Juomat

”Raittiusbooli I” vuoden 1939 reseptikirjasta – kokeile menneisyyden juhlajuomaa, joka toimii sekä isoäidille että nuoren polven streittarille

Raittiusbooli 1930-luvulta on edellään ajankohtainen. Nappaa talteen nämä reseptit ja yllätä vappuvieraat raittiusboolilla.

Teksti:
Karoliina Kakko
Kuvat:
iStock, Annan toimitus

Raittiusbooliin tulee ananasta, raittiussamppanjaan mansikkaisempaa makua.

Raittiusbooli 1930-luvulta on edellään ajankohtainen. Nappaa talteen nämä reseptit ja yllätä vappuvieraat raittiusboolilla.

Useille tarttuu käteen cocktailin sijaan alkoholiton mocktail. Sober curious -ilmiö eli raittiuteen uteliaasti suhtautuminen on aikamme ilmiö – kyse ei ole absolutismista, vaan tarkoitus on pikemminkin kyseenalaistaa omia juomatottumuksia.

Raittiuden tavoittelu saattaa kuulostaa etäisesti tutulta. Alkoholin vaaroista ja raittiudesta puhuttiin erityisen aktiivisesti vuosisata sitten.

Suomessa raittiusbuumi huipentui vuonna 1919 säädettyyn kieltolakiin. Tarkoituksena oli tehdä kaikista suomalaisista raittiita kieltämällä kaikki alkoholiin liittyvä toiminta sen juomisesta myyntiin. Kielletty hedelmä johti siihen että alkoholin alkoholin salakuljetus Suomeen alkoi saman tien kun valmistus ja myynti kiellettiin.

Lopulta kieltolaki kumottiin kansanäänestyksellä vuonna 1932, koska se ei ollut tuottanut haluttuja tuloksia.

Kieltolaista oli jo kulunut aikaa, kun nämä vuonna 1939 painetun Keittotaito-kirjan alkoholittomat boolireseptit julkaistiin. Tuohon aikaan päihteettömyys oli oma vahva kansanliikkeensä, ja tunnetuin taho on perinteikäs ja edelleen voimissaan oleva Raittiuden ystävät ry.

Raittiusbooli on loistava valinta esimerkiksi vappubrunssille tai oikeastaan mihin tahansa juhlaan. Alla olevat kolme reseptiä, raittiusboolit I–III, ovat tästä 1930-luvun opuksesta ja kelpaavat mainiosti myös 2020-luvun ”streittarille” alkoholittomaan elämäntyyliin tai selvempään vappuun.

Vuonna 1939 julkaistusta Keittotaito-kirjasta löytyy myös trendikkäitä alkoholittomia boolireseptejä.

Hedelmäinen raittiusbooli

  • 3 sitruunaa
  • 1 1/2 kirsikka- tai mesimarjamehua
  • 1 ananas
  • 20 mantelia
  • sokeria
  • 5 pulloa soodavettä
  • pieniä jääpaloja

Kirsikkamehu pannaan boolimaljaan ja siihen leikataan sitruunat poikittain ohuiksi viipaleiksi, ananas kuoritaan ja leikataan samoin maljaan pieniksi kuutioiksi ja mantelit kuorittuina ja halkaistuina. Sokeria pannaan niin paljon, että booli tuntuu suhteellisen makealta. Malja peitetään ja annetaan olla seuraavaan päivään mehustumassa. Juuri ennen tarjoamista sekoitetaan siihen soodavesi. Pieniä jääpalasia pannaan uiskentelemaan pinnalle.

Hedelmäinen raittiusbooli sopii hyvin esimerkiksi vappubrunssille.

Raittiussamppanjaa ja rusinoita (raittiusbooli II)

  • 1 pullo raittiussamppanjaa (nykypäivänä: alkoholiton kuohuviini)
  • 3 pulloa soodavettä
  • 2 dl rusinoita
  • 2 sitruunaa
  • sokeria
  • pieniä jääpalasia
  • 1/2 l metsämansikoita

Rusinat pannaan boolimaljaan ja niiden päälle puserretaan kahden sitruunan mehu ja 1 dl sokeria. Tämän seoksen annetaan seistä muutama tunti ja juuri ennen tarjoamista lisätään siihen soodavesi ja raittiussamppanja. Jos se tuntuu liian happamelta, on siihen lisättävä hiukan sokeria. Pieniä jääpalasia pannaan uiskentelemaan pinnalle.

Kirsikkainen raittiusbooli (raittiusbooli III)

  • 1/2 l väkevää kirsikkamehua
  • 2 sitruunaa
  • 3 sitruunan mehu
  • 1 kg sokeria
  • 1/2 l vettä
  • 2 pulloa soodavettä

Kolmen sitruunan mehu puserretaan kirsikkamehuun. Vesi ja sokeri keitetään 4. asteen sokeriliemeksi ja silloin lisätään siihen kirsikkamehu, jossa on sitruunamehu. Juuri ennen tarjoamista pannaan boolimaljaan viipaleiksi leikatut sitruunat ja soodavesi ja niiden päälle kaadetaan kiehuva mehu. Tarjotaan mahdollisimman kuumana.

Lue lisää: Kesän ihanimmat ja älyttömän helpot mocktailit – katso Teresa Välimäen 5 drinkkiohjetta

X