suolainen pannuakakku
Suolainen pannukakku on herkku moneen makuun ja tilanteeseen.
Ruokajutut

Suolainen pannukakku on superhelppo iltapala – kokeile täytteiden kanssa myös italialaista kikkaa

Suolainen pannukakku valmistuu suit sait. Sekoita pannaritaikinaan yrttejä tai upota pintaan kinkkusuikaleita tai savulohta. Kruunaa herkku muhkealla juustokuorrutteella.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Suolainen pannukakku maistuu saunan jälkeen iltapalana tai vaikkapa sunnuntaiaamun letkeällä hemmotteluaamiaisella. Kokonaiseksi ateriaksikin siitä on, kun täytteet ovat ruokaisat ja lisukkeena on raikasta salaattia.

Lue lisää: Pannukakku on parhaimmillaan mehevä – kokosimme pannukakkureseptit, joita kannattaa testata

Suolainen pannukakku on helppo pyöräyttää pienen suolaisennälän iskiessä, ja usein pannariaineksetkin löytyvät valmiina keittiön kaapista. Tarvitaan vain maitoa, kananmunia, jauhoja, tilkka rasvaa sekä ripaus suolaa, ja taikina on valmis uuniin.

Suolainen pannukakku on nopeutensa ja helppoutensa lisäksi myös siitä hyvä, että täytteeksi voi upottaa miltei kaikkea, mitä kaapista sattuu löytymään. Näin jääkaapista saa pois tähteitä tai jokainen voi tehdä juuri oman makunsa mukaisen pannarin. 

Kokeile italialaisten pizzakikkaa

Lisää pannukakun päälle erilaisia kasviksia tai kinkkusuikaleita, jauhelihaa tai vaikkapa savulohta ja kruunaa kokonaisuus halutessasi meheväksi juustoraasteella. Tai tee kuten italialaiset pizzan kanssa ja jaa pannari sektoreihin. Hyvinkin erilaiset ainekset sopivat pannukakkuun, kun ne paistuvat toisistaan erillään. Näin voit helposti tehdä pannariin yhden sektorin kinkulle, toisen savukalalle ja kolmannen kasviksille.

Mausta rohkeasti myös taikina. Raasta sekaan juureksia tai silppua mukaan esimerkiksi yrttejä tai keväällä villiyrttien kunkkua, nokkosta. Pinaattiletutkin saavat uuden muodon, kun sujautat pannaritaikinaan pussillisen sulatettua pakastepinaattia ja paistat taikinan pannun sijaan uunipellillä.

Kokosimme suolaiset pannukakkuohjeet, näistä löydät taatusti lempparisi.

Suolainen pannukakku isoon ja pieneen nälkään

Kinkkupannari maistuu koululaiselle väli- tai iltapalana. Paprika ja savukinkku tuovat siihen mehevyyttä ja makua. Vihannes-kinkkupannukakussa puolestaan maistuvat kinkkusuikaleiden ohella myös porkkana, purjo ja pinaatti.

Pizzapannari on vastaus, kun mieli tekee pizzaa, muttet millään jaksaisi vaivata taikinaa. Paista pannaritaikina melkein kypsäksi, ripottele pinnalle täytteet ja kruunaa kokonaisuus muhkealla juustokuorrutteella. 

Blinipannari on nerokas keksintö. Se kypsyy vaivattomasti ja käryttömästi uunissa, ja lopputulos on perinteistä bliniä paljon kevyempi. Leikkaa kypsä blinipannari neliön mallisiksi paloiksi tai ota levystä muotilla pyöreitä blinejä. Täytteeksi sopivat tutut herkut mädistä punasipuliin – smetanalla tietysti kruunattuna.

Nokkospannukakku on herkullinen pannari, joka saa tässä ohjeessa makua palvikinkusta. Pannukakkuun voi käyttää kinkun sijaan savukalaa tai tehdä sen pelkistä vihanneksista. Nokkosten lisäksi siihen sopii esimerkiksi raastettu kesäkurpitsa.

Juurespannukakku on mehevä ja maukas suolainen pannukakku. Sen salaisuus on taikinanesteenä käytetyssä piimässä ja maukkaissa tattarijauhoissa. Pannariin voi raastaa mitä vain juureksia, mutta makeat porkkanat ja bataatit sopivat erityisen hyvin hapahkoon taikinaan. Raastettu piparjuuri tuo makuun ihanasti terävyyttä. Koristele pannarin pinta ennen uuniin laittamista halutessasi juuresviipaleilla ja yrteillä.

Perunapannu­kakku on hyvä iltaruoka isollekin porukalle. Savukinkku ja sinihomejuusto takaavat maun ja mehevyyden. Tässä voit myös hieman oikaista käyttä­mällä valmista pakaste­viipaleperunaa.

Kasvispannari sopii myös perheen pienimmille makoisaksi sormisyötäväksi, sillä taikina ei sisällä lainkaan suolaa tai sokeria. Isompien annokseen pinnalle voi toki murustella vaikka fetajuustoa. 

Kukkakaali ja pinaatti rikastavat tämän tavallisen pannarin. Puolukkasurvos maistuu hyvältä pannarin kanssa. 

Katso myös Kotiliesi.fi: Parhaat pannukakku-ohjeet – ota talteen makeiden, suolaisten ja täytettyjen pannareiden reseptit

X