Ihmiset ja suhteet

Kimmo Vehviläinen sai pysäyttäviä uutisia terveydestään: ”Oli kauheaa kuulla, kuinka lähellä kuolemaa taisin olla”

Radiojuontaja Kimmo Vehviläisen eineksistä ja kahvista koostuva ruokavalio joutui tarkastelun kohteeksi Olet mitä syöt- ohjelmassa. Kimmo sai Pippa Laukalta ravistelevia uutisia.

Teksti:
Milla Puustinen
Kuvat:
Paula Kukkonen

Kimmo Vehviläinen halusi Olet mitä syöt -ohjelman avulla muuttaa erityisesti ruokailutottumuksiaan.

Radiojuontaja Kimmo Vehviläisen eineksistä ja kahvista koostuva ruokavalio joutui tarkastelun kohteeksi Olet mitä syöt- ohjelmassa. Kimmo sai Pippa Laukalta ravistelevia uutisia.

Radio Novan aamuradion juontajana tunnettu Kimmo Vehviläinen, 52, kertoo yrittäneensä tehdä elämäntapamuutosta aiemminkin.

– Minä olen ennenkin saanut ulkopuolisen alkusysäyksen elämäntapamuutokseen. Kiireisen työarjen keskellä itsestä huolehtiminen on kuitenkin jäänyt helposti taka-alalle, Kimmo kertoo Olet mitä syöt -ohjelman pressitilaisuudessa.

Ennen ohjelman alkua Kimmon elämäntavat olivatkin heikolla tolalla. Hän joi litroittain kahvia ja nukkui lyhyet yöunet, joita hän kompensoi työpäivän jälkeisillä päiväunilla.

Kimmo kertoo myös, että hän ei pitänyt ruoanlaitosta, joten kaupan einesruoat olivat helppo vaihtoehto väsyneenä työpäivien jälkeen. Taustalla oli myös kolmen vuoden tauko säännöllisestä urheilusta, joka vaivasi Kimmon mieltä koko ajan.

Kimmo kertoo, ettei hän välttämättä olisi vieläkään aloittanut elämäntapamuutosta, ellei hänelle olisi tarjottu paikkaa ohjelmasta.

– Koin oloni terveeksi, ja jalkani nousi vielä melko ketterästi ylös. Samaan aikaan kuitenkin tiedostin sen, etten ole enää nuori ja minun tulisi tehdä muutoksia elämäntapoihini, että voisin elää mahdollisimman pitkään, Kimmo sanoo.

Lue myös: Yksi niksi auttoi Pepe Willbergiä ja Pauliina-vaimoa syömään sopivasti lounasravintoloissa: ”Se on tosi helppo juttu”

Terveystulokset järkyttivät

Kun Kimmo sai kutsun lähteä mukaan elämäntapamuutosohjelmaan, hänellä oli yksi toive.

– Halusin ohjelman myötä saada sellaisia terveydellisiä tuloksia, mitkä pelästyttää minut ja jotka saa minut aidosti pohtimaan omia elintapojani, Kimmo toteaa.

Ohjelman alussa Kimmo saikin haluamansa kattavat terveystulokset.

– Olin vähän polleena silloin. Sitten kun sain ne tulokset, järkytyin todenteolla ja alahuuli alkoi väpättää. Oli se aika kauheata saada kuulla, että kuinka lähellä kuolemaa taisin olla, Kimmo kertoo.

Terveystulokset paljastivat muun muassa sen, että Kimmon kroppa oli säästöliekillä. Hän siis söi aivan liian vähän.

Kimmo tajusi, että jos hän jatkaa samanlaisilla elintavoilla jatkossa, hän ei välttämättä eläisi kovinkaan pitkään. Terveystulokset toimivat Kimmon kaipaamana lisämotivaationa elämäntapamuutoksen kanssa.

Pipalta saatu tieto lisäsi motivaatiota

Ohjelman aikana Kimmon elämäntavat laitettiin uusiksi. Kimmon mukaan hänen kohdallaan keskityttiin enemmän ruokavalioon ja siihen, kuinka hän oppisi syömään säännöllisemmin ja paremmin.

Kimmo kehuukin ohjelman lääkäriltä Pippa Laukalta saaneensa hyvin konkreettisia neuvoja, siihen miten hänen voisi lähteä muutamaan omaa ruokavaliotaan.

– Pippa otti hyvin huomioon sen, etten pidä ruoanlaitosta. Hän opasti minua hyvien ruoka-aineiden valinnassa, ja antoi nopeita arkireseptejä joidenka avulla aloin opettelemaan jälleen ruoanlaittoa, Kimmo kertoo.

Kimmo nostaa myös esiin Pipalta saamansa lääketieteellisen tiedon. Vaikka monesti sanotaan, että tieto lisää tuskaa, Kimmon kohdalla tilanne oli toinen.

– Olin tiedonjanoinen, ja kyselin koko ajan kaikenlaista Pipalta, Kimmo toteaa.

– Esimerkiksi Pippa sanoi minulle, että älä juo noin paljon kahvia. Kysyin häneltä siinä yhteydessä, että miksi. Pippa sitten kertoi perustelut sille, miksi näin ei kannata tehdä terveyden näkökulmasta.

Kimmo Vehviläinen kertoi Olet mitä syöt -ohjelman pressitilaisuudessa lähteneensä innolla mukaan elämäntapamuutokseen, kun tilaisuus siihen tarjoutui.

Yhdestä asiasta on vaikea luopua

Ohjelman aikana uusien elämäntapojen omaksuminen ei ole kuitenkaan ollut helppoa.

Kimmo kertoo, että erityisen vaikeaa oli opetella luopumaan päiväunista.

– Olen luontaisesti iltavirkku, enkä iltaisin meinaa saada unen päästä kiinni. Aikaisten aamuherätysten takia yöunet jää lyhyeksi, ja työpäivän jälkeen helposti nukkuu päiväunet, Kimmo kertoo.

Vaikka Kimmo on parantanut unirytmiään ohjelman myötä, hän paljastaa ettei ole luopunut kokonaan päiväunista.

– Jos minä teen kaikki muut, mitä Pippa on käskenyt minun tehdä, niin saanko minä sitten nukkua päiväunet, Kimmo kysyy nauraen.

Lue myös Kotiliesi.fi: Liikuntaa vältellyt Marita, 66, maksoi ennalta sata treenikertaa, jotta ei voisi perääntyä – lempeä liikuntamuoto muutti rasvan lihakseksi

X