Ihmissuhteet

Tästä olen kiitollinen äidilleni: ”Äidinrakkaus oli kaiken hyvinvoinnin perusta”

Kiitos elämästä, tuesta, äidinrakkaudesta, huolenpidosta, viisaista neuvoista – näin Annan lukijat kiittelevät äitejään. Mistä sinä olet kiitollinen omalle äidillesi?

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Istock

Kiitos äideille.

Kiitos elämästä, tuesta, äidinrakkaudesta, huolenpidosta, viisaista neuvoista – näin Annan lukijat kiittelevät äitejään. Mistä sinä olet kiitollinen omalle äidillesi?

Kysyimme Annan lukijapaneelilta, mistä kaikesta he ovat kiitollisia äideilleen. Moni tiivisti äitisuhteensa lyhyesti ja ytimekkäästi: kiitos kaikesta. 💜 

”Olen kiitollinen kaikesta. Pyrin äitini kaltaiseksi, niin että osaisin suhtautua elämään postiivisesti ja läheisiin rakastavasti.”

Lue koskettavat tositarinat, mistä suomalaiset ovat kiitollisia äideilleen.

Äidin antama henkinen tuki on tärkeää

Äidin läsnäolo ja henkinen tuki on ollut äärimmäisen tärkeää monille kyselyyn vastanneille.

”Olen äidilleni kiitollinen henkisestä tuesta, jota olen aina saanut. Onneksi rahaa ja materiaa ei ollut liiaksi, eikä perintöjäkään ole suuremmin odotettavissa, se on vain kasvattanut minua ihmisenä. Olen kiitollinen hyvästä mielikuvituksesta, jonka olen perinyt.”

”Olen kiitollinen äidin myötäelämisen ja kuuntelemisen taidosta. Pystyin kertomaan hänelle kaikki iloni ja suruni.”

”Olen aina saanut olla oma itseni, niin lapsena, nuorena kuin nyt vanhempana. Koen, että olen saanut tehdä elämäni valinnat itse ja hän on aina ollut tyytyväinen niihin. Minulla ei ole koskaan ollut tunnetta, että äitini olisi halunnut minun olevan jotain muuta kuin olen.”

Rajat ovat rakkautta – äiti ei hylkää

Rajat ovat myös rakkautta – se, että äiti ei ole hylännyt tai tuominnut, vaikka itse olisikin toiminut jotenkin hölmösti tai vastuuttomasti, on ollut tärkeää.

”Minulla oli onnellinen lapsuus ja olen siitä kiitollinen, että vanhempani pistivät rajat minulle, vähän liiankin villille ja ekstrovertille tyttärelleen. Myös vanhempieni hyvästä parisuhde-esimerkistä olen kiitollinen. Valitettavasti isä sairastui ja menehtyi keski-ikäisenä. Tämän jälkeen meistä tuli äitini kanssa entistä läheisemmät.”

Kiitos äidille, että autat lastenhoidossa.
Kiitos äidille, että autat lastenhoidossa.

”Monista asioista olen kiitollinen. Kaikissa elämäntilanteissa äiti on ollut apuna, kun on tarvittu. Äiti ei tuominnut, vaikka joskus tein tyhmiä valintoja. Äiti on ollut ihana mummu lapsilleni.”

”Äitini antoi minun tehdä omat mokani ja antoi aina anteeksi. Hän opetti, kuinka ikävistä asioista päästään yli. Hän auttoi minua kirjoittamaan oman elämäni tarinaa. Hänen kuolemastaan on pian kolme vuotta aikaa. Tarina on kesken.”

”[Olen kiitollinen] Siitä, että hän on tukenut ja auttanut minua vuosien varrella. Olen käynyt läpi aikamoisen elämänkoulun ja oppinut monet asiat kantapään kautta. Äiti ei ole kuitenkaan koskaan hylännyt. Hän on tukenut sekä auttanut, vaikka ei aina ole täysin seisonutkaan ratkaisujeni takana.”

Haastavat olosuhteet lapsuudessa kasvattivat

Moni kyselyyn vastanneista muisteli lapsuuttaan. Vaikka vaikeat ja taloudellisesti haastavat ajat ovat siivittäneet monien lapsuutta, on äiti monesti toiminut perheen tukipilarina.

