Ihmiset ja suhteet

”Miksi sä liikut tolleen”, kysyttiin lapselta, joka oli vähän liikaa muille – näyttelijä Niki Rauténilla on tärkeä neuvo vanhemmille

Opiskeluaikoina näyttelijä Niki Rautén pelkäsi, ettei ole tarpeeksi maskuliininen – siitä alkoi prosessi, joka toi oivalluksen sukupuolesta.

Teksti:
Piia Sainio
Kuvat:
Sampo Korhonen, Niki Rauténin kotialbumi

Niki Rautén tuntee vapautuneensa odotuksista, joita kohdistetaan naiseuteen tai mieheyteen.

Opiskeluaikoina näyttelijä Niki Rautén pelkäsi, ettei ole tarpeeksi maskuliininen – siitä alkoi prosessi, joka toi oivalluksen sukupuolesta.

Spice Girlseistä se lähti: halu esiintyä. Vuonna 2000, kun Niki Rautén oli neljävuotias, Spice Girls -tyttöbändin ura lähestyi loppuaan. Espoossa Rauténien kotona Spaissari-villitys oli kuitenkin vasta alkamassa.

Pieni Niki oli täynnä intoa, kun hän laittoi punaisen huivin hiuksilleen ja kuvitteli itselleen samanlaisen tukan kuin Geri Halliwellillä. Hän katsoi vhs:ltä videoita yhä uudelleen ja tanssi mukana. Hän opetteli koreografiat ja kehitteli omia tanssiliikkeitä.

– Meillä oli iso piha, missä sain liikkua juuri niin mahtailevasti tai feminiinisesti kuin halusin. Kotona sain olla juuri niin pitelemätön kuin olin, Niki kertoo.

Iloinen prinsessa. Nikin lapsuuden­kodissa juhlat olivat usein naamiaisia.

Koulussa ja harrastusten parissa häneen suhtauduttiin toisin. Nikin herkkyyttä ei katsottu hyvällä.

– Riemu ja ilo, jota tanssista tunsin, oli jotenkin liikaa muille.

”Minut nähtiin poikana”

Nykyään Niki Rautén, 27, tunnetaan musikaalirooleistaan. Hän teki läpimurtonsa vuonna 2020 Tampereen Työväen Teatterissa Kinky Boots -musikaalissa. Sittemmin hän hurmasi Helsingin kaupunginteatterissa Priscilla – Aavikon kuningatar -musikaalin yhdessä pääroolissa.

Parhaillaan hänet voi nähdä Rakas Evan Hansen -musikaalissa Connorin roolissa. Siinä Niki tanssii, laulaa ja näyttelee niin suvereenisti, että hänet voi Helsingin sijaan kuvitella maailmantähtien joukkoon Broadwaylle.

Tanssitunneilla Niki alkoi käydä jo ennen kouluikää. Muut osallistujat olivat tyttöjä. Osa tytöistä kyseli häneltä: ”Miksi sä liikut tolleen?”

– Liikuin täysin oikealla tavalla. Osasin ne koreografiat. Minut nähtiin poikana, ja pojalle sellainen liikkuminen ei ollut sallittua.

Joissakin ryhmissä tunnelma kävi ahdistavaksi. Siksi hän välillä vaihtoi ryhmää.

Näin saat käyttöösi kaikki upeat edut

Annan tilaaja pääsee käsiksi kaikkiin klubietuihin.

Tilaaja: Kirjaudu tai luo tili tästä.

Kirjaudu

Mikäli et ole vielä tilaaja, tilaa Anna tästä.

Tilaa

Pulmatilanteissa ole yhteydessä asiakaspalveluun.

X