Kauneus

Pintakuiva iho saa monet luulemaan, että se olisi ihotyyppi – tästä ei ole kyse

Pintakuiva iho kaipaa hellävaraista puhdistusta ja kosteuttavia hoitotuotteita.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
iStock, valmistajat

Kylmä sää, kuiva huoneilma ja väärät hoitotottumukset voivat saada kasvot kiristelemään.

Pintakuiva iho kaipaa hellävaraista puhdistusta ja kosteuttavia hoitotuotteita.

Pintakuiva iho vaivaa monia etenkin talvisin, kun kylmästä säästä ja kuivasta huoneilmasta johtuva matala ilmankosteus rasittaa ihoa. Useimmiten ihon pintakuivuuden tunnistaminen on helppoa: kasvoja kiristelee ja iho menettää kimmoisuuttaan. Joskus iho voi hilseillä ja sen hienot juonteet korostua.

Pintakuivuus ei ole ihotyyppi, vaan se voi vaivata minkälaista ihoa tahansa. Siinä missä esimerkiksi kuivaihoisella iho on rakenteellisesti kuiva, pintakuivassa ihossa vain sen pinnan kosteuspitoisuus on alentunut.

Matalan ilmankosteuden lisäksi ihoa ärsyttävät usein epäsopivat ihonhoitotottumukset. Esimerkiksi liiallinen mekaaninen tai kemiallinen rasitus pahentavat pintakuivuutta. Mekaaninen rasitus voi olla vaikkapa ihon kuorimista, kemiallista rasitusta aiheuttavat turhan voimakkaiden puhdistusaineiden tai ihoa ärsyttävien kosmetiikkatuotteiden käyttö.

Monet ihonhoidon tehoaineet, kuten AHA-hapot, C-vitamiini ja niasiiniamidi eli B3-vitamiini voivat varsinkin suurina pitoisuuksina pahentaa ihon pintakuivuutta. Myös monen tehoaineen samanaikainen käyttö voi ylittää ihon sietokyvyn. Lisäksi retinolituotteiden käytön aloittamiseen liittyy usein ihon kuivumista.

Pintakuiva iho päästää kosteuden haihtumaan

Ihoa suojaa rakenteellinen läpäisyeste ja mikrobiomi, joita ulkoiset ärsykkeet kuitenkin vahingoittavat helposti. Pintakuivuudesta kärsivällä ihon läpäisyeste on kärsinyt, ja kosteus pääsee haihtumaan pois ihosta. Pintakuiva iho muodostaa tavallaan kilven, jonka läpi hoitotuotteidenkin on vaikea imeytyä. Myös talin normaali ulospääsy iholta estyy, mikä voi johtaa epäpuhtauksien syntymiseen.

Kun iho on pintakuiva, tulisi sitä ärsyttävät ulkoiset tekijät minimoida. Kasvojen runsas kuorinta, voimakkaat puhdistus- ja hoitotuotteet sekä ihoa mahdollisesti ärsyttävä kosmetiikka kannattaa laittaa jäähylle.

On hyvä muistaa, että Suomen talvi-ilma on iholle merkittävä rasite, joka asettaa reunaehdot ihonhoidolle. Talven kuivattama iho sietää vähemmän muita ärsykkeitä.

Pintakuiva iho rauhoittuu yleensä hoitorutiineja muuttamalla. Kiristelevää ihoa kannattaa etenkin talvisin pestä sulfaatittomilla ja kevyesti kosteuttavilla ihonpuhdistustuotteilla.

Ihoseerumeissa ja -voiteissa on hyvä suosia kosteuttavia ainesosia, kuten hyaluronihappoa tai keramideja, sisältäviä tuotteita. Öisin iholle voi levittää paksun ja hitaasti imeytyvän kosteusvoiteen, päivisin riittää kevyempi tuote.

Myös riittävästä vitamiinien saannista on hyvä huolehtia, ja D-vitamiinilisä on pimeänä vuodenaikana tarpeen. Iho tarvitsee kosteustasapainonsa ylläpitämiseksi myös erilaisia ravinnosta saatavia antioksidantteja, kuten C- ja E-vitamiineja.

Erillisistä C- ja E-vitamiinilisistä ei kuitenkaan ajatella olevan iholle hyötyä, vaan niitä kannattaa tankata esimerkiksi marjoja, sitrushedelmiä, täysjyväviljatuotteita, pähkinöitä ja hyviä rasvoja syömällä.

Artikkelin asiantuntijana toimi ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski lääkärikeskus Aavasta.

3 x tehotuote

Pintakuiva iho. Kasvipohjaisia ainesosia, kuten skvalaania ja soijasteroleita, sisältävä päivävoide lupaa palauttaa ihon kosteustasapainon sekä torjua ikääntymisen merkkejä. Tuotteen eteeriset öljyt ovat peräisin ruususta, sitrushedelmistä ja tähtianiksesta. Voiteen suojakerroin on 25. Origins Plantscription™ SPF 25 Power Anti-Aging Cream -päivävoide, 50 ml / 65 e.
Kasvipohjaisia ainesosia, kuten skvalaania ja soijasteroleita, sisältävä päivävoide lupaa palauttaa ihon kosteustasapainon – siitä pintakuiva iho pitää. Tuotteen eteeriset öljyt ovat peräisin ruususta, sitrushedelmistä ja tähtianiksesta. Voiteen suojakerroin on 25. Origins Plantscription™ SPF 25 Power Anti-Aging Cream -päivävoide, 50 ml / 65 e.
Pintakuiva iho. Hoitonesteen ja meikinpohjustajan yhdistelmä sisältää kaktuksesta juonnettuja ihoa vahvistavia keramideja sekä kasvisteroleja täynnä olevia mikrokuplia. Tuote lupaa pidentää meikin kestoa ja antaa iholle upean hehkun. Sitä voi kerrostaa iholle tarpeen mukaan. Huxley Priming Essence; Radiance Layer, 30 ml / 49,90 e.
Hoitonesteen ja meikinpohjustajan yhdistelmä sisältää kaktuksesta juonnettuja ihoa vahvistavia keramideja sekä kasvisteroleja täynnä olevia mikrokuplia. Tuote lupaa pidentää meikin kestoa ja antaa iholle upean hehkun. Sitä voi kerrostaa iholle tarpeen mukaan. Huxley Priming Essence; Radiance Layer, 30 ml / 49,90 e.
Pintakuiva iho. Apteekkikosmetiikkasarjan päivävoide lupaa pidentää ihosolujen elinikää sekä kosteuttaa väsynyttä ja pintakuivaa ihoa silottaen samalla juonteita. 92 % luonnollisia ainesosia sisältävä vegaaninen voide sopii myös meikin alle. Tuotteen pakkaus on uudelleentäytettävä. Avène Hyaluron Activ B3 Day Cream, 50 ml / 39,90 e .
Apteekkikosmetiikkasarjan päivävoide lupaa pidentää ihosolujen elinikää sekä kosteuttaa väsynyttä ja pintakuivaa ihoa silottaen samalla juonteita. 92 % luonnollisia ainesosia sisältävä vegaaninen voide sopii myös meikin alle. Tuotteen pakkaus on uudelleentäytettävä. Avène Hyaluron Activ B3 Day Cream, 50 ml / 39,90 e .
X