Havaintoja parisuhteesta

He ovat ystäviä ja harrastavat yhdessä seksiä

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Lehdessä oli artikkeli nuoresta naisesta. Nainen on tapaillut ihmistä puolen vuoden ajan. Ihmisestä on tullut naiselle tärkeä ystävä. Heillä on kivaa yhdessä. Yhdessä ollessaan he tekevät muun muassa kävelylenkkejä, käyvät kahvilla ja harrastavat yhdessä seksiä.

Nimi. Mikä on suhteen nimi? Sitä heiltä on kysytty. Heille se on samantekevää. He ovat ystäviä, jotka vain sattuvat harrastamaan seksiä yhdessä.

Se kun ei vain käy. Pitää olla jokin määritelmä. Onko kyseessä parisuhde? Ei ole. Onko kyseessä seksisuhde? Ei ole. Onko kyseessä ystävyyssuhde? Eniten sitä. Mutta eihän ystävän kanssa harrasteta seksiä? Niin sanovat. Miksi ei voisi harrastaa? Kysyy artikkelin pari ja minä ymmärrän heitä.

Miksi seksin harrastaminen ystävän kanssa olisi jotenkin erilaista kuin vaikkapa jokin muu yhteinen tekeminen? Toiset pelaavat ystävän kanssa sulkapalloa ja toiset harrastavat ystävänsä kanssa seksiä. Eihän siinä sen isommasta asiasta ole kyse.

Vai vieläkö seksi on jokin suljettu asia, jota harrastetaan vain puolison tai rakastajan kanssa? Ystävyyteen seksi ei kuulu.

Monelle se kuuluu. Eräs tuntemani ihminen sanoi, että hän ei voisi kuvitellakaan ryhtyvänsä parisuhteeseen. Hän ei jaksaisi sitä ainaista vääntämistä ja väkisin puurtamista siksi, että niin pitää vain tehdä. Hän saa tarvitsemansa muualta. Hänellä on ystävä, jonka kanssa käydä isoja keskusteluja. Toinen ystävä, jonka kanssa lenkkeillä ja käydä yhdessä koiralenkillä ja kolmas ystävä, jonka kainalossa katsoa suoratoistosarjoja ja harrastaa seksiä.

Jokaista heistä hän rakastaa niin kuin ystäviä rakastetaan. Sitoutuneena, mutta ei selitysvelvollisena. Kivaa aikaa viettäen. Hauskaa pitäen. Miksi hän halusi mitään muuta sen tilalle.

Pitäisi haluta. Sanoo ulkopuolinen maailma. Aiotko olla koko elämäsi yksin? Kysyi hänen äitinsä. Yksin? Hän tuntee useita tuttaviaan, jotka ovat enemmän yksin parisuhteessaan kuin hän ilman parisuhdetta.

Tämä perinteinen malli vain on niin hämmentävän tiukassa. Tuntuu, että hyväksyttävämpää on viettää aikaansa sysipaskassa parisuhteessa kuin onnellisena parisuhteessa. Koska parisuhteessa vain kuuluu olla. Miksi kuuluu olla? Koska kuuluu vain olla.

Siksi artikkelin ihmiseltäkin on kysytty monia kertoja, että milloin hän aloittaa seurustelusuhteen ihmisensä kanssa. Ei hän aio aloittaa. Ystävänä hän aikoo jatkaa ja yhdessä he ovat päättäneet, että heidän ystävyyteensä kuuluu seksi.

Eikö sen pitäisi riittää määritelmäksi?

Lue myös

X