Itsetuntemus

Näkökulma: Ajattelin olevani hauskaa seuraa vain humalassa, kunnes minusta tuli sober curious – nämä muutokset huomasin itsessäni alkoholin lopettamisen jälkeen

Juhlissa kilistellään kuohuvalla, ystävien illanvietossa nautitaan viiniä, saunassa juodaan olutta ja terassilla kylmää lonkeroa. Alkoholi liitetään moniin eri hetkiin elämässä. Annan toimittaja Janna Nousiainen luopui puoleksi vuodeksi alkoholista haastaakseen itseään ja omia uskomuksiaan – hänestä tuli siis sober curious.

Teksti:
Janna Nousiainen
Kuvat:
Istock

Sober curious -ilmiössä kyse on alkoholinormien kyseenalaistamisesta.

Juhlissa kilistellään kuohuvalla, ystävien illanvietossa nautitaan viiniä, saunassa juodaan olutta ja terassilla kylmää lonkeroa. Alkoholi liitetään moniin eri hetkiin elämässä. Annan toimittaja Janna Nousiainen luopui puoleksi vuodeksi alkoholista haastaakseen itseään ja omia uskomuksiaan – hänestä tuli siis sober curious.

Olen aina pitänyt itseäni ujona ihmisenä. Yläasteella minulla ei ollut hirveästi kavereita, enkä oikein tuntenut kuuluvani joukkoon. Sitten tulivat kotibileet ja löysin alkoholin. Ujosta tytöstä kuoriutui sosiaalinen naurattaja, joka kuuli usein olevansa hauska humalassa. Se vahvisti uskoani siitä, että tarvitsin alkoholia ollakseni hauskaa seuraa.

En ole koskaan ajatellut olleeni ongelmakäyttäjä. Alkoholin juominen on ollut tapa rentoutua, ystävystyä ja pitää hauskaa. Olen nähnyt alkoholismin vaikutukset läheltä ja sen takia olen ollut tarkka siitä, miten ja missä olen alkoholia käyttänyt. Sen takia ajattelin pitkään käyttöni olevan harmitonta.

Tämän vuoden alussa päätin olla puoli vuotta juomatta lainkaan alkoholia. Juominen ei ollut muodostunut minulle ongelmaksi, mutta halusin kyseenalaistaa tarvettani juoda.

Olo oli päätöksen jälkeen ristiriitainen. Miksi se tuntui niin isolta uhraukselta? Tulisinko kokemaan oloni ulkopuoliseksi? Miksi halusin olla ilman alkoholia? Miksi halusin juoda? Mitä tapahtuisi, jos en joisikaan alkoholia tilanteissa, joissa sen juominen on niin luontevaa?

Osaisinko olla hauska ja sosiaalinen, vaikka promilleni pysyisivätkin nollassa?

Mielikuva aurinkoisesta terassista, ystävistä ja lasillisesta viiniä tuntui silloin päässäni melkein romanttisen elokuvan kohtaukselta. Sen avulla kannustin itseäni: kesällä voisin sitten jälleen nauttia alkoholia sisältäviä juomia hyvällä omallatunnolla.

Sober curious haluaa pohtia omaa alkoholin kulutustaan

Nuorten alkoholinkulutuksen on raportoitu vähentyneen viimeisten vuosien aikana. Asiasta uutisoineen Ylen mukaan täysi-ikäisten alkoholinkulutuksessa ei ole kuitenkaan tapahtunut samanlaista muutosta. Tästä voisi siis päätellä, että moni aloittaa juomisen viimeistään aikuisena. Osittain siihen varmasti vaikuttaa maamme alkoholikulttuuri.

Suomessa alkoholi usein ikään kuin kuuluu aikuisuuteen. Moni on varmasti itse saanut tai ostanut joskus juuri täysi-ikäistyneelle alkoholipitoisen lahjan. Yhtäkkiä aiemmin kielletyn aineen käyttöön oikein kannustetaan. Miksi?

Vähän kokeiluni aloittamisen jälkeen kuulin ensimmäistä kertaa sober curious -ilmiöstä. Olin alkoholittomalla kokeilullani tietämättäni hypännyt trendikkäälle aallonharjalle. Ehkä sekin kertoo jotain muuttuvista asenteista, sillä olen varmasti tiedostamattani imenyt ympäriltäni vaikutteita alkoholittomasta elämäntavasta. Todennäköisyydet ovat melko pienet, että olisin täysin sattumalta päättänyt kokeilla alkoholittomuutta samalla, kun sober curious -ilmiö nostaa päätään.

Sober curious -ilmiössä ei ole kyse absolutismista. Absolutistien pidättäytyessä täysin alkoholista, sober curious -ihmisten tavat vaihtelevat. Osa juo silloin tällöin, osa ei juo enää ja osa ei ole koskaan juonutkaan. Ilmiön ytimessä on halu kyseenalaistaa yhteiskunnassa villitseviä alkoholinormeja ja kiinnostus alkoholittomampaa elämäntyyliä kohtaan.

Olen ollut täysi-ikäinen kymmenen vuoden ajan. Jokaisena noista vuosista olen juonut alkoholia. Halusin ravistella omia uskomuksiani ja tottumuksiani. Milloin olen juonut alkoholia vain tottumuksesta ja milloin olen oikeasti halunnut juoda juuri alkoholia?

Hauskuus ei ole vain alkoholin aikaansaamaa

Poikkeusajan vuoksi en ole päässyt haastamaan alkoholittomuuttani niin paljon kuin olisin halunnut. Olen kuitenkin ollut tilanteissa, joissa muut ovat humaltuneet ja minä en. Esimerkiksi ilmojen lämmetessä lähdin ystäväni kutsumana terassille. Paikalla oli minulle entuudestaan tuntemattomia ihmisiä ja minua jännitti.

Alkoholittoman juoman turvin onnistuin kuitenkin naurattamaan seuruettani, eikä seuraavana päivänä tarvinnut edes kärsiä krapula-ahdistuksesta.

Porukka ihmisiä skoolaamassa alkoholin kanssa. Sober curious -ilmiössä ei ole kyse absolutismista. Ilmiön ytimessä on halu kyseenalaistaa yhteiskunnassa villitseviä alkoholinormeja ja kiinnostus
Sober curious -ilmiössä ei ole kyse absolutismista. Ilmiön ytimessä on halu kyseenalaistaa yhteiskunnassa villitseviä alkoholinormeja ja kiinnostus alkoholittomampaa elämäntyyliä kohtaan.

Kokeiluni aikana olen oppinut, että pärjään uusissa sosiaalisissa tilanteissa myös ilman alkoholia. Saatan vielä olla ujompi ja hiljaisempi, mutta se on ihan ok. Rentous ja hauskuus eivät kuitenkaan ole vain alkoholin aikaansaamia piirteitä. Ne ovat minussa olemassa, niille pitää vain antaa tilaa tulla esiin myös ilman alkoholia.

En voi kuitenkaan valehdella ja väittää, ettenkö olisi joissain tilanteissa kaivannut alkoholia. Alkukesästä tein ystävieni kanssa matkan Hankoon. Siellä olisin pitkälle venyneenä kesäyönä halunnut kokemuksen lisäksi jakaa myös pullollisen viiniä ja brunssilla skoolata muiden tahtiin mimosalla.

Sunnuntaista krapulaa ja ahdistusta en kuitenkaan ole kaivannut kertaakaan.

Virkeämpi ja kirkkaampi olo

Alkoholin jättämisellä on lukuisia terveyshyötyjä. En juonut ennen kokeiluaikaanikaan usein, joten en ajatellut, että sober curious -elämä toisi itselleni huomattavia eroja olotilaani.

Jo pari alkoholitonta kuukautta näyttivät, kuinka väärässä olinkaan.

Havahduin yhtenä maaliskuisena iltana siihen, kuinka vähäisiksi jääneiden yöunien aiheuttama väsymys ei tuntunut niin uuvuttavalta. Unenlaatuni oli ollut tasaisesti parempaa koko alkuvuoden, todennäköisesti koska alkoholi ei ollut vaikuttanut siihen lainkaan.

Pian huomasin myös muita muutoksia. Kuvailin olotilaani läheisilleni sanalla kirkas, koska siltä oloni tuntui. Ulospäin muutokset eivät välttämättä näkyneet, mutta sisimmässäni tiedän voivani henkisesti paremmin. Olo on ollut rennompi ja mieleni positiivisempi.

On hämmentävää, kuinka paljon pienen alkoholimäärän pois jättäminen on vaikuttanut mieleeni ja jaksamiseeni.

Yllättäen myös alkoholittomien juomien kokeilu on tuntunut maistuvalta seikkailulta – sellaiselta, jonka vuoksi ei ole tarvinnut kokea henkistä tai fyysistä pahaa oloa. On ihana ajatus, ettei lauantaisten juhlien takia koko sunnuntain tarvitse valua hukkaan. Olen voinut nauttia juhlimisen hyvistä puolista, ilman miinuksia.

Sober curious -kokeilu muutti ajatuksiani alkoholista

Puolen vuoden aikana alkoholittomuudesta tuli elämääni uusi normi, josta olen pitänyt kovasti. Mitä lähemmäs kokeiluni tuli loppuaan, sitä kaukaisemmalta ajatukselta alkoholin juominen alkoi tuntua.

Olen aiemmin liittänyt alkoholin juomisen tiettyyn tunnelmaan. Sen tunnelman olen kuitenkin saanut myös alkoholittomalla oluella.

Alkuvuonna haaveilin hetkestä, jolloin istuisin kokeiluni jälkeen ystävieni kanssa aurinkoisella terassilla nauttimassa viiniä. Nyt kokeiluni loppumisesta on kulunut kuukausi ja olen päässyt terassille, kuten haaveilinkin.

Alkoholia en kuitenkaan ole juonut kertaakaan.

Janna Nousiainen

Janna Nousiainen on Annan toimittaja, joka nauttii liikunnasta ja aasialaisen keittiön antimista.

X