Ruokajutut

Jos rakastat parsaa, nämä reseptit ovat sinulle! Grillausideat, kastikkeet, piirakat ja salaatit hurmaavat parsan ystävän

Parsaruoat kuuluvat alkukesään, niin arkeen kuin juhlaankin. Parsaa voi sujauttaa salaatteihin, piirakoihin, grilliin, pastoihin ja keittoihin.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Parsa kuuluu kevääseen ja alkukesään. Kokosimme parhaat ideat, reseptit ja vinkit.

Parsaruoat kuuluvat alkukesään, niin arkeen kuin juhlaankin. Parsaa voi sujauttaa salaatteihin, piirakoihin, grilliin, pastoihin ja keittoihin.

Parsareseptit tuovat kevään kielelle. Parsakauden alkaminen on ensimmäisiä merkkejä nurkan takana odottavasta kesästä.

Lue myös: Näin tunnistat hyvän parsan – katso huippukokkien vinkit!

Parsa on kevään ja alkukesän herkku. Kotimaisen parsan sesonki kestää loppukeväästä juhannukseen. Eurooppalaisen parsan sesonki alkaa jo aiemmin keväällä maalis-huhtikuussa. Suurin osa kevään parsasta saapuu Suomeen Keski-Euroopasta, jossa sen viljelyllä on pitkät perinteet. 

Kaupasta kannattaa valita tuoreita ja mahdollisimman ohutvartisia parsoja, paksut varret tuppaavat olemaan puisia ja ohuita valjumman makuisia. Tuoreen parsan tunnistat umpinaisista nupuista ja napakasta varresta.

Parsa on parasta, kun sen syödään mahdollisimman pian poimimisen jälkeen. Siksi sitä ei kannata säilöä jääkaappiin odottelemaan, vaan kaivaa parsareseptit esiin ja valmistaa parsa ruoaksi mahdollisimman nopeasti. Jos et valmista parsaa heti, se kannattaa kääräistä kosteaan keittiöpyyhkeeseen ja säilyttää jääkaapin vihanneslokerossa erillään voimakkaanhajuisista raaka-aineista. 

parsareseptit
Käsittele parsoja varoen. Erityisesti nuput ovat herkkiä eivätkä kestä kovaa käsittelyä.

Mitä eroa on vihreällä ja valkoisella parsalla? 

Parsaa on sesonkiaikaan tarjolla usein sekä valkoisena että vihreänä. Valkoinen ja vihreä parsa ovat samaa kasvia. Parsan väri riippuu siitä, missä vaiheessa sato kerätään. Vihreä parsa kasvaa näkyvästi valossa, valkoinen parsa puolestaan kasvaa mullan alla. 

Eri väristen parsojen maussa on pieniä eroja. Valkoisen parsan makua kutsutaan erityisen hienostuneeksi, mutta siinä on myös tietynlaista karvautta. Tätä karvasta makua voidaan yrittää taittaa lisäämällä keitinveteen sokeria. Vihreän parsan maku muistuttaa tuoreen herneenpalon aromia.

Valkoinen parsa on niin paksu, että se on kypsennettävä kokonaan ennen herkuttelua. Vihreän parsan varret ovat ohuita, ja ne voi hyvin nauttia puolikypsinä, aavistuksen napakoina. 

Parsan käsittely

Parsan matka nipusta lautaselle vie yleensä vartin verran, ja siitä suurin osa kuluu parsojen pesemiseen ja kovien tyvien poistamiseen. Parsat kannattaa pestä huolellisesti, sillä multaa voi olla sekä varressa että nupussa.

Parsan kuoriminen jakaa ihmiset. Monet parsareseptit neuvovat kuorimaan parsan ennen kypsennystä. Valkoinen parsa on kuituisa ja pakko kuoria, mutta monet kuorivat myös vihreän parsan nupusta tyveen asti. Se ei ole välttämätöntä etenkään, jos saat käsiisi nuoria ja ohutvartisia parsoja. Paksut parsat saattavat olla sitkeämpiä, mutta ne kannattaakin mieluusti jättää kaupan hyllylle. 

Paksu ja kova puumainen tyvi pitää kuitenkin poistaa. Nappaa parsasta kiinni kaksin käsin ja taivuta vartta varovasti kaarelle. Varsi katkeaa juuri siitä, mistä pitääkin, eli kuivan osan ja mehevän osan rajasta.

Parsan valmistaminen vaatii tarkkuutta – älä päästä ylikypsäksi!

Parsan kypsentämiseen tapoja on monia, ja niistä tutuin on keittäminen. Valkoinen parsa keitetään perinteisesti suolatussa vedessä läpikypsäksi ja pehmeäksi. Paksuimpien varsien kypsyminen voi viedä jopa 15 minuuttia. Ennen tarjoilua valkoinen parsa valellaan usein sulatetulla voilla tai tarjotaan hollandaisekastikkeen kera.

