Havaintoja parisuhteesta

Päästämällä irti puhtaan ja viattoman suhteen vaateesta parisuhteiden pituus alkaisi kasvaa

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

Meillä on parisuhteisiin liittyen monia ulkoaopittuja oppirakennelmia joihin tukeudumme vaikka suurin osa meistä ei niihin pysty.

Yksi niistä on sataprosenttinen uskollisuus ja loppuelämän sitoutuminen yhteen ihmiseen. Tämä suhteutettuna siihen tilastoon, että vähintään puolet parisuhteissa eläneistä on joskus pettänyt puolisoaan ( lukema lienee vieläkin isompi ) todistaa sen, että kyseessä on pelkkä ihmismieleen rakennettu ajatusharha.

Kirjoitin eiliseen tekstiin näin:

”Sitä paitsi jokaisen parin pitäisi antaa toisilleen vapaus muutamaan suhteen ulkopuoliseen seikkailuun, koska todella usein niin käy joka tapauksessa niin siitä ei sitten tarvitsisi potea syyllisyyttä.”

Tämä ajatus lähti liikkeelle siitä, kun minulle kirjoittanut nainen kokee edelleen suurta syyllisyyttä siitä, että tuli reilu kolme vuotta sitten mentyä yhden kerran vieraaseen vuoteeseen. Koki syyllisyyttä siitä huolimatta, että hänen puolisonsa oli pettänyt naista käyttämänsä alkoholin kanssa välinpitämättömyydellään jo kahdeksan vuoden ajan.

Toinen minua hätkähdyttänyt tarina oli, kun minulle kirjoittanut nainen häpeää yli kymmenen vuotta sitten annettua kännisuudelmaa toiselle miehelle, vaikka oma odotti kotona. Nainen oli tuolloin alle 20 -vuotias. Siinä iässähän kuuluukin suudella kaikkea liikkuvaa.

Sana pettäminen on itsessään jo todella arvolatautunut. Mennään esimerkkitilanteeseen jossa nainen on viettämässä iltaa ystävien kanssa. Hän törmää illan ilossa ihmiseen jonka kanssa tanssii ja nauraa. Illan tunnelma sitoo kaksi ihmistä hetkeksi yhteen. Ennen valomerkkiä he suutelevat.

Tästä voi seurata kaksi eri lopputulemaa. Nainen kokee seuraavana päivänä rankkaa syyllisyyttä. Pahiten syyllistetyt jopa kymmenen vuoden kuluttua tapahtuneesta.

Tai sitten siitä seuraa vain seuraava päivä, jolloin naisen ei tarvitse potea yhtään mitään. Ehkä viinistä kummunnutta krapulaa. Hän tietää että hänen puolisolleen tuo kaikki on ookoo. Hänen ei tarvitse tehdä mitään salassa ja selän takana niin kuin syyllisyyteen ja häpeään hukutetut.

Ketä nainen siis pettää esimerkkitapauksessa. Hänellä on hetkellisesti hauskaa ja hän huomaa sen. Hän haluaisi jatkaa hauskanpitoa mutta ei voi. Siinä kohtaa nainen pettää itseään. Hän jättää tekemättä asian jonka haluaisi tehdä, ei itsensä vuoksi vaan jonkun toisen vuoksi.

Itse en haluisi olla suhteessa jossa minä olisin se toista ihmistä rajoittava tekijä. Mitä sitten jos puolisollani on hetkellisesti hauskaa. Kyllä rakkaus sellaisen kestää.

Palataan siis eilen kirjoittamaani kappaleeseen.

”Sitä paitsi jokaisen parin pitäisi antaa toisilleen vapaus muutamaan suhteen ulkopuoliseen seikkailuun, koska todella usein niin käy joka tapauksessa niin siitä ei sitten tarvitsisi potea syyllisyyttä.”

Väitän, että päästämällä irti puhtaan ja viattoman suhteen vaateesta parisuhteiden pituus alkaisi kasvaa ja sen lisäksi myös ihmisten hyvinvointi. Ja ennen kaikkea ihmisten syyllisyys ja häpeä pienenisivät.

Se kun on niin, että parisuhteisiin liittyy liian usein yksi maailman etovimmista asioista eli tekopyhyys. Aivan liian usein uskollisuudesta ja ehdottomista perhearvoista paasaavat he, jotka ensimmäisinä ovat riisumassa housujaan houkutuksen edessä. Itselle valehtelemalla kun voi luoda elämäänsä valheellisen illuusion. Kunnes mahdottomuus puhkaisee sen.

Korkeat pettämisluvut ei kerro pelkästään ihmisten itsekkyydestä. Ne kertovat siitä että ihminen ei halua olla rehellinen edes itselleen. Meillä täällä lojuu tuhansia ihmisiä suljetuissa suhteissa jotka eivät pysty elämään suljetussa suhteessa. He eivät sitä vain saa sanottua edes itselleen. Siksi he toteuttavat itseään salaa.

Ja niin suljettua minkään parisuhteen ei pitäisi olla, että joku vuosien takainen seikkailu vaikuttaisi yhtään mihinkään tai että se lakkaisi olemasta yhdestä iloisesta hetkestä jossain toisaalla.

Nämä ovat ajatuksia joita moni ei halua edes ajatella. Päin vastoin, tämä tulee aiheuttamaan muutaman suoran hyökkäyksen. Silti vilpittämästi kannustan antamaan aiheelle edes hetken aikaa ajatuksissanne.

Kaikki itselle vieras ei aina ole uhka. Joskus se voi olla jopa mahdollisuus.

 

X