Kauneus

2 eri tapaa lakata kynnet – vertaa kuvia: selvä ero kynsilakan lohkeilussa

Annan toimittaja testasi, miten merkittävästi alus- ja päällyslakka vaikuttavat kynsilakan kestävyyteen. Vertaa kuvia!

Teksti:
Milla Puustinen
Kuvat:
iStock

Annan toimittaja testasi, miten hyvin kynsilakka kestää alus- ja päällyslakalla.

Annan toimittaja testasi, miten merkittävästi alus- ja päällyslakka vaikuttavat kynsilakan kestävyyteen. Vertaa kuvia!

Kynsien lakkaaminen voi olla rentouttavaa ja tuoda pientä glamouria tavalliseen arkipäivään. Kauniiksi lakatut kynnet tuovat kuitenkin harvoin pitkäaikaista iloa, sillä väri alkaa lohkeilla ja voi näyttää jo parin päivän päästä ikävälle.

Miten kotilakkauksen saisi kestämään kauniina pidempään? Ammattilaiset suosittelevat tähän ongelmaan alus- ja päällyslakkoja – mihin niiden vaikutus perustuu?

Blue Lagoonin kynsien palveluvastaavan Victoria Ruotsalaisen mukaan alus- ja päällyslakoilla on monia hyviä ominaisuuksia, minkä takia niitä kannattaisi käyttää.

Aluslakka tasoittaa, päällyslakka suojaa

Aluslakka tasoittaa kynnen pinnan pieniä kosmeettisia epätasaisuuksia, kuten uurteita. Ruotsalainen kuitenkin toteaa, että aluslakalla ei pysty korjaamaan tai tasoittamaan mitään isompia kosmeettisia epätasaisuuksia, mitä esimerkiksi geelilakoilla usein pystytään.

Tämän lisäksi aluslakka ehkäisee myös voimakkaiden kynsilakkasävyjen aiheuttamia mahdollisia värjäymiä.

Aluslakka siis luo paremman kiinnittyvyyden luonnonkynteen ja pidentää lakkauksen kestoa. Värillinen lakka taas tuo itse värin kynnelle.

Päällyslakan tarkoitus taas on suojata ulkoiselta rasitukselta ja osaltaan tasoittaa kynnen pintaa. Näin se myös pidentää lakkauksen kestoa. Lisäksi Ruotsalainen kertoo, että päällyslakalla voidaan luoda erilaisia efektejä kynsiin.

– Päällyslakka voi sisältää esimerkiksi glitteriä tai muita koristeita. Sen avulla voidaan myös luoda mattaefekti kynnen pinnalle, Ruotsalainen kertoo.

Ruotsalainen kuitenkin muistuttaa, että ennen aluslakan laittamista olisi hyvä valmistella kynnet. Ensimmäisenä olisikin parasta puhdistaa kynnen pinta. Kynnen pinnalla on luonnollisia öljyjä ja rasvoja, jotka vaikuttavat kynsilakan kiinnittymiseen.

Lue myös: Tällä niksillä kynsilakka kuivaksi 1 minuutissa! Testi paljasti huiman eron tavalliseen tapaan

Alus- ja päällyslakka kestävyystestissä

Lakkaukseen käytin Essencen alus- ja päällyslakkoja sekä värillistä kynsilakkaa. Kyseisiä lakkoja saa ostettua muun muassa hyvin varustelluista ruokakaupoista.

Päätin, että lakkaan vasemman käden kynnet kaikilla kolmella lakalla ja oikean käden kynnet pelkästään värillisellä lakalla.

Tältä kynteni näyttivät ennen lakkausta.

Levitin ohuen kerroksen aluslakkaa kynsille, ja annoin sen kunnolla kuivua ennen kuin laitoin värillistä lakkaa. Odotin myös hetken ennen kuin laitoin päällyslakkaa kynsille. Sitten laitoin oikean käden kynsiin pari kerrosta värillistä lakkaa saavuttaakseni mahdollisimman peittävän lopputuloksen.

Ajankäytön näkökulmasta tässä oli selkeä ero: kolmen vaiheen kynsilakkaukseen meni noin 10 minuuttia, kun yhden lakan laittamiseen kului noin 3 minuuttia. Eli jos haluaisi säästää aikaa, kannattaisi lakata vain yhdellä lakalla.

Myös kaikilla kolmella kynsilakalla lakkaaminen tuli hivenen kalliimmaksi kuin yhdellä lakalla. Kaikki käyttämäni kynsilakat maksavat tällä hetkellä 2-3 euroa. Vasemman käden lakkojen yhteishinta oli siis moninkertainen, yhteensä 7 euroa, ja tyyriimmillä merkkituotteilla hintaeroa tulee huomattavasti enemmän.

Heti lakkauksen jälkeen

Heti lakkauksen jälkeen kynnet näyttivät ja tuntuivat täsmälleen samalle molemmissa käsissä. Päällyslakassa ei ollut mitään koristeita mukana. Ulkonäön perusteella ei pystynyt siis sanomaan, kummassa kädessä on käytetty kolmea lakkaa ja kummassa vain yhtä.

Kynteni heti lakkauksen jälkeen. Vasemman käden kynsissä on käytetty alus-ja päällyslakkaa, ja oikean käden kynsissä ainoastaan värillistä lakkaa.

Viisi päivää lakkauksesta

Viidentenä päivänä huomasin eroja. Molempien käsien kynsistä oli lohkeillut lakkaa, mutta selvästi enemmän oikeasta kädestä kuin vasemmasta. Lähes kaikista oikean käden kynsistä oli irronnut lakkaa kynsien kärjistä. Vasemmassa kädessä lakkaa oli lähtenyt ainoastaan etu- ja keskisormien kynsistä.

Ruotsalainen kertookin, että yleisimmin lakka kuluu ensimmäisenä kynsien kärjistä. Olen oikeakätinen, mutta testiaikana en räpeltänyt oikealla kädellä mitään erityistä. Lohkeilua toisessa kädessä on kiihdyttänyt korkeintaan kenkien pukeminen.

Kynnet viiden päivän päästä lakkauksesta. Vasemmassa kädessä on alus- ja päällyslakkaa.

Lue myös Kotiliesi.fi: Ethän leikkaa sormien ja varpaiden kynsiä samoilla leikkureilla! Toimituksen testissä kolmet kynsileikkurit

1,5 viikkoa lakkauksesta

Puolentoista viikon päästä lakkauksesta minulla oli jo pakottava tarve päästä huonoista lakkauksista eroon. Kynsilakka oli entisestään kulunut molempien käsien kynsistä. Selkeän eron kuitenkin huomasin oikean käden kynsissä: lakka oli lähtenyt myös keskeltä.

Vasemman käden kynsistä lakka oli irronnut pääasiassa kärjistä. Pikkurillissä kynsilakka oli lähes kokonaan tallessa.

1,5 viikkoa lakkauksesta. Tässä kohtaa halusin erittäin kuluneet lakat kokonaan pois.

Tärkein oppi: valmistelu

Tällä otannalla alus- ja päällyslakalla voi pidentää lakan kestävyyttä.

Jatkossa kuitenkin valmistelisin kynteni paremmin. Ennen lakkauksia Ruotsalainen suosittelisi ammattikäyttöön kehitettyä asetonia ja alkoholia sisältävää puhdistusainetta kynnen pinnalle. Myös öljytön lakanpoistoaine käy. 

– Kynsilakanpoistoaineeksi tähän tarkoitukseen kannattaa valita sellainen tuote, jossa ei ole hoitavia ainesosia, sillä ne vaikuttavat lakan kiinnittyvyyteen, Ruotsalainen kertoo.

Kotonani ei ollut puhdistukseen sopivaa kynsilakanpoistoainetta tai puhdistusainetta, joten käytin vain vedellä kostutettua vanulappua kynsien pinnan puhdistamiseen.

Ruotsalainen kertoo, että aina alus- ja päällyslakka eivät takaa pysyvämpää lakkaa, vaan myös kynnen kunto, kynsien etukäteisvalmistelut ja rasitus kuten työ ja harrastukset vaikuttavat.

Voinko silti suositella alus- ja päällyslakan käyttämistä? Ehdottomasti! Kokeilu ei mullistanut lakkaamistani niin, että alus- ja päällyslakka antaisivat minulle viikoiksi täydelliset kynnet. Ero lakan rapistumisessa on silti ilmiselvä. Vasemman käden pikkulohkeilun kanssa viihtyy pidempään.

Edullisilla markettilakoilla voi lähteä liikkeelle. Myöhemmin voi kokeilla eri merkkien ja hintaluokkien vastaavia tuotteita.

X