
Ainekset
Perinteinen hernekeitto
- 1 kg uuden sadon kuivia herneitä
- 5-6 l vettä
- 4 porkkanaa
- 2 sipulia
- 4 laakerinlehteä
- neljännes juurisellerinjuurta
- 1 tl oreganoa
- 1 tl meiramia
- 1 tl basilikaa
- 1 rkl sinappia
- 1 dl punssia tai omenatuoremehua
valmiiseen keittoon höysteeksi:
- 300 g kypsää riistalihaa silputtuna tai hirven jauhelihaa
Valmistusohje
Perinteinen hernekeitto tehdään näin:
1. Huuhdo kuivat herneet ja liota niitä mieluiten yön yli kattilassa kylmässä vedessä.
2. Pese, kuori ja pilko juurekset ja lisää ne herneiden joukkoon. Tipauta mukaan laakerinlehdet. Kypsennä keittoa hiljalleen hauduttamalla. Lisää vettä tarvittaessa ja pidä keitto ”pitkässä liemessä”.
3. Kuori mahdollinen vaahto ja irralliset kuoret pois.
4. Murenna yrtit keittoon, mausta sinapilla, jota voit ohentaa omenamehulla tai punssilla. Keitä ja sekoita vielä viitisen minuuttia. Mausta perinteinen hernekeitto suolalla.
5. Voit höystää keiton vielä kypsällä, silputulla riistalihalla, pannulla ruskistetulla hirven jauhelihalla , itse kuivatuilla ja rouhituilla sienillä tai valmiilla quorn-rouheella. Varaa lihamurut, sienet tai quorn kuumennettuina keiton kylkeen.
Saatat pitää myös hirvestäjän hernekeitosta, pakasteherneistä tehdystä helposta hernekeitosta tai härkis-hernekeitosta.
Katso myös Kotiliesi.fi: Näin tehdään itämainen hernekeitto
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous