaiheessa.

Härkis myydään 250 gramman rasioissa, ja se on tulossa syyskuun alussa ruokakauppojen valikoimiin kautta maan. Tuote valmistetaan Suomessa.

Proteiinia: 17 g/100 g
Rasvaa:9 g/100 g
Suolaa: 0,6 g/100 g

Härkis-pakkaus
Miltä Härkis maistui?

– Härkiksessä maistaa miedosti pavun, mutta ei häiritsevästi. Koostumus on melko pehmeä ja aavistuksen vahamainen. Kokeilin Härkistä mausteisessa pastakastikkeessa, jonne se sopi oikein hyvin. Hieman se hukkuu ruoassa kaiken muun joukkoon, koska purutuntumaa ei ole riittävästi. Koostumus ei kuitenkaan ole epämiellyttävä, joten voisin kuvitella laittavani tätä moniin ruokiin jauhelihan sijasta.

Aasialaisittain maustettuja soijaproteiinipaloja

Atria tuo Ruotsissa jo 2002 lanseeratut TZAY soijaproteiinituotteet suomalaisten kauppojen pakastealtaisiin tänä syksynä.  Lisäaineettomat, gluteenittomat TZAY-soijaproteiinituotteet myydään pakasteena, mutta erikoista on, että tuotteet säilyvät pakasteesta oton jälkeen 45 vuorokautta jääkaapissa.  Inkiväärillä ja miedolla chilillä maustetut soijaproteiinivalmisteet toimivat  parhaiten pannulla paistettuna tai grillattuna.  TZAY sopii wokkeihin,  salaatteihin ja kastikkeisiin. Vartaat toimivat hyvin grillissä. Tuotteet on valmistettu GMO-vapaasta soijasta.

TZAY-sarjaan kuuluu tällä hetkellä kaksi vakuumipakattua tuotetta: Soijaproteiinipalat vartaissa 8 kpl / 250 g ja Soijaproteiinipalat 250 g.  Tuote sulatetaan ennen valmistamista.

Tzay Happy soy skewers

Proteiinia: 16 g/100 g
Rasvaa: 13 g/100g
Suolaa: 2 g/100g

Miltä TZAY maistui?

– Paistoin muutaman päivän jääkaapissa sulaneina olleet soijaproteiinipalat pannulla sellaisenaan ja nautin nuudelisalaatin kanssa. Inkivääriä ja chiliä oli käytetty maustamisessa hyvin hienovaraisesti, mutta maut toimivat hyvin yhteen aasialaistyyppisen salaatin kanssa. Suutuntuma oli miellyttävä ja tuote erittäin helppokäyttöinen.

– Otin TZAY-vartaat suoraan pakkasesta ja käytin vakuumipakkausta lämpimän veden alla, jotta pääsisin nopeammin paistamaan ne. En lisännyt vartaisiin mitään mausteita, vaan paistoin ne sellaisenaan. Salaatin kera nautitut vartaat maistuivat oikein maukkailta, jopa chilistä jäi pieni potku suuta lämmittämään. Soijapaloissa on selvästi enemmän purutuntumaa kuin Mifussa tai Härkiksessä, mikä tekeekin niistä lihamaisempia.

Lue lisää proteiinipitoisista vaihtoehdoista

Nyhtokaura

Nyhtökaurasta vaihtoehto lihalle – näin teet siitä ruokaa helposti

Härkis-lasagne

Härkäpavuista syntyi nyhtökauran haastaja – Härkis

Kotiliesi, Himahella-blogi: Härkis ja Tuorekset – uudet kuumat vegeinnovaatiot

X