havaintoja parisuhteesta

”Miksi olin niin pitkään mustasukkaisessa suhteessa?”

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Häpeä on hirvittävä voima. Se saa ihmisen pysymään jopa itselle haitallisessa parisuhteessa. Olen julkaissut lukijoiden kokemuksia suhteista, joihin liittyy voimakas mustasukkaisuus. Usein esitetty kysymys kuuluu, että miksi ihminen on sietänyt mustasukkaisuutta niinkin kauan. Tähän antaa vastauksen eräs nainen.

Itse pidän itseäni ihan kohtalaisen järkevänä ja fiksuna ihmisenä. Minä siedin mustasukkaisuutta 7 vuotta. Miksi? Koska olin jo kerran eronnut ja minulla oli tästä suhteesta kaksi lasta.

Olin ollut useamman vuoden yksin lasten kanssa, kunnes tuli mies, joka vei jalat alta. Kaikki oli täydellistä. Vuoden päästä asuimme yhdessä, olimme naimisissa ja suunnittelimme lapsettomuushoitoja. Koin saaneeni uuden mahdollisuuden. Pikkuhiljaa todellinen persoona ja luonne näytti itseään hänessä yhä enemmän ja se ihana mies katosi olemattomiin, tai sitä näki harvemmin.

Kaikista menoista riideltiin, haukkuja sain aina kun hän kiihtyi ja syytöksiä jopa siitä, jos tulin väärällä ilmeellä töistä. Miksi kestin niin kauan? Siksi että häpesin sitä, miten olin rynnännyt suhteeseen, naimisiin ja lapsia tekemään, ero oli epäonnistuminen, julkinen nöyryytys. Erota toisen kerran, kahdelle eri miehelle lapsia. Jälleen yksin. No, lopulta ymmärsin, kun oma ja lasten hyvinvointi romahti, että vaihtoehtoja ei juuri ole. 

Nyt erosta on jo vuosia. Elän neljättä vuotta aivan ihanaa normaalia uusperhe-elämää ihmisen rinnalla, joka ei ole mustasukkainen. Meillä on jopa pieni vauva, se viimeinen ja ainoaksi yhteiseksi jäävä iltatähti. Varmasti on ihmisiä, jotka kauhistelee asiaa ja menneisyyttäni. Mutta itse olen päässyt häpeästäni ja elän nyt elämäni onnellisinta aikaa.”

Mikään ei ole koskaan yksiselitteistä tai mustavalkoista. Sivusta on helppo sanoa. Sivusta on helppo antaa ohjeita. Tämä on yksi tarina niiden lukuisten tarinoiden joukossa, joiden vuoksi tulen joka ikinen kerta voimakkaasti puuttumaan löysiin heittoihin, joissa tullaan kertomaan, että ihmiset eroavat nykyään liian helposti.

Kumpa eroisivatkin.

Lue myös

X