Aamiaissämpylät
Aamiainen on päivän tärkein ateria. Tästä syystä uusi päivä kannattaa aloittaa maittavilla aamiaissämpylöillä. Kun valmistat taikinan edellisenä iltana, nopeutat sämpylöiden leipomista.
Ainekset
- 5 dl Kylmää vettä
- 1/4 pala hiivaa
- 2 tl suolaa
- 5 dl grahamjauhoja
- 5 dl hiivaleipäjauhoja
- 1 dl rypsiöljyä
Voiteluun
- 1 muna
- kourallinen auringonkukansiemeniä tai siemensekoitusta
Valmistusohje
1. Murenna hiiva kylmään veteen. Lisää suola ja alusta jauhot taikinaan vähitellen. Taikina saa olla pehmeää, mutta ei löysää. Lisää öljy viimeisen jauhoerän kanssa. Peitä taikina kelmulla ja pane heti jääkaappiin aamua odottamaan. Taikina kohoaa hiljalleen noin kaksinkertaiseksi, joten käytä riittävän isoa kulhoa.
2. Kumoa taikina pöydälle, vaivaa sitä hetki, leivo pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyöritä palat sämpylöiksi ja nosta leivinpaperin päälle. Kohota puolisen tuntia. Sipaise sämpylät munalla ja ripottele pinnalle siemeniä.
3. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Vinkki: Sämpylätaikinan voi tehdä jo illalla valmiiksi. Alusta sämpylä taikina iltauutisten aikaan ja pane jääkaappiin yöksi kohoamaan. Aamulla taikina on valmis leivottavaksi. Taikinan makua voi muunnella erilaisilla siemensekoituksilla.
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous