Kuninkaalliset

Kuka kuningattarista on kierrättäjä, kenen prinsessan tyylissä näkyy jetsetin joutilas luksus? Tätä hovien naiset viestivät pukeutumisellaan

Euroopan kuningattaret, prinsessat ja herttuattaret ovat seurattuja tyylimuusia. Monacon, Tanskan, Englannin, Ruotsin ja Hollannin hoveissa pukeutumisella on omat koodistonsa ja viestinsä.

Teksti:
Mirva Saukkola
Kuvat:
Mv Photos

Silvialla, Máximalla, Carolinella, Marylla ja Catherinella on myös muodillista valtaa.

Euroopan kuningattaret, prinsessat ja herttuattaret ovat seurattuja tyylimuusia. Monacon, Tanskan, Englannin, Ruotsin ja Hollannin hoveissa pukeutumisella on omat koodistonsa ja viestinsä.

Kuninkaallisen tyylin ihailemisessa ei ole mitään uutta. Mutta ketkä nykykuninkaallisista ovat tyyli-ikoneita, joita seurataan ja jäljitellään kaikkialla maailmassa?

Täydellisen tyylikäs Catherine

Cambridgen herttuatar Catherine, 39, tunnetaan moitteettomasta ja hienostuneesta tyylistään. Catherine valitsee vaate- ja asustevalikoimaansa oman maan muotitalojen, kuten Mulberryn ja Temperley Londonin luomuksia. Näin hän kohoaa brittiläisen muodin vienti­lähettiläiden kärkikastiin.

Catherinen kynnet ovat aina huolellisesti manikyroidut ja vaaleanpunaisella lakalla viimeistellyt. Tuoksuista hän suosii lontoolaislähtöisen, nykyään tosin amerikkalaisomistuksessa olevan Jo Malonen raikkaita kukkaisvesiä. Heinäkuussa 2013, kun herttuaparin esikoinen, pikkuprinssi George syntyi, äiti saapui viimeisen päälle föönattuna ja meikattuna synnytystä seuraavana päivänä pienokainen käsivarsillaan kameroiden eteen, kuten brittihovin perinteisiin kuuluu.

Cambridgen herttuatar Catherine
Vahvojen värien ansiosta herttuatar Catherine erottuu yleisöstä.

On hämmästyttävää, miten räväkästi Catherine otti ensiaskeleensa muodin ja julkisen esiintymisen saralla. Vuonna 2002, kun silloinen Kate Middleton opiskeli Saint And­rewsin yliopistossa, hän toimi mallina koulun muotinäytöksessä. Sen teemana oli viettelyn taito. Kate oli puettu läpikuultavaan mekkoon, joka ei jättänyt mitään arvailujen varaan. Myös prinssi William kiinnitti Kateen huomionsa. Loppu on historiaa. Kaiken tämän kunniaksi asu kaupattiin hyväntekeväisyyshuutokaupassa noin 120 000 eurolla Catherinen ja Williamin häiden aattona. Sen suunnittelija Charlotte Todd kertoi In Style -lehdelle materiaalien maksaneen aikanaan vajaat neljäkymppiä.

herttuatar Catherine
Catherinen kihlajaisasuna palveli Issa of Londonin sininen silkkileninki.

Sen jälkeen, kun Kate oli astunut julkisuuteen tulevan kruununperillisen morsiamena, hänen tyylinsä alkoi hioutua. Kihlajaisissaan Catherine esiintyi Issa of Londonin kietaisumallisessa silkkineulos­mekossa, jonka väri toisti hänen nimettömässään kimmeltävän safiirin säihkettä. Sormus on sama, jonka prinsessa Diana kihlautuessaan valitsi. Vain viikoissa leninki myytiin loppuun niin kivijalkaputiikeista kuin nettikaupoista. Sarah Burtonin suunnittelema ja Alexander McQueenin muotitalon toteuttama morsius­puku peittävine pitsihihoineen edusti jo Catherinen nykyistä tyyliä. Se oli samanaikaisesti hillitty, nuorekas ja aistikas.

Catherinen tyyli summaa ne haasteet, joita herttuatar on roolissaan kohdannut. Monikulttuurinen Britannia on yhä vahvasti luokkayhteiskunta, jonka etiketti on ahdettu täyteen puolisalaisia sääntöjä. Hovin käytössäännöt ovat tiukemmat kuin missään muussa Euroopan kuningashuoneessa. Catherinelle siirtyminen keskiluokkaisen yrittäjäperheen tyttärestä tulevaksi kuningattareksi on saattanut tuntua munankuorilla astelemiselta. Siksi hän on pelannut tyyliasioissa varman päälle. Perinteitä vaalivaan kuningaskuntaan ei sitä paitsi toivota räväköitä raikuliprinsessoja. Ihanteena on klassinen, englantilaiseksi ruusuksi kutsuttu naistyyppi: raikas, siveä ja hyväntekeväisyyden saralla toimelias.

