Terveys

Mikä on INCI? Kosmetiikkatuotteiden ainesosalistaa kannattaa oppia lukemaan

Kosmetiikkatuotteissa käytetyistä kemikaaleista liikkuu paljon ristiriitaista tietoa, eikä aina voi tietää, mitä oikeasti kannattaisi vältellä ja mitä ei. Kosmetiikkatuotteiden INCI-listan ymmärtäminen on hyödyllinen taito.

Teksti:
Anniina Nirhamo
Kuvat:
Istock

Jos olet allerginen tai haluat muuten vältellä jotain tiettyjä aineosia kosmetiikassa, kannattaa opetella lukemaan INCI-listaa.

Kosmetiikkatuotteissa käytetyistä kemikaaleista liikkuu paljon ristiriitaista tietoa, eikä aina voi tietää, mitä oikeasti kannattaisi vältellä ja mitä ei. Kosmetiikkatuotteiden INCI-listan ymmärtäminen on hyödyllinen taito.

Jos haluaa esimerkiksi vältellä jotain tiettyä kosmetiikan raaka-ainetta, täytyy osata lukea kosmetiikkatuotteiden ainesosalistoja. Ainesosalista eli INCI tulee EU:n lainsääkdännön mukaan olla jokaisessa kosmetiikkatuotteessa. INCI tulee sanoista International Nomenclature of Cosmetic Ingredients.

Miten ainesosat ilmoitetaan?

INCI-termistö on luotu niin, että sitä voidaan lukea koko EU:ssa kielestä riippumatta. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kasvien nimet on kirjattu ainesosalistaan latinankielisillä kasvitieteellisillä nimillä, mutta niistä jatkojalostetut raaka-aineet ovat englanniksi.

Kosmetiikkatuotteissa ainesosat luetellaan järjestyksessä suurimmasta pienimpään pitoisuuteen, kuten elintarvikkeissakin. Aineet, joita tuotteessa on alle prosentti, voidaan kuitenkin luetella satunnaisessa järjestyksessä.

Myös väriaineet hiusväriaineita lukuun ottamatta voidaan luetella missä tahansa järjestyksessä. Hajusteaineet tarvitsee eritellä vain silloin, jos ne sisältävät aineita EU:n allergeenilistalta. Näitä yleisemmin allergisoivia hajusteita on 26.

Miksi INCI-listaa kannattaa opetella lukemaaan?

INCI-listasta siis selviää, mitä ainesosia tuote sisältää, mutta se ei kerro reseptiä sen tarkemmin. Se ei siis esimerkiksi paljasta, kuinka paljon mitäkin ainetta on tuotteessa tai miten tuote on valmistettu.

Ainesosalistasta on kuitenkin hyötyä kaikille, jotka haluavat vältellä tiettyjä raaka-aineita allergian tai muun syyn vuoksi. Toisaalta INCI-listan avulla voi myös helpommin valita tuotteita, jotka sisältävät sellaisia ainesosia, joita itse haluaa suosia.

Onko luonnonkosmetiikka muuta kosmetiikkaa terveellisempää?

Luonnonkosmetiikalle on olemassa sertifikaatteja, jotka takaavat ostajalle niiden luonnonmukaisuuden. Kaikki luonnonmukaiset kosmetiikkamerkit eivät kuitenkaan ole hakeneet sertifiointia, koska se on kallista. On siis olemassa merkkejä, jotka ovat täysin luonnonmukaisia, mutta niillä ei ole sertifikaatteja.

Lisäksi monet valmistajat tuovat markkinoille luonnollisina markkinoitavia tuotteita, vaikka niissä on käytetty myös synteettisiä ainesosia. Luonnonmukaisempaa kosmetiikkaa suosivalle ainesosalistan lukeminen on siis tärkeä taito, koska siitä löytyy tieto siitä, onko tuote aidosti luonnollinen vai ei.

Moni suosii nykyään luonnonkosmetiikkaa, koska haluaa välttää turhia kemikaaleja. Luonnonkosmetiikka ei ole kuitenkaan itsestään selvästi paras vaihtoehto, sillä monet kasvit ja luonnollisetkin hajusteet ovat yleisesti allergisoivia.

Jos siis haluat tietää, mitä käyttämäsi kosmetiikka sisältää, INCI-listan lukeminen on hyödyllinen taito.

Lähteet: Teknokemia.fi, Flow-kosmetiikan blogi

Lue myös:

Näin vähennät kemikaalikuormaasi – 10 helppoa vinkkiä

7 kasvonaamiota, jotka voit tehdä itse – ilman turhia lisäaineita

Ympäristöaktivisti Phyllis Omido elää jatkuvassa vaarassa: ”Jos nyt luovutan, hinnan maksavat lapset”

Nenä jatkuvasti tukossa? Tunnista 9 eri syytä, joista pitkäaikainen tukkoisuus voi johtua

X