Havaintoja parisuhteesta

Käänteinen Robin Hood

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

Tiedättekö ne ”verotus on varkautta” ihmiset? He jotka toistelevat slogania elämänvaiheessa, jossa ovat ensin käyneet läpi suomalaisen verotukseen pohjautuvan järjestelmän. Synnytyksestä, neuvolapalvelujen kautta päivähoitojärjestelmään josta peruskouluun ja niin edelleen. Sen jälkeen he ovat päässeet asemaan, jossa tienaavat keskimääräistä enemmän ja josta käsin huutavat sloganiaan. He ovat heitä, joita hallitus eniten palkitsee veronkevennyksillä. Ehkä varkaus tuntuu tämän toimeenpiteen jälkeen pienemmältä.

Eilisessä Helsingin Sanomissa oli artikkeli siitä, että ketkä ovat tämän hallituksen päätöksen voittajia ja ketkä häviäjiä. Artikkelissa oli kaksi ihmistä esimerkkeinä. Lääkäri, joka tienaa selvästi yli suomalainen keskiarvon ja yrittäjä-yksinhuoltaja joka tienaa selvästi alle suomalaisen keskiarvon. Hallituksen päätöksellä kaksikosta selvästi enemmän tienaavalla ja jo valmiiksi taloudellisesti hyvinvoivalla menee ensi vuonna vielä paremmin, sillä mitä enemmän tienaa sitä enemmän veronalennukset hyödyttävät.

Kun taas vähemmän tienaavan tilanne synkistyy huomattavalla tavalla. Esimerkkitapauksessa yksinhuoltajan tulot kuukaudessa tippuvat jopa 400 euroa asumislisään tehtävän leikkauksen myötä. Tämä saattaa tarkoittaa sitä, että yksinhuoltajan on muutettava kodistaan, otettava toinen työ vastaan tai lopetettava yrittäminen, sillä yrittäjänä on vaikea päästä toimeentulotuen piiriin.

Seuraavaksi inhimillisyyden ääni. Artikkelissa esimerkkinä oleva lääkäri kertoo saamastaan veroedusta seuraavasti:

”En koe mitään iloa veroalesta, kun tiedän, mitä siellä häviäjien puolella tulee tapahtumaan. Joku muu tarvitsisi ne rahat enemmän kuin minä.”

Voi kun tämä olisikin yleinen yhteiskunnallinen ilmapiiri. Vaan ei ole. Ei edes hallituksessa, kuten eräs perussuomalainen vaikuttaja kertoi hallituksen päätösten kritisoivien olevan ”kateellisia laiskoja nillittäjiä”.

X