Cambridgen herttuatar Catherine
Catherine suosii brittivaatteita, kuten Burberryn trenssiä.

Kuningatar Elisabet II:n oppien mukaan Catherine valitsee ylleen vahvoja värejä tai hempeitä pastelleja, sillä niiden avulla niin yleisön, valokuvaajien kuin henkivartijoiden on helppo seurata arvovieraan liikkumista. Vaikka hänet ikuistetaan tiuhaan satumaisen kalliissa luomuksissa, Catherine nähdään myös edullisten vaateketjujen, kuten Topshopin asuissa. Niitä hän on suosinut varsinkin sellaisina aikoina, kun maan talous on tiukilla ja kansa joutuu kiristämään kukkaron nyörejä.

Cambridgen herttuatar Catherine
Catherine käyttää myös edullisten ketjujen, kuten Topshopin vaatteita.

Silvia uskoo kierrätykseen

Kuningatar Silvia, 77, on istunut puolisonsa Kaarle XIV Kustaan rinnalla valtaistuimella jo 45 vuoden ajan. Alusta pitäen hallitsijan saksalais-brasilialaisen mielitietyn tumma kauneus ja varma tyylitaju viehättivät ruotsalaisia – olkoonkin, että vanhoilliset piirit paheksuivat aatelittoman ulkomaalaistytön valitsemista puolisoksi ruotsalaisen ylhäisö­neidon sijaan. Münchenin olympialaisissa vuonna 1972 kisaemäntänä toiminut Silvia silti kähvelsi nuoren kuninkaan sydämen, ja häitä juhlittiin neljän vuoden kuluttua.

Kansainvälistä elämää viettäneen Silvian hääpuvun suunnitteli Christian Diorin muotitalon silloinen pääsuunnittelija Marc Bohan. Vaikka puku ei ollut ruotsalainen, sen alkuperä viittasi Bernadotte-suvun ranskalaisiin juuriin. Ranskalainen ja italialainen huippumuoti ovatkin Silvian mieleen.

Ruotsin kuningatar Silvia
Ruusunpunainen kuuluu Silvian lempiväreihin. Vierellä rennossa tyylissä kuningas Kaarle Kustaa.

Monet vuosikymmeniä sitten hankituista puvuista jatkavat elämäänsä hänen tyttäriensä yllä. Esimerkiksi vuonna 2013 prinsessa Madeleine luopui häidensä jatkojuhlissa Valentino Garavanin suunnittelemasta morsiuspuvustaan ja sujautti ylleen äidin lumivalkean Nina Riccin iltapuvun vuosikymmenten takaa. Victoria suuntaa usein edustustehtäviin Silvian retromekoissa.

Silvia muodistaa jatkuvasti asujaan. Hänet tunnetaan myös antiikkiliikkeiden väsymättömänä penkojana, ja hänen tiedetään löytäneen niistä kiinnostavia arkikoruja asuihinsa.

Ruotsin kuningatar Silvia
Antiikkirintaneulat kuuluvat Silvian tyyliin.

Uusissa hankinnoissaan Silvia satsaa ruotsalaiseen muotiin. Yksi kuningattaren suosikkisuunnittelijoista on naisellisista leningeistään tunnettu Camilla Thulin, toinen iltapukujen ruhtinas Lars Wallin. Molemmat suunnittelijat kuuluvat naapurimaamme suihkuseurapiireihin. Camilla Thulinin puoliso on Dramaten-teatterin palkittu näyttelijä Johan Rabaeus, ja esiintyvien taiteilijoiden ykköspukijana tunnettu Lars Wallin nähdään aina näyttävimpien juhlien punaisella matolla. Molemmilla on persoonallinen kädenjälki, sillä he ammentavat innoitusta menneistä vuosikymmenistä ja arvostavat käsityötä. Silvian ylle mittatilaustyönä tehdyt tai valmisvaatteesta räätälöidyt asut istuvatkin kuin hansikas.

Ruotssin kuningatar Silvia
Silvia edusti samassa asussa Childhood-säätiönsä juhlissa vuonna 2014 ja kansallispäivän illallisilla vuonna 2017.

Vaikka ruotsalaiset ihailevat tyylitajuista kuningatarta, Silvia ei saa pelkkää suitsutusta osakseen. Etenkin epäilyt plastiikkakirurgisista leikkauksista täyttävät tasaisin väliajoin juorulehtien sivut.

Huoliteltu kuningatar on juoruista huolimatta näyttävä keulakuva maalle. Hänen tyylinsä heijastaa myös pohjoismaista elämäntapaa. Vuosien mittaan korot ovat madaltuneet ja muodolliset leningit osittain väistyneet käytännöllisten housu­pukujen tieltä. Onpa Silvia nähty vierailulla Pohjois-Ruotsin saamelaisalueella reippaana toppapuvussa pipo päässään. Hänestä on sukeutunut yhä samastuttavampi ruotsalaisille naisille.

Máximan latinocharmi

Juuri viisikymppisiään viettänyt Alankomaiden kuningatar Máxima ei pelkää värejä: sähkönsinistä, fuksianpunaista ja smaragdinvihreää. Argentiinassa syntyneen, tyttönimeltään Máxima Zorregueita Cerrutin tyylissä näkyy paitsi hänen latinotaustansa myös avioliittoa edeltänyt ura pankkimaailmassa. Edustusasuissa räiskyvät sävyt yhdistyvät bisnesmaailman taidokkaaseen räätälöintiin.

Alankomaiden kuningatar Máxima
Kuningatar Máximan vaatteissa vahvat värit yhdistyvät moitteettomaan räätälöintiin.

Kotimaisista suunnittelijoista Máxima valitsee varsinkin iltatilaisuuksiin ylleen kokeilevasta muodistaan kuuluisan Viktor & Rolf -kaksikon luomuksia. Päiväasujen kohdalla belgialainen Natan on kuningattaren suosikki, sillä vuonna 1930 haute couture -ateljeena aloittaneessa muotitalossa hallitaan Máximaa puhutteleva eleganssi näyttävine kankaineen ja dramaattisine leikkauksineen. Toisaalta hän ei arastele kantaa maineikkaiden muotitalojen, kuten Oscar de la Rentan asuja.

Máxima yhdistelee estottomasti arvokkaita jalokivikoruja näyttäviin pukukoruihin, jotka voivat olla valettuja vaikka muovista. Massiiviset kaulakorut ovat kohonneet Máximan tunnusmerkiksi, samoin näyttävät rintaneulat, joita kuningatar saattaa sommitella rinta­pieleensä useampia.

Alankomaiden kuningatar Máxima
Näyttävät kaulakorut ovat Máximan tavaramerkki.

Paratiisilinnun tavoin hehkuva Máxima on hyväksytty monikulttuurisessa maassa rooliinsa − etenkin, kun hän on ottanut sydämenasiakseen paikallisen kielen opettelun. Vaikka kuningattaren oma tyyli kumpuaa latinalaisamerikkalaisesta näyttävyydestä, hän vaihtaa välillä vapaalle. Niinpä epämuodollisuudestaan tunnetussa Alankomaissa Máxima onkin välillä valinnut esimerkiksi urheilutapahtumiin ylleen rennon farkkujen ja neuleen yhdistelmän.

Alankomaiden kuningatar Máxima
Máxima on Euroopan kruunupäistä rohkein hattujen käyttäjä.

Kuningatarta, jonka isä Jorge Horacio Zorreguieta Stefanini työskenteli Argentiinan sotilasdiktatuurin palveluksessa, tarkkaillaan jatkuvasti eikä mokia hyväksytä edes pukeutumisessa. Yksi tyylitöppäyksistä sattui viisi vuotta sitten Saksan-vierailulla, kun kuningatar pukeutui tanskalaisen Claes Iversenin suunnittelemaan takkiin. Sen selkään kirjailtu kuvio muistutti monen mielestä hakaristiä.

Kohtuullisen kukkaron Mary

Syyskuussa 2018 Tanskan kruununprinsessa Mary, 49, hurmasi suomalaiset vieraillessaan maassamme. Säteilevän hymyn ja humorististen puheiden ohella prinsessan asuvalinta ihastutti: hän oli pukeutunut suomalaisen Andiatan vaaleaan housupukuun. Prinsessa on myös myöhemmin ikuistettu muotimme lippulaivojen joukkoon kuuluvan valmistajan asuissa.

Tanskan prinsessa Mary
Prinsessa Mary pukeutui Andiataan vieraillessaan Suomessa.

Tasmanialaistaustainen Mary avioitui kruununprinssi Frederikin kanssa vuonna 2004. Hän sopeutui nopeasti uuteen kotimaahansa ja oppi kielen. Samalla Mary kohosi tanskalaisen muodin lipunkantajaksi. Hän toimii esimerkiksi Kööpenhaminan muotiviikon yhteydessä järjestettävän Designer’s Nest -opiskelijakilpailun suojelijana. Vuonna 2010 hän ojensi sen ensimmäisen palkinnon suomalaiselle Satu Maaraselle, joka vastaa nykyään Marimekon muotimallistosta.

 

Tanskan prinsessa Mary
Pastellivärit pukevat tummaa Marya.

Mary nähdään usein tanskalaisen Julie Fagerholtin Heartmade-merkin asuissa. Kuten tanskalainen muoti yleensä, myös sen asut ovat kohtuuhintaisia. Kruununprinsessa tunnetaankin siitä, että hän käyttää laadukkaita mutta keskihintaisia vaatteita ja onnistuu silti näyttämään tyrmäävän tyylikkäältä. Arvokkaimpiin juhlatilaisuuksiin hän teettää mittatilaustyönä iltaluomuksia, mutta nekin syntyvät yleensä kansainvälisten muotitalojen sijaan paikallisten suunnittelijoiden pajoissa.

Rennon rempseästä tyylistä tunnetusta Australiasta Tanskaan naitu prinsessa suosii yhä vapaa-aikanaan urheiluvaatteita. Edustustehtävissä hän luottaa käytännöllisiin housupukuihin pohjoismaisten uranaisten tavoin. Välillä Mary heittäytyy romanttiseksi, jolloin hänet nähdään naisellisissa mekoissa tai tunikoissa. Tanskalaiseen tyyliin niitä leimaa boheemi rentous. Mary onkin tyyliltään täydellinen valinta kruununprinsessaksi maahan, jonka kulttuuria leimaavat epämuodollisuus ja hyggeksi kutsuttu leppoisuus.

Tanskan prinsessa Mary
Vihreä hame kuulunee Maryn suosikkeihin: se on ikuistettu moniin eri yläosiin yhdistettynä.

Caroline ja muotigurut

Prinsessa Caroline, 64, syntyi aikanaan Monacon ruhtinaskunnan prinsessaksi, mutta vuonna 1999 prinssi Ernst Augustin kanssa solmitun avioliiton myötä hänestä tuli Hannoverin prinsessa. Hulttiomaisen, juopottelevan aviomiehen käytös viestii kaikkea muuta kuin tyylikkyyttä, mutta Caroline sen sijaan on perinyt sulokkuutensa jo äidinmaidossa ruhtinatar Gracelta.

Carolinen – kuten myös muiden Monacon siniveristen – tyyli eroaa vahvasti Euroopan konservatiivisempien hovien pukeutujista. Lilliputtivaltion sijainti Ranskan Rivieran kupeessa tuo jetset-seurapiirien säihkettä ja rohkeutta Carolinen tyyliin.

Monacon prinsessa Caroline
Monacossa pukeudutaan muita Euroopan hoveja epämuodollisemmin.

Toisin kuin Britanniassa, jossa räiskyvät meikkivärit ovat kuninkaallisilta kiellettyjä, Caroline lakkaa usein kyntensä ja punaa huulensa vahvoilla sävyillä. Hänet on nähty syvään uurretuissa kaula-aukoissa, rohkeissa ranta-asuissa ja rennoissa farkkusortseissa. Ja miksipä ei? Monacoon suunnataan hurvittelemaan kasinolle tai seuraamaan formulakisoja, joten ylellinen joutilaisuus saa näkyä myös Grimaldin perheen naisten tyylissä. Caroline myös miksaa naapurimaiden Ranskan ja Italian naisten tyylistä vaikutteita. Niissä olennaista ovat aistillisuus ja eleganssi – eivät tasa-arvo tai perinteiset perhearvot.

Monacon prinsessa Caroline
Chanelin klassikkojakku lukeutuu Carolinen luottovaatteisiin.

Prinsessan tyyliin vaikuttaa myös hänen ystävyyssuhteensa muotigurujen, kuten Valentino Garavanin ja Giorgio Armanin kanssa. Jo edesmennyt Karl Lagerfeld, joka toimi muun muassa Chanelin pääsuunnittelijana, kuului Carolinen sydänystäviin. Siksi kuviin onkin usein ikuistunut Chanelin tikattu ketjulaukku prinsessan olalla tai silkkinen gardeniakoriste rintapielessä.

Monacon prinsessa Caroline
Edesmennyt ystävä Karl Lagerfeld oli Carolinen hovipukija.

Tyyli tuntuu virtaavan verenperintönä. Tytär Charlotte Casiraghi, 34, on ikäpolvensa seuratuimpia suunnannäyttäjiä.

X