”Olen kiitollinen äidilleni monesta asiasta: hän hoiti kodin ja meidät lapset ja yritti löytää iloa ja yllätyksiä myös arkeen, vaikkei rahaa kaikkeen aina olisi riittänytkään.”

”Äiti näytti, että köyhänäkin voi elää onnelisena.”

”Olen kiitollinen kaikesta, mitä äiti teki hyväksemme. Hän ompeli kaikki vaatteemme, leipoi, huolehti ja halusi meille paremman elämän mahdollisuudet kuin hän itse oli saanut. Hän halusi meidät oppikouluun ja me kolme nuorinta kirjoitimme ylioppilaiksi ja opiskelimme yliopistossa. Hän säästi lapsilisistä meille kolmelle nuorimmalle rahat, että pääsimme autokouluun ja saimme ajokortin, vaikka meillä ei kotona koskaan ollut autoa.”

”Olen kiitollinen rakkaudesta, huolenpidosta, turvallisuudentunteesta. Kotiin olen aina ollut tervetullut.”

Äiti on opettanut kokkaamaan.
”Olen kiitollinen siitä, että olemme läheisiä. On kiva, kun voidaan viettää aikaa yhdessä ahdistumatta tai olematta mitenkään etäisiä.”

”Siitä, että meillä seitsemällä lapsella oli turvallinen ja onnellinen lapsuus taloudellisesta puutteesta huolimatta sekä siitä, että hän isän kanssa kovan työnteon avulla mahdollisti meidän kaikkien opiskelut haluamiimme ammatteihin. Äidinrakkaus oli kaiken hyvinvoinnin perusta.”

Äidin apua tarvitaan myös aikuisena

Äitien osoittama apu on ollut myös kullanarvoista – äitejä kiiteltiin kovasti lastenhoitoavusta, tuesta arkisissa pulmissa sekä rankemmissa elämänkäänteissä.

”Olen kiitollinen äidilleni tuesta avioeroni aikana. Äiti oli ainoita niitä ihmisiä, jotka olivat täysin tukenani, eikä hän kyseenalaistanut mitään.”

”Olen kiitollinen siitä, että äiti jaksoi kasvattaa ja kouluttaa minut yksinhuoltajana, ja on yhä edelleen elämässäni. Hän on tarjonnut usein apuaan erilaisissa asioissa.”

”Siitä, ettei hän ole ikinä, kaikkein vaikeimpinakaan aikoina, lakannut rakastamasta minua ja isääni. Olen aina voinut luottaa siihen, että hän vie perheemme läpi vaikka minkälaisesta helvetistä.”

Kiitos, kun olet hyvä äiti

Kyselyyn vastanneista 80 prosenttia kertoi olevansa äitinsä kanssa hyvissä väleissä. Äidit ovat monille tärkeitä roolimalleja.

”Olen kiitollinen hyvästä äitiydestä. Äiti oli aina äiti, eikä kaveri. Kannustuksesta – äiti kannusti kaikissa asioissa, sanoi, ettei välitä, mitä minusta tulee, kunhan olen onnellinen ja tyytyväinen tekemisiini. Toisaalta äiti kannusti lukemaan ja aina ottamaan asioista selvää, ennen kuin tekisin lopulliset ratkaisut. Äiti oli hyvä kuuntelija.”

”Äitini antoi vahvan naisen mallin. Eli, ei ylimielisen eikä kovan, vaan sellaisen mallin, että kun on oma itsensä, silloin on vahva. Uskallan itkeä, nauraa ja näyttää tunteeni.”

”Äitini oli esimerkillinen siinä, ettei koskaan puhunut pahaa toisista ihmisistä. Olen perinyt äitini ulospäin suuntautuneisuuden, iloisuuden.”

”Olen kiitollinen äidille ja isälle hyvästä ja turvallisesta lapsuudesta. Äidin hautajaisissa isä muisteli, kuinka äiti oli ollut ylpeä neljästä terveestä lapsestaan ja pitänyt meitä oman elämänsä suurimpana saavutuksena.”

Lue myös:

Millainen äiti sinulla on? Testaa!

Äitihoroskooppi kertoo, millainen äiti olet luonteeltasi

Nämä merkit paljastavat, että sinut on kasvattanut vahva nainen

Lähde: Annan lukijapaneeli 2019: Kyselyyn vastasi 500 henkilöä toukokuussa 2019.

X