Hento vihreä parsa kypsyy muutamassa minuutissa, ja keittämällä siitä tulee helposti ylikypsää. Kokeile kypsyyttä veitsen kärjellä tai tikulla kypsennyksen aikana. Vihreä parsa on parasta, kun sen malttaa jättää aavistuksen napakaksi. Ylikypsäksi ja läpeensä pehmeäksi sitä ei missään tapauksessa kannata päästää. 

parsan keittäminen
Parsakattila voi olla hyvä investointi. Siinä parsat keitetään pystyasennossa niin, että herkät nuput jäävät keitinveden yläpuolelle, jolloin ne kypsyvät hellävaraisemmin pelkässä höyryssä.

Vihreän parsan voi kypsentää myös höyryttämällä, pannulla paistaen, uunissa paahtaen tai vaikka grillissä. Nämä kypsennystavat takaavat sen, ettei parsan hienostuneesta mausta valu mitään viemäriin keitinveden mukana. Myös valkoiset parsat voi kypsentää grillaamalla tai paistamalla.

Parsan eri osat kypsyvät hieman eri tahtia. Kun paistat parsan pannulla, voit paloitella varret kolmeen tai neljään osaan varren pituudesta riippuen. Paksuimmat varret kannattaa lisätä pannulle ensimmäisenä, ohuemmat varret hieman myöhemmin ja herkät nuput aivan viimeiseksi, sillä niille riittää vain nopea paisto. 

Uunissa parsa kypsyy noin kymmenessä minuutissa ja kuumassa grillissä parissa minuutissa. Ohuet varret kypsyvät luonnollisesti peukalon paksuisia nopeammin, joten aivan sokeasti paistokelloon ei kannata luottaa.

Vihreä parsa maistuu myös raakana. Vuole varresta ohuita suikaleita esimerkiksi kuorimaveitsen avulla ja kokoa niistä raikas salaatti.

Monet parsareseptit ovat varsin yksinkertaisia, sillä parsan hienostunutta makua ei yleensä kannata peittää vahvoilla mausteilla. Suola, sitruuna ja nokare voita tai tilkka öljyä riittävät usein parsan mausteeksi. Päälle voi halutessaan raastaa tai vuolla parmesaanijuustoa.

Parsa tarjotaan perinteiseen tapaan hollandaisekastikkeen kanssa, mutta sen seuraan voi kokeilla myös muita kastikkeita tai mausteita, kuten dijoninsinappikastiketta, seesamikastiketta, limettiaiolia tai beurre blanc -kastiketta. 

Parsa kuuluu kevääseen ja alkukesään

Parsaruoat kuuluvat alkukesään, niin arkeen kuin juhlaankin. Parsaa voi sujauttaa salaatteihin, piirakoihin, grilliin, pastoihin ja keittoihin. 

Koksimme parhaat parsareseptit, joilla hurmaat vaativammankin herkkusuun.

Parsareseptit: Alkuruoat ja lisukkeet

Parsa on klassinen kevään alkuruoka ja sopii erinomaisesti myös kala- ja liharuokien lisukkeeksi. Mausta parsa vietnamilaisittain limetillä, soijakastikkeella ja chilillä tai tarjoa se kurpitsansiemenpeston ja uppomunien kanssa vaikka brunssilla.

Hauskat pikkusyötävät valmistuvat, kun kääräiset parsaniput pekoniin ja paahdat uunissa rapeiksi. Hienostunut parsamousse puolestaan hurmaa taatusti fiinimmänki aterian alkuruokana.

Parsareseptit: Leivät, piirakat ja muut suolaiset leivonnaiset 

Parsa on erinomainen raaka-aine suolaisiin piirakoihin esimerkiksi savulohen tai aromikkaiden juustojen kanssa. 

Lehtitaikinaan suljettuna siitä syntyvät nopeat parsapasteijat ja leivän päällä parsa ihastuttaa niin avokadon, tonnikalan, parmesaanin kuin savulohenkin kaverina.

Parsareseptit: Salaatit 

Keitetyt, grillatut ja paahdetut parsat sopivat myös erilaisiin salaatteihin. Yhdistä parsa muiden sesongin raaka-aineiden kanssa. Mansikka, peruna, erilaiset juustot, kuten halloumi, ricotta ja vuohenjuusto sekä nuoret ja notkeat kesävihannekset, kuten porkkanat ja retiisit, maistuvat parsan kanssa herkuilta. 

Astetta ruokaisampi salaatti syntyy, kun paritat parsan kvinoan, linssien ja vuohenjuuston kanssa. Useampi nippu tuoreita yrttejä takaa, ettei maku jää valjuksi.

Parsareseptit: Pääruoat

Perinteisesti alkuruokana tai lisukkeena tarjottava parsa taipuu myös pääruoaksi. Parsarisotto ja -keitto lukeutuvat kevään suosikkeihin, ja fetajuuston kanssa parsasta saa aikaiseksi oikein maukkaan pastan. 

Paahda tai paista parsa uunissa jättikatkarapujen tai ilmakuivatun kinkun kanssa, ja saat siitä hetkessä ruokaisan lounaan, jota kelpaa tarjota myös yllätysvieraille.

Katso myös Kotiliesi.fi: Parsa kuuluu kevääseen – katso parhaat vinkit ja ideat!

X