salsaresepti
Salsat täydentävät meksikolaisen aterian, texmex herkut sekä grilliruoat ja nostavat myös peruspöperöt arjen yläpuolelle.
Ruokajutut

Paras salsaresepti on simppeli, rento ja täynnä makua – näin helposti onnistuvat erilaiset salsat

Salsaresepti tai kaksikin on syytä pitää takataskussa varalla, sillä niiden avulla on helppo tuoda makua ja vaihtelevuutta aterialle. Salsat sopivat texmex-iltaan, täydentävät grilliaterian herkuksi ja nostavat myös arjen peruspöperöt luksusluokkaan.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Salsaresepti on parhaimmillaan varsin yksinkertainen, mutta silti mahtavia makuja pullollaan. Parhaat salsat syntyvät vähällä vaivalla vähän kokemattomammaltakin kotikokilta. 

Lue myös: Hurmaannu chilistä, kaakaosta, valkosipulista, korianterista… Näillä ohjeilla onnistut meksikolaisen keittiön herkuissa

Salsan valmistuksessa kannattaa käyttää tuoreita ja maukkaita raaka-aineita. Salsan voi käytännössä valmistaa mistä tahansa kasviksista. Pohjaksi sopivat vaikkapa mehevät tomaatit, makeat mansikat tai erilaiset hedelmät, kuten ananas tai persimoni. Yrtit tuovat salsoihin makua, sitruuna- ja limettimehu kepeää raikkautta ja chili mukavaa potkua.

Salsaresepti on harvoin aivan pilkuntarkka. Ainesten määrät riippuvat paljon kasvisten koosta, mausteiden voimakkuudesta sekä tietysti omista makumieltymyksistä. Esimerkiksi chilin poltetta voi hienontaa mukaan oman sietokyvyn mukaan. Parhaan lopputuloksen saat, kun lisäät mausteita ja makuaineita pienissä erissä ahkerasti maistellen. 

Hetken vetäytyminen jääkaapissa ennen tarjoilua tekee salsalle terää, jotta maut ennättävät tasaantua. Alle on koottuna salsaresepti poikineen, joilla tuot aterialle kuin aterialle uutta jujua.

Salsaresepti: Tomaattipohjaiset salsat

Tomaattipohjaiset salsat eli punaiset salsat sopivat yhtä hyvin meksikolaisherkkujen kaveriksi kuin vaikkapa grilliruokien kyytipojaksi. 

Meksikolainen tomaattisalsa eli pico de gallo on tomaattisalsoista ehkä tunnetuin. Se on upea hapon ja mausteisuuden yhdistelmä. Makujen tasapaino syntyy tomaateista ja sipulista sekä chilistä, tuoreesta korianterista ja limetistä. Jos tomaatit eivät ole makeimmillaan, voi makua terästää pienellä sokeri- ja suolaripauksella.

Pienillä muutoksilla tomaattisalsa saa uutta jujua. Vaihda punasipuli kevätsipuliin ja lisää mausteeksi ripaus juustokuminaa. Tomaattien kaveriksi voi kuutioida myös kurkkua ja paprikaa, kuten tässä ohjeessa on tehty. Poista halutessasi kurkun pehmeä sisus, jottei lopputulos ole liian vetinen. 

Salsaresepti kannattaa kaivaa esiin myös silloin, kun kaipaat paistetulle parsalle jännittävää makuparia tai suosittuun avokadopastaan uutta jujua.

Salsaresepti: Vihreät salsat

Vihreä salsa eli salsa verde on meksikolainen kastike, joista reseptejä on lähes yhtä monta kuin on kokkiakin. Usein vihreän salsan pohjan muodostavat erilaiset yrtit, joiden seuraksi sujautetaan esimerkiksi kapriksia tai oliiveja, valkosipulia, dijoninsinappia sekä anjovisfileetä, jotka tuovat makuun syvyyttä ja uhkeaa umamia. Tilkka limetinmehua puolestaan tuo makuun ihanaa raikkautta.

Vihreät salsat sopivat tarjottavaksi lisukekastikkeena, tortillan täytteenä, pihvin parina tai salaateissa. Testaa niitä myös grilliruokien ja kalan kaverina.

Tässä salsaresepti, joka sopii myös lempeiden suomalaisten makujen ystäville. Kurkusta, tillistä ja punasipulista valmistettu kurkkusalsa sopii täydellisesti paistettujen muikkujen makupariksi.

Salsareseptit hedelmien ja marjojen ystävälle

Salsaresepti voi olla myös makean hedelmäinen tai marjainen. Hedelmäiset salsat sopivat ihanasti esimerkiksi grilliruokien kylkeen. 

Makean raikkaista hedelmistä ja lempeän makuisesta avokadosta pyöräytetyt salsat ovat oivia kala- ja äyriäisruokien kavereita. Erityisesti makea mango ja avokado ovat rasvaisen lohen mahtavia makupareja.

Ananasta kannattaa tarjota esimerkiksi grillatun broilerin tai grillipihvin kyljessä. Makeasta ananaksesta, retiiseistä ja chilistä sekoitettu ananas-retiisisalsa on paitsi maukas myös kaunis lisuke grilliruoille.

Mansikkasalsa tuo kesän kielelle. Makeista mansikoista, kevätsipulista ja sitruunamelissasta sekoitettu makean marjaisa salsaresepti kannattaa napata talteen erityisesti kesän grilliherkkuja silmällä pitäen. Mansikkasalsa sopii erinomaisesti niin grillipihvin kuin broilerinkin makuun.  

Persimonisalsa yllättää ihanasti meksikolaishenkisissä illanistujaisissa. Avokadosta pehmeyttä ja limetistä raikkautta saava salsa maistuu tortillasipsien kera.

Tämä salsaresepti kannattaa napata talteen, kun kaipaat vähän arkisemmallekin aterialle uutta jujua. Vesimelonisalsa on raikas lisuke esimerkiksi grillatuille jauhelihapihveille tai kasslerpihveille.

Ruokaisat salsat pavuista

Ruokaisat salsat syntyvät ujuttamalla kasvisten kaveriksi vaikkapa papuja tai maissinjyviä. Esimerkiksi mustista tölkkipavuista, avokadosta, ananaksesta ja tomaatista syntyy raikas ja ruokaisa salsa vaikkapa tortillojen sisälle käärittäväksi. 

Katso myös Kotiliesi.fi: Meksikolainen ruoka hurmaa – parhaat tacot, quesadillat ja tortillat

X