Ruokajutut

Pannukakku on parhaimmillaan mehevä – kokosimme pannukakkureseptit, joita kannattaa testata

Pannukakku maistuu kaikille. Kokosimme vinkit pannukakkujen tekoon ja pannukakku-ohjeet peruspannareista hedelmäpannukakkuihin.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Jukka Pakarinen, Otavamedia

Pannukakku maistuu kaikille. Kokosimme vinkit pannukakkujen tekoon ja pannukakku-ohjeet peruspannareista hedelmäpannukakkuihin.

Pannukakku vie hetkessä lapsuuden makumuistoihin. Pannukakusta löytyy lukuisia ohjeita, onhan kyseessä perinteinen herkku. Kun kaipaat vaihtelua pannukakkuun, kokeile ranskalaisia pannukakkuja eri hedelmillä höystettynä, amerikkalaisten pannareiden eri variaatioita tai Ahvenanmaan maukasta pannaria. Kokosimme tarjolle suosituimmat pannukakku-ohjeemme, joista on vara valita.

Pannukakku paistuu pellillä

Lähes kaikkialla maailmassa pannukakut ovat pyöreitä ja pannulla paistettuja. Suomessa pannukakku tehdään yleisimmin uunipellillä, sillä monen mielestä pellillä tehty vanhanajan pannukakku on parasta. Pullean mehevä pannari, hillo ja kermavaahto on tuttu jälkkäri joka kodissa. Perinteinen päivä uunipannarille on suomalaisilla ruokalistoilla torstai, jolloin se maistuu hernekeiton jälkiruokana.

Uunipannarin suosio ei ole ihme, sillä se on varsin helppotekoinen. Taikinan kuivat aineet sekoitetaan nesteen joukkoon, taikinan annetaan turvota rauhassa ja pannari paistetaan uunissa. Perinteiseen ja monen mielestä maailman parhaaseen pannaritaikinaan tarvitaan maitoa, kananmunia, vehnäjauhoja, rasvaa, sokeria ja ripaus suolaa. Pannari onnistuu taatusti, kun muistat muutaman vinkin.

  1. Käytä pannukakkutaikinaan täys- tai kevytmaitoa tai rasvaista kasvimaitoa. Kun taikinassa on hieman rasvaa, pannarista tulee täyteläinen.
  2. Muista lisätä taikinaan ripaus suolaa, sillä paras pannukakku on suolaisen makea.
  3. Sekoita taikinan ainekset nopeasti, niin se ei sitkisty.
  4. Anna taikinan seistä sekoittamisen jälkeen noin 30 minuuttia, ennen kuin laitat sen uuniin.
  5. Ole tarkkana paistamisen aikana, liian tummaksi paahtunut pinta maistuu kuivalta.

Mukavaa vaihtelua perinteiseen uunipannariin saa taikinaan lisätyistä hedelmistä, kuten omenoista ja päärynöistä. Pannariin kannattaa sujauttaa marjoja tai päällystää se vaikkapa hyytelöidyllä marjakimaralla, kuten marjapannarissa. Taikinan voi maustaa mieleisekseen  ripauksella vaniljajauhetta tai -sokeria, kardemummaa tai kanelia.

Pannukakun kypsentäminen onnistuu uunissa pellin lisäksi myös valurautapannulla tai uunivuoassa. Mansikkapannari saa makua sitruunasta.

Pikkupannarit syntyvät lettupannulla

Lettupannulla paistuvat muhkeat pienet pannarit. Kuten peltipannarissa, myös pienten pannukakkujen taikinan maustamisessa vain mielikuvitus on rajana.

Hunaja, banaani, mustikat ja vaahterasiirappi lienevät suosituimpia pannukakkujen höysteitä etenkin brunssi- ja aamiaistarjoilussa, mutta kannattaa kokeilla jälkkäriksi myös suklaablinejä, ne vievät kielen.

Kaiken maailman pannukakut

Pannulla paistettavat amerikkalaiset pannukakut kuuluvat klassikoihin. Niiden kuohkeuden juju piilee riittävässä taikinan turvotuksessa ja ripauksessa leivinjauhetta. Kuten kaikista hittiresepteistä myös amerikkalaisista pannareista on monia versiota, kokeile vaikkapa amerikkalaisia kahvipannukakkuja tai ricottalla höystettyjä pannareita. Ne eivät jätä brunssivieraitasi kylmiksi.

Clafoutis eli ranskalainen pannukakku on suomalaiseen pannariin verrattuna vanukasmaisempi. Jälkiruoaksi sopiva clafoutis höystetään perinteisesti kirsikoilla, mutta siihen voi käyttää sesongin marjoja tai hedelmiä, esimerkiksi omenia, luumuja tai vadelmia.

Ahvenanmaan pannukakku tehdään riisi- tai mannapuurosta. Mehevä pannari tarjotaan perinteisesti luumukiisselin ja kermavaahtonokareen kanssa.

Pannukakku onnistuu kevyesti ja ilman kananmunaa

Pienet pannukakut onnistuvat helposti ilman kananmunaa. Munien tilalla taikinaan voi käyttää kasvipohjaista jogurttia. Taikinan turvottaminen ennen paistamista, takaa kuohkeat vegaaniset pannukakut.

Kevyttä ruokavaliota vaalivan ei tarvitse kieltäytyä pannareista. Kelpo pikkupannarien taikina syntyy rasvattomasta maidosta ja täysjyvävehnäjauhoista, kuten kevyemmissä amerikkalaisissa pannukakuissa.

Mustikka-kaurapannarien taikina tehdään mantelijuomasta, kaurajauhoista ja pakastemustikoista. Täyteläiset pannarit sopivat myös FODMAP-ruokavalioon.

Lue myös Kotiliesi.fi: Mitä pannukakkujen päälle? Katso 5 +1 makeaa vinkkiä, joissa ei ole mansikkahilloa!

X