Ruoka

Parsan valmistus ei ole rakettitiedettä – näillä vinkeillä onnistut joka kerta!

Parsan valmistus on nopeaa ja vaivatonta. Kokeile uunikypsentämistä, keittämistä sekä grillaamista ja valitse suosikkitapasi valmistaa parsa.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Parsan valmistuksessa tärkeintä on, ettei parsaa kypsennä liikaa.

Parsan valmistus on nopeaa ja vaivatonta. Kokeile uunikypsentämistä, keittämistä sekä grillaamista ja valitse suosikkitapasi valmistaa parsa.

Parsan valmistus ei ole rakettitiedettä. Tärkeintä on, ettei parsaa kypsennä liikaa. Mutta mitä muuta parsan valmistuksessa kannattaa ottaa huomioon? Lue vinkit, joilla saat parsan onnistumaan joka kerta!

Lue lisää: Jos rakastat parsaa, nämä reseptit ovat sinulle! Grillausideat, kastikkeet, piirakat ja salaatit hurmaavat parsan ystävän

Parsan säilytys

Parsa on herkkä kasvis, mikä kannattaa ottaa huomioon sekä parsan säilytyksessä että sen valmistuksessa. Parsa on parasta tuoreeltaan, eikä sitä kannata säilyttää kotona pitkiä aikoja, vaan kokata mahdollisimman pian. 

Maukkaat parsat ovat ohutvartisia ja nuput siroja, kiinteitä sekä raikkaan oloisia. Kurkkaa parsanipun sisään, etteivät sisemmät parsat ole päässeet homehtumaan.

Jos et käytä parsaa heti ostopäivänä, säilytä parsa jääkaapissa omassa pakkauksessaan ja kosteaan keittiöpyyhkeeseen käärittynä. Erityisen herkkiä ovat nuput, joten kuljeta parsat kotiin hellävaroin. Älä ahda niitä jääkaapissa väkisin täyteen vihanneslokeroon. 

Parsan valmistus: käsittely

Parsan herkkää luonnetta kannattaa kunnioittaa myös valmistuksessa: lyhyt kypsennysaika ja kevyt maustaminen tuovat parsan parhaat puolet esiin.

Vihreät parsat ovat syötäviä vaikka siltään, valkoiset parsat on aina kypsennettävä. Ennen syöntiä parsat on syytä huuhdella huolellisesti juoksevan veden alla.

Toisin kuin valkoisia parsoja, vihreitä parsoja ei välttämättä tarvitse kuoria – etenkään, jos varret ovat ohuita ja siroja. Kova puumainen tyvi on kuitenkin syytä poistaa. Nappaa parsan varresta kiinni kaksin käsin ja taivuta kevyesti, jolloin parsa napsahtaa poikki kohdasta, josta kova tyvi loppuu ja notkea varsi alkaa. 

Kypsensitpä parsan millä tavoin tahansa, parsan valmistus alkaa aina samoilla esivalmisteluilla: 

  1. Huuhtele ja kuivaa parsat.
  2. Poista puumainen, kova tyvi.
  3. Jos parsan kuori vaikuttaa paksulta, kuori se kevyesti pois nupun alta. Valkoiset parsat kuoritaan aina. 
  4. Valmista parsat haluamallasi tavalla: uunissa, keittämällä, pannulla tai vaikkapa grillissä.

Parsan keittäminen

Parsan keittäminen on klassinen tapa valmistaa parsa. Parsat voit keittää korkeassa, varta vasten parsan keittämiseen tarkoitetussa parsakattilassa, jossa on nostettava ritiläkori. Parsakattilaan nuput asetellaan pystyyn niin, että herkät nuput ovat vedenpinnan yläpuolella. Nuput kypsyvät syöntikypsiksi höyryssä ja varret kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä. 

Tarvittaessa parsan keittäminen onnistuu myös tavallisessa kattilassa tai vaikka laakeassa paistokasarissa. 

Parsan keittoaika on parista viiteen minuuttiin parsan paksuudesta riippuen. Valkoista parsaa keitetään hieman kauemmin, noin 12 minuuttia. Kokeile parsan kypsyyttä hyvissä ajoin terävällä veitsenkärjellä tai tikulla. Tarjoa keitetty parsa aiolin tai hollandaisekastikkeen kera, tee niistä salaatti, pestopasta tai vaikka somat parsa-savulohitapakset

Parsan valmistus pannulla

Helppo ja nopea tapa valmistaa parsa on kypsentää se pannulla. Kuumenna öljy ja paista parsoja muutaman minuutin ajan molemmilta puolilta. 

Jos haluat varmistaa, että nuput pysyvät napakoina, paista ensin varsia joko kokonaisina tai pilkottuina ja lisää nuput pannulle viimeisen parin minuutin ajaksi. Mausta parsat nokareella voita, sitruunamehulla sekä sormisuolalla. Halutessasi voit raastaa päälle parmesaanijuustoa.

Paistetut parsat voi tarjota lisukkeena siltään sinappikastikkeen tai tomaattisalsan kera tai koota niistä esimerkiksi maukkaan salaatin tai pastan. Superrapeat parsat saat paneroimalla parsat ennen paistoa. Mausteiden avulla parsoihin saa vaikka vietnamilaista makuvivahdetta.

Parsan valmistus uunissa 

Uunissa paahtaminen on helppo ja herkullinen tapa valmistaa parsa. Uunissa parsan rakenne säilyy herkullisen napakkana ja maku tiivistyy. 

Nosta esikäsitellyt parsat leivinpaperin päälle pellille. Mausta ne tilkalla öljyä, suolalla ja pippurilla sekä halutessasi esimerkiksi valkosipulilla tai voilla ja sitruunamehulla. Parsat kypsyvät 200-asteisessa uunissa kymmenessä minuutissa. Parhaimmillaan parsat ovat pehmeitä mutta vielä napakoita. Varo ylikypsentämistä.

Uunissa paistetut parsat sopivat loistavasti salaattiin, leivän päälle tai lisukkeeksi vaikka sellaisenaan esimerkiksi pehmeän cashewkastikkeen kera tarjottuna. Parsa valmistuu nopeasti myös gratinoimalla uunin grillivastuksilla.

Parsan valmistus grillissä 

Kesällä parsat kannattaa uunin sijaan kypsentää grillissä. Jos grillaat parsaa, menettele aivan niin kuin paahtaisit parsat uunissa, mutta kääntele parsoja grillauksen aikana. Grillausaika on muutama minuutti riippuen parsatankojen paksuudesta.

Katso myös: Valkoinen parsa on kulinaristin ykkösvalinta – näin kypsennät kevätherkun uunissa, pannulla ja kattilassa

X