Pippa Laukka
Pippa Laukka Paloheinän majalla.
Julkkikset

Pippa Laukka lähti mukaan Olet mitä syöt -ohjelman uudelle kaudelle vihapuheesta huolimatta: ”Toivon, että vihan ja vastakkainasettelun aika on ohi”

Olet mitä syöt -ohjelman keulakuva Pippa Laukka on oppinut vuoden aikana, että pienemmällä äänellä voi tehdä suuremman vaikutuksen.
Teksti: Sari Hannikainen Kuvat: Mirva Kakko

Tämä tuli pitsalaatikon terävästä reunasta. Kyllä – meilläkin syödään välillä pitsaa, Pippa Laukka vastaa kysymättäkin, naurahtaa ja näyttää sormessaan olevaa ilkeännäköistä paperihaavaa.

Sen alkuperä on maininnan arvoinen, sillä Olet mitä syöt -ohjelmassa hän laittaa julkisuudesta tuttujen ja tavisosallistujien epäterveellisiä elämäntapoja uuteen uskoon. Siksi hänenkin ruokavalintansa ovat suurennuslasin alla ja niistä kysytään usein.

Pippa aloitti ohjelman asiantuntijana ja keulakuvana viime syksynä. Sitä ennen hän oli tehnyt urheilulääkärin työtä 20 vuotta ja ollut lähes 10 vuotta naisten jalkapallomaajoukkueen lääkärinä. Nykyisin hänet tunnistetaan joka paikassa.

”Oletko sinä se telkkarista tuttu”, iäkäs mies huikkaa Pipalle sähköpyöränsä päältä Paloheinän ulkoilumajan pihalla. ”Taidan olla”, tämä vastaa ja hymyilee.

– Televisiojulkisuus ei muuttanut mitään omassa elämässäni, mutta kun astun ovesta ulos, mikään ei ole enää niin kuin ennen, Pippa Laukka kuvailee muutosta.

– Minusta on syntynyt uusi hahmo, karikatyyri, joka kuuluu ja näkyy isosti minne menenkin.

Pippa Laukka ei halua hurrata vihapuheelle

Ulkoilumajaa ympäröivillä Keskuspuiston metsäreiteillä Pippa kävelee, hölkkää ja polkujuoksee viikoittain, sillä ne ovat hänen kotiaan lähellä. Niitä pitkin hän myös kesäisin pyöräilee Helsingin keskustaan vastaanotolleen, sillä metsä ulottuu lähes kotiovelta Töölönlahdelle Oopperan kulmalle asti.

Viime syksynä hän tuli lähimetsään usein vain keräämään ajatuksiaan ja rauhoittumaan, kun ohjelmasta syntynyt keskustelu velloi kuumimmillaan. Sen terävin kärki osui keulakuvaan eli Pippaan ja hänen tiukkasanaiseen valmennustapaansa.

– Osaamisestani, ammattitaidostani ja persoonastani tuli kuin taikinaa, jota voi vapaasti pyöritellä.

Vaikka Pipalla on kokemuksen muokkaama varma työminä, jotakin keskustelusta jäi mieleen itämään.

– Opin, ettei minun tarvitse olla sanoissani niin kulmikas saadakseni viestini perille. Pienemmällä äänellä voi tehdä suuremman vaikutuksen.

– Tiedostan myös, miten en itse halua käyttäytyä sosiaalisessa mediassa. Eräs kehopositiivisuusaktivisti julkaisi Instagramissa videon esityksestä, jossa hän yleisön hurratessa posautti rikki ilmapallon, jossa olivat minun kasvoni. Nykyisin aggression kohteeksi joutuu helposti – vaikka vain olemalla eri mieltä. Itse en halua hurrata vihapuheelle.

Pippa Laukka mummonsa kanssa.

Kaksivuotias Pippa Laukka mumminsa kanssa vappujuhlissa.

Mummin hyväksyntä rakensi itsetuntoa

Metsälenkeillä Pippa ”maadoittuu”. Hengitysrytmi tasaantuu, hetkessä eläminen väistyy ja itsensä aistii osana isompaa kokonaisuutta. Silloin hän muistelee edesmennyttä mummiaan, isänäitiä, jolle luonto oli myös tärkeä. Mummi opetti marjastamaan, sienestämään ja ennen kaikkea arvostamaan asioita, niitä pieniäkin, jotka ovat hyvin.

– Mummi on ollut yksi elämäni tärkeimmistä ihmisistä. Nuorempana minulla oli vaikeuksia itsetunnon, kehonkuvan ja elämänhallinnan kanssa. Mummi oli aina puolellani ja antoi uskoa, että riitän sellaisena kuin olen. Hänen hyväksyntänsä rakensi itsetuntoni kivijalan, joka ei enää pienestä murru.

Pippa oli isoäitinsä kanssa paljon, sillä hänen ollessaan lukioikäinen vanhemmat muuttivat isän työn vuoksi ulkomaille. Isoäiti kertoi kokemuksiaan sisällissodasta, toisesta maailmansodasta ja evakosta.

– Kun isäni syntyi, isovanhempani asuivat talossa, jossa oli öisin niin kylmä, että vesi jäätyi sangossa. Silti mummi ei ollut koskaan katkera. Hän näytti omalla esimerkillään, että meistä naisista on mihin vain.

Pippa Laukka pohti, haluaako olla mukana ohjelman uudella kaudella

Olet mitä syöt -ohjelman uusi kausi alkaa Pipan vetämänä 4. joulukuuta. Kun häntä pyydettiin jatkamaan keulakuvana, hän keskusteli kolmen tyttärensä ja aviomiehensä kanssa ennen kuin antoi vastauksensa. Tytöt kehottivat saman tien äitiään sanomaan kyllä, puoliso pyysi harkitsemaan suostumista.

– Hän miettii asioita monelta kantilta siinä missä minä menen tulta päin. Hän haluaa parastani ja näki läheltä sen, miten kovilla olin, kun ensimmäinen kausi tuli ruutuun ja kohut alkoivat. Toin silloin enemmän työasioita kotiin kuin koko 18 vuotta kestäneen liittomme aikana yhteensä.

Silti Pippa halusi jatkaa.

– Minun missioni on auttaa. Haluan puhua terveydestä suoraan ja ymmärrettävästi. Toivon, että vihan ja vastakkainasettelun aika on ohi, Pippa Laukka sanoo.

X