Glitz & Glam

Lukuvinkki: onko alkoholi haitallista iholle?

Teksti:
Minna / Glitz & Glam

Tällä kertaa postaukseni on enemmänkin toisen bloggaajan erinomaiseen blogikirjoitukseen ohjaava, mutta sitä ennen pohjustan vähän aihetta sekä avaan syitä, miksi haluan ohjata muitakin lukemaan sen kirjoituksen. Linkki lukuvinkkiin löytyy postauksen lopusta.

En ole kosmetiikkakemisti, mutta olen keskimääräistä tietoisempi kosmetiikankuluttaja. Lisäksi olen vuosien saatossa huomannut (tässäkin aiheessa), että mitä enemmän opin ja tiedän, sitä vähemmän oikeastaan osaan.

Ymmärrätte varmasti, mitä tuolla lauseella tarkoitan. Mitä enemmän tuntee jotain aihepiiriä, sitä enemmän ymmärtää kaikkia muuttuvia tekijöitä ja sisäistää, ettei absoluuttia totuuksia ole, eikä mutkia pystykään enää vetämään suoriksi. Tämä pätee kohdallani oikeastaan kaikkeen. Mitä enemmän ymmärrän jotain asiaa, sitä vaikeammaksi se muuttuu – tieto lisää sitä kuuluisaa tuskaa.

Esimerkiksi vielä reilu 10 vuotta sitten en ajatellut alkoholeja iholle haitallisiksi. Miksi? Siksi, koska en ollut mistään lukenut tai kokenut sellaista. Siitä muutama vuosi eteenpäin, luin alkoholien olevan erittäin haitallisia iholle. Tuolloin omaksuin ihonhoitoasiantuntija Paula Begoun (Paula’s Choicen luoja) neuvoja – hän tosiaan aika voimakkaasti demonisoi alkoholit kosmetiikassa. Tuota luettua tietoa vahvisti ihoa kuivattava kokemukseni Clinique 3 -kasvovedellä ja kosmetiikkabloggaajien kuplassa eläminen, jossa useat sanovat samaa: ei alkoholia ihonhoidossa.

Siitä luonnollisestikin syntyy saavutettavuuserheen ja vahvistuserheen avulla yleinen fakta, suorastaan absoluuttinen totuus. Pidän Paula Begoun ideologiasta ja kosmetiikkatietouden jakamisesta, mutta tuo alkoholien vahva demonisointi on aina ollut vähän hämmentävää minulle.

Koska kuitenkin olen aina kyseenalaistava, olen miettinyt asiaa runsaasti vuosien aikana. Olen pohtinut, miksi kosmetiikkateollisuus käyttää niitä ”pahoja” alkoholeja, jos niistä on haittaa iholle? Joku funktio niillä on pakko olla, eikä se voi olla vain rasvoittuvan ihon puhdistus, koska alkoholeja löytyy kaikille ihotyypeille suunnatuista kosmetiikkatuotteista.

Olen käyttänyt tuotteita, joissa on alkoholeja, olen esitellytkin niitä. En ole huomannut, että vain alkoholeja sisältävät tuotteet kuivattaisivat. Oikeastaan juuri se on syy, miksi olen alkanut kyseenalaistamaan asiaa, mutta vain omassa mielessäni. Olen miettinyt, että voisiko olla, että asiantuntijat, jotka julistavat alkoholit pahaksi iholle, ovat tulkinneet asioita vähän irrottamalla kokonaisuudesta ja vetämällä mutkat suoriksi johtopäätöksillään? Onhan yksi sun toinen elämässään siihen sortunut, joten kyllä sitä tapahtuu tieteen ja tutkimusten piirissä.

Käsidesi kyllä kuivattaa käsiä, mutta niissä alkoholipitoisuudet ovat korkeat, eivätkä ne sisällä ihoa hoitavia ainesosia. Mutta hajuvesiä käyttävillä pitäisi näkyä esimerkiksi ranteissa ja kaulalla selkeitä ihomuutoksia, eikö vain? Näkyykö sinulla? Minulla ei ainakaan näy. Hajuvesissä kun kuitenkin on alkoholeja, mutta niissä ei ole ihoa hoitavia ainesosia. Hmmm…

Olen siis ollut pitkään ristiriitaisessa pohdinnassa, miten on? Ovatko ne alkoholit absoluuttisen pahoja iholle, vai voisiko sittenkin kokonaisuus olla ratkaisevin tekijä? Voisiko olla, että alkoholin bongailut ihonhoitotuotteiden INCI-luetteloista on turhaa, jos ei katso kokonaisuutta?

Bloggaaja Virve Fredman kirjoitti mahtavan tekstin, joka mielestäni antoi varsin hyviä vastauksia tälle kysymykselle, tai oikeastaan kysymyksille. Haluan antaa kaiken kunnian Virven tekemälle työlle, joten en referoi häntä omaan blogiini, vaan haluan ohjata lukemaan postauksen Virven blogiin, jos et ole sitä vielä lukenut. Jossain määrinhän meillä on yhteisiä lukijoita ja seuraajia, joten te varmaankin olitte jo ehtineet tekstin lukemaan.

Tässä linkki Virve Fredmanin kirjoitukseen kosmetiikan alkoholien hyödyistä.

Hänen kokonaisuutta alleviivaavan ja uuttakin tietoa tarjoavan kirjoituksen pohjalta olen päättänyt lopettaa alkoholien pelkäämistä. Pohdin sen sijaan kokonaisuutta ja luotan omiin kokemuksiini. Toisissa tuotteissa alkoholista on vain hyötyä minun iholleni.

Oletko sinä vältellyt ”pahoja alkoholeja” ihonhoitotuotteissa?

X