Kuninkaalliset

Meghanin vaikeudet brittihovissa juontuvat monesta vanhasta perinteestä – asiantuntija: ”Brittiaateli on perinteisesti katsonut amerikkalaisia pitkin nenänvartta”

Sussexin herttuaparin Harryn ja Meghanin Oprah Winfreylle myöntämä haastattelu ravisuttaa kuninkaallista perhettä. Esiintyykö brittihovissa todella rasismia? Eikö Meghanin mielenterveysongelmiin suhtauduttu vakavasti? Ongelmien taustalla on monia historiallisia tekijöitä ja perinteitä, arvioi brittihoviin perehtynyt kirjailija Kaisa Haatanen.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
Getty Images, Mvphotos, Aop

Harry ja Meghan eivät ole ensimmäiset brittihovin vanhoillisuudesta kärsineet kuninkaalliset.

Sussexin herttuaparin Harryn ja Meghanin Oprah Winfreylle myöntämä haastattelu ravisuttaa kuninkaallista perhettä. Esiintyykö brittihovissa todella rasismia? Eikö Meghanin mielenterveysongelmiin suhtauduttu vakavasti? Ongelmien taustalla on monia historiallisia tekijöitä ja perinteitä, arvioi brittihoviin perehtynyt kirjailija Kaisa Haatanen.

Millaisia ajatuksia Oprahin ohjelma herätti sinussa, monarkiakirjailija Kaisa Haatanen?

Olen nähnyt ohjelmasta vain pätkiä ja minun silmiini se näytti perin amerikkalaiselta. Haastattelija ja haastateltava toimivat selvästi yhteistyössä. Huippuammattilaisena Oprah Winfrey sai Meghanin ehkä avautumaan jopa enemmän kuin oli ajatellutkaan. Meghan puolestaan hyödynsi näyttelijän ammattitaitoaan ilmein, elein ja paussein.

Ero oli suuri BBC:n Newsnight-ohjelmassa puolitoista vuotta sitten esitettyyn prinssi Andrew’n haastatteluun, jossa häntä kovisteltiin yhteyksistä seksuaalirikoksista epäiltyyn Jeffrey Epsteiniin. Haastattelija pani prinssin lujille, ja ohjelmasta muodostui hovin kannalta täydellinen PR-katastrofi. Andrew lieneekin ainoa, jonka tuore kohu on saanut huokaisemaan helpotuksesta. Valokiila kääntyi pois hänen toilailuistaan.

Britanniassa haastattelun vastaanotto on jakautunut Meghania arvosteleviin ja häntä puolustaviin. Yhdysvalloissa hänelle on löytynyt enemmän ymmärtäjiä. Tosin aina on niitä, joiden mielestä rikkaiden ja etuoikeutettujen ei pitäisi valittaa kohtaloaan. Mutta kun kyse on mielenterveydestä ja rasismista, ongelmat ovat samat miljonäärilläkin.

Onko kohussa kyse vain perheriidasta vai onko monarkia kriisissä?

Esille otetut asiat eivät ole vain kuningasperheen sisäisiä asioita. Kun Black Lives Matter -liikehdintä alkoi Britanniassa, se tuntui hämmentävän koko kansakuntaa. On selvää, että maa ei ole riittävästi käsitellyt rasistista menneisyyttään tai nykyisyyttään. Satamakaupunki Bristolissa käydessäni muistan ihmetelleeni valtavia orjakauppiassukujen rakennuttamia mansioneita. Orjakaupan historia on yhä näkyvissä, jos osaa katsoa.

Konservatiivipiirit ovat puolustaneet hovia sanomalla, ettei se voi olla rasistinen, koska suurvaltakaudella ja osana kansainyhteisöä kuninkaalliset ovat aina olleet tekemisissä eri etnistä alkuperää olevien ihmisten kanssa. Maailman huonoin peruste! Kolonialistisesta ajastakaan ei ole kovin kauan. On ihan oikein, että he joutuvat käsittelemään asiaa paitsi orjuuden myös nykypäivän rakenteellisen rasismin kautta, jota hovi näyttäisi olevan yksi osa.

Mielenterveysongelmista on hovissa perinteisesti vaiettu. Jokaisessa sukupolvessa on ollut joku ”muita herkempi”, mutta heidät on pidetty piilossa.

Oprah Winfreyn haastattelussa herttuapari puhui viimein suunsa puhtaaksi. Meghan kertoi tunteneensa olevansa kuin sadun prinsessa, jolta on riistetty ääni.
Oprah Winfreyn haastattelussa herttuapari puhui viimein suunsa puhtaaksi. Meghan kertoi tunteneensa olevansa kuin sadun prinsessa, jolta on riistetty ääni.

Miksi Harry ja Meghan päätyivät vuosi sitten jättämään hovin ja muuttamaan Yhdysvaltoihin?

Käsittääkseni juuri Meghanin mielenter­veysongelmien ja tabloid-lehdistön ajojahdin takia. Voin kuvitella, että ne ovat tuoneet Harrylle muistumia tämän äidistä prinsessa Dianasta, joka kärsi bulimiasta ja joutui lehtien riepottelemaksi. Harry haluaa suojella omaa perhettään äitinsä kohtalolta.

Mitä mieltä olet kuningatar Elisabetin niukasta vastauksesta ohjelman aiheuttamaan kohuun?

Se oli pettymys. Kuninkaallisten ainoa tehtävä tällä vuosituhannella on toimia maansa pr-henkilöinä, ja tämä ei olisi voinut olla huonompaa pr:ää. Kuningatar kuittasi ongelmat yliolkaisesti pahoittelemalla nuorenparin kohtaamia haasteita ja vihjaisemalla, että rasistiseen kommentointiin liittyvät muisti­kuvat poikkeavat toisistaan.

Hän myös totesi, että asiaa puidaan vastedes perheen sisällä yksityisesti. Lopuksi hän sentään lausui, että Harry, Meghan ja Archie tulevat aina olemaan rakastettuja perheen­jäseniä.

Vastauksessa olisi pitänyt painottaa hovin ymmärtävän, että kyse on isommasta asiasta kuin Meghanin ongelmista ja että se puidaan perusteellisesti. Jopa brittiläisissä fiktiivisissä tv-sarjoissa, joissa käsitellään mielenterveysongelmia tai itsemurha-ajatuksia, lopputeksteissä neuvotaan, mihin tulee ottaa yhteyttä, jos on kärsinyt samankaltaisista ongelmista.

Harry ei suostunut kertomaan, ketkä olivat arvuutelleet hänen lapsensa ihon­väriä, mutta rajasi epäilyjen ulkopuolelle isovanhempansa. Olisiko hänen pitänyt tarkentaa väitettään, jotta rasismin varjo ei jäisi leijumaan koko muun hovin ylle?

Se, että epäily jäi, on tavallaan hyvä. Kyseessä on kuitenkin suku, joka on kautta aikain pyrkinyt pysymään rodullisesti mahdollisimman ”puhtaana”. Jopa katolisuus oli pitkään heille uhka.

Prinssi Philip muistetaan rasistisista möläytyksistään. Hänen sisarensa puolisoilla oli aikoinaan natsiyhteyksiä, minkä takia heitä ei kutsuttu Elisabetin ja Philipin häihin. Myös Kentin prinsessa Michael sai aikaan närää ilmestyttyään kuningattaren joulupäivälliselle vuonna 2017 rinnassaan vanha ns. Blackmoors-koru, joka esitti afrikkalaismiehen figuuria. Harry oli tuolloin juuri kihlautunut Meghanin kanssa.

Harry on itsekin aiheuttanut kohuja pukeutumalla naamiaisiin natsiunivormuun sekä kutsumalla armeija-aikana pataljoonakumppianiaan ”rättipääksi” ja ”pakiksi”. Hän on myöhemmin pyytänyt anteeksi ajattelemattomuuttaan.

Tietenkään Windsorit eivät ole mikään moderni perhe. Yksi osoitus siitä on, että ennen Dianan ja Charlesin häitä varmistettiin morsiamen olevan neitsyt. Siis vuonna 1981!

Oprahin haastattelussa paljastui myös iloinen uutinen: herttuaparin kesän korvalla syntyvä vauva on tyttö.
Oprahin haastattelussa paljastui myös iloinen uutinen: herttuaparin kesän korvalla syntyvä vauva on tyttö.

Meghan ei ole tainnut juuri saada tukea myöskään omalta perheeltään?

Meghanin perhehän on ihan painajainen! Isän, Thomas Marklen, kanssa välit menivät poikki häiden alla keväällä 2018. Tuolloin isä lavasti itsestään paparazzikuvia rahastustarkoituksessa. Sydänongelmien takia hän ei päässyt häihin, ja morsiamen saattoi alttarille lopulta appiukko prinssi Charles. Oprahin haastattelun jälkeen isä antoi Good Morning Britain -ohjelmalle lausunnon, jonka mukaan hän ei usko brittihovin olevan rasistinen.

Myös sisaruspuolet, erityisesti isosisko Samantha Markle, ovat pyrkineet rahastamaan Meghanin julkisuudella. Oprahin haastattelun jälkeen Samantha julisti sisaressaan olevan piirteitä narsistisesta persoonallisuushäiriöstä ja arveli tämän avioliiton päättyvän pian eroon.

Ainoastaan äitiinsä Doria Raglandiin Meghanilla on ilmeisen mutkaton ja lämmin suhde.

”Perheeseen on perinteisesti naitu brittiläisen yläaateliston jäseniä. Ei ehkä ole ymmärretty, kuinka sisäsiittoiselta se vaikuttaa.”

Miksi etnisyys on niin iso asia hovissa?

Luulisi, että hovi olisi ollut tyytyväinen saadessaan Meghanin myötä pr-etua monikulttuurisuudesta. Mutta kuninkaalliseen perheeseen on perinteisesti naitu brittiläisen yläaateliston jäseniä. Ei ehkä ole ymmärretty, kuinka sisäsiittoiselta se vaikuttaa. Serkkujensa kanssa kuninkaalliset eivät sentään enää ole avioituneet.

Perhe kokoontui potrettiin prinssi Charlesin 70-vuotispäivänä syksyllä 2018.
Perhe kokoontui potrettiin prinssi Charlesin 70-vuotispäivänä syksyllä 2018.

Brittihovi ei taida suhtautua jäseniinsä niinkään yksilöinä kuin osana instituutiota?

Totta, ja se on näkynyt nimenomaan naimakaupoissa. 1930-luvulla kuningas Edvard VIII, Elisabetin setä, pakotettiin valitsemaan kruunun ja naisen välillä, koska hänen mielitiettynsä Wallis Simpson oli eronnut ja amerikkalainen – aivan kuten Meghan.

Myös kuningatar näyttää ajattelevan, että instituutio ja hovin arkaaiset säännöt ovat tärkeämpiä kuin yksittäisen ihmisen onni. Siihen vedoten hän epäsi aikoinaan pikkusiskoltaan, prinsessa Margaretilta luvan mennä naimisiin Peter Townsendin kanssa, koska tämä oli eronnut. Charlesinkaan ei sallittu nuorena avioitua Camillan kanssa, vaan vanhemmat etsivät hänelle hovin kannalta soveliaamman puolison, lady Dianan. Järjestetyistä avioliitoista on seurannut tragedioita, jotka heijastuvat seuraavaankin sukupolveen.

Kun Charles ja prinsessa Anne olivat vielä taaperoita, Elisabet ja Philip tekivät ilman lapsiaan puolen vuoden mittaisen kierroksen kansanyhteisön maissa – maan edun nimissä. Brittiläisen luokkayhteiskunnan kirjoittamattomiin sääntöihin on kuulunut myös, että yläluokan lapset lähtevät kotoa yksityiskouluihin. Charleskin lähetettiin samaan, kovasta kuristaan tunnettuun Gordonstonin kouluun, jota prinssi Philip oli käynyt. Hän on kertonut kouluajan Skotlannissa olleen piinaa.

Kuninkaallisen perheen miniät näyttävät kaikki vuorollaan joutuvan tabloidien riepoteltaviksi. Miksi hovi ei asetu puolustamaan heitä?

Julmuus, jolla tabloidit kuninkaallisia käsittelevät, on käsittämätöntä. Tietyt lehdet elävät lietsomalla heistä ilkeyksiä. Ne katsovat kuninkaallisten olevan kansakunnan omaisuutta, koska heitä ylläpidetään verovaroin. Hovi puolestaan katsoo olevansa tabloidien yläpuolella.

Pohjoismaissa kuninkaalliseen perheeseen naituja jäseniä pyritään neuvomaan ja ohjaamaan kaikin tavoin. Englannissa tähän ei selvästikään ole kiinnitetty riittävästi huomiota. Maalaisjärkikin sanoo, että miniöillä pitäisi olla tukihenkilö opastamassa ja luotsaamassa heitä median myllytyksessä.

Meghanin kohdalla vaikeuksia on lisännyt se, että hän tuli toisesta maasta ja kulttuurista. Brittiaateli on perinteisesti katsonut amerikkalaisia pitkin nenänvartta. Meghan ei myöskään ollut enää mikään tyttö, vaan aikuinen nainen ja feministi, jolla on paljon omia mielipiteitä, myös politiikasta. Poliittisia mielipiteitähän kuninkaalliset eivät saa tuoda esiin. Ei ihme, että Meghan kuvasi Oprahin haastattelussa olevansa kuin sadun prinsessa, jolta on riistetty ääni.

Voiko kukaan ei-syntyperäinen kuninkaallinen selvitä hovin paineista?

Catherine näyttää selviävän. William ja Kate ryhtyivät seurustelemaan varsin nuorina ja ehtivät erotakin ennen naimisiinmenoa. Ei Katekaan ole helpolla päässyt, alkuvuosina hän kohtasi kovaa kritiikkiä. Sittemmin kuninkaallinen perhe on kauniisti unohtanut hänen keskiluokkaisen taustansa ja hyväksynyt hänet piireihinsä. Katesta on sukeutunut täysin mallikelpoinen tulevan kuninkaan puoliso.

Myös parin kolme lasta, George, Charlotte ja Louis vaikuttavat normaaleilta, tasapainoisilta lapsilta. He ovat saaneet viettää aikaa vanhempiensa kanssa ja heitä halataan julkisesti. Polvenkorkuisen Charlesin nähtiin aikoinaan kättelevän vanhempiaan.

Prinsessa Dianan ja prinssi Charlesin onneton avioliitto heijastui myös heidän lapsiinsa Harryyn (vas.) ja Williamiin.
Prinsessa Dianan ja prinssi Charlesin onneton avioliitto heijastui myös heidän lapsiinsa Harryyn (vas.) ja Williamiin.

Onko vanhoilliseen hoviin odotettavissa muutoksia lähitulevaisuudessa?

Kuningatar on jo 94-vuotias, joten hänen aikanaan uudistuksia ei tule. Ja tuskin Charlesinkaan. Valtaistuimelle noustessaan hän on luultavasti liki kahdeksankymppinen. Myös William on alusta asti kasvatettu perinteiseen kuninkaan rooliin. Suuria uudistuksia voi odottaa aikaisintaan Williamin pojan, nyt 7-vuotiaan Georgen valtakaudella eli aika monta vuosikymmentä siihen menee.

”Suuria uudistuksia brittihoviin voi odottaa aikaisintaan Williamin pojan, nyt 7-vuotiaan Georgen valtakaudella.”

Millaisena näet kuningattaren ja Harryn välisen suhteen?

Heidän välillään on selvästi aitoa lämpöä ja kunnioitusta. Isoäidin silmiin syttyy pilke, kun hän on tekemissä pojanpoikansa kanssa. Se näkyy kuvissa ja esimerkiksi Harryn julkaisemassa videoklipissä, jossa hän opettaa isovanhemmilleen Zoomin käyttöä.

Entä miten ennustat Williamin ja Harryn suhteen kehittyvän?

Veljesten on ensi kesänä tarkoitus olla läsnä tilaisuudessa, jossa paljastetaan prinsessa Dianan muistopatsas tämän 60-vuotispäivän kunniaksi. Veikkaan, että koronaan vedoten tilaisuus siirtyy. Mutta uskon veljesten pyrkivän saamaan sovun aikaan, ihan jo ”firmankin” takia. Olisi tosi banaalia, jos he puolisoidensa takia ajautuisivat lopullisesti eroon toisistaan.

Harryn ja Meghanin esikoinen Archie Harrison täyttää toukokuussa kaksi vuotta.
Harryn ja Meghanin esikoinen Archie Harrison täyttää toukokuussa kaksi vuotta.

Juttu on julkaistu Annassa 12/2021.

X