Havaintoja parisuhteesta

Milloin alatte puhumaan lapselle seksistä?

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Haikara on ihastuttava lintu. Se osaa lentää ja se on komean näköinen. Se, mitä haikara ei osaa tehdä, on tuoda lasta perheeseen.

Ennen vanhaan vanhemmat valehtelivat lapsilleen, jotka kysyivät, että mistä lapset tulevat, että haikara tuo lapset. Tuosta noin vain valehtelivat kirkkain silmin omille lapsilleen.

Lapsi on luonnostaan utelias ja jossain vaiheessa häntä alkaa kiinnostamaan ihmisen anatomia ja oman sukupuolensa erovaