Terveys

Koulukiusaaminen jätti riittämättömyyden tunteen – Noora Louhimo on yrittänyt pudottaa painoa koko ikänsä: ”Minulla on ollut kriittinen, piiskaava näkemys itsestäni”

Battle Beast -yhtyeen keulakuva Noora Louhimo sai Olet mitä syöt -ohjelmassa Pippa Laukalta kannustusta armollisempaan asenteeseen. – Minulla on aina ollut painon kanssa ongelmia, tunnesyöjäksi itseään kuvaava Noora kertoo.

Teksti:
Viivi Aaltovesi
Kuvat:
Mtv3, Tiia Ahjotuli

Noora Louhimo halusi ehdottomasti mukaan Olet mitä syöt -ohjelmaan, ja hänellä oli tavoitteetkin valmiina.

Battle Beast -yhtyeen keulakuva Noora Louhimo sai Olet mitä syöt -ohjelmassa Pippa Laukalta kannustusta armollisempaan asenteeseen. – Minulla on aina ollut painon kanssa ongelmia, tunnesyöjäksi itseään kuvaava Noora kertoo.

Battle Beast -yhtyeen keulakuvana ja nykyään myös sooloartistina tunnettu Noora Louhimo, 32, kertoo yrittäneensä laihduttaa läpi elämänsä.

– Minulla on aina ollut painon kanssa ongelmia. Se liittyy siihen, että olen niin sanotusti lääkinnyt tunteitani herkuttelemalla. Lapsuudesta asti minulle on rakentunut tiettyjä käytösmalleja. Olen aina palkinnut ja myöskin lohduttanut itseäni herkuilla, Noora kertasi Olet mitä syöt -ohjelman pressitilaisuudessa.

Kun Noora sai kutsun lähteä mukaan elämäntapamuutosohjelmaan, hänellä oli tavoitteet valmiina.

– Terveelliset elämäntavat, sellainen balanssi… Totta kai halusin pudottaa painoa, mutta pääasia on, että minulla olisi hyvä olla itseni kanssa ja että voin nauttia elämästä enemmän.

Vuodet kiusattuna jättivät riittämättömyyden tunteen

Elämäntapamuutoksissa keskitytään monesti ruokarytmiin, liikuntarutiiniin ynnä muihin konkreettisiin arjen tapoihin, ja konkretiaa on luvassa myös Olet mitä syöt -ohjelmassa. Noora haluaa kuitenkin puhua avoimesti myös tunteista ja kokemuksista, joita vaikkapa ruokailutottumusten taustalla on.

– Minulla on ollut tosi kriittinen, itseäni piiskaava kehonäkemys. Totta kai se liittyy artistiuteen, mutta se liittyy myös lapsuudesta tulleisiin traumoihin.

Noora kertoo olleensa kiusaamisen kohteena päiväkoti-ikäisestä yläasteelle asti.

– Ajattelin aina itsestäni jotenkin alentavasti ja niin, että en ole tarpeeksi hyvä. Oli jatkuva riittämättömyyden tunne. Sekään ei tietysti ole auttanut, että olen hakeutunut tällaiseen ammattiin, jossa koko ajan arvostellaan.

Noora Louhimo on ollut Battle Beastin keulakuvana vuodesta 2012. Hän kertoo vuosien kasvattaneen paksun nahan ulkopuoliselle arvostelulle. Itsekritiikki on iskenyt kovemmin.

Noora Louhimo
Noora Louhimo kertoi Olet mitä syöt -ohjelman pressitilaisuudessa lähteneensä innolla mukaan elämäntapamuutokseen, kun tilaisuus siihen tarjoutui.

Lue Seurasta lisää Noorasta: Battle Beastin Noora Louhimo kiipesi jo lapsena esiintymislavalle veljensä perässä –  Millaista on tahtovien taiteilijasisarusten yhteistyö?

Telkkariin Pipan neuvottavaksi

Noora Louhimo sanoo, että häntä ei kiusaamistaustastaan huolimatta arveluttanut tehdä elämäntaparemonttia televisiossa. Olet mitä syöt -ohjelman ensimmäisillä kausilla ohjelman lääkäri Pippa Laukka arvioi osallistujia ja heidän ruokatottumuksiaan varsin kovasanaisesti. Sittemmin tyyli on muuttunut lempeämmäksi.

– Minä nimenomaan ihannoin Pipassa suoruutta. Olen itsekin sellainen, että sanon suorat sanat asiassa kuin asiassa, Noora toteaa.

Hän kehuu myös Pipan kykyä käsitellä ihmisiä ja sanoa asiat rakentavasti. Pipalta Noora sai paitsi käytännön neuvoja syömiseen ja liikkumiseen, myös rohkaisua armollisempaan asenteeseen.

– Tämä tulee olemaan loppuelämän projekti. Olen sinut sen kanssa, etten tule ikinä olemaan täysin tyytyväinen itseeni. Se ei haittaa, kunhan voin olla onnellinen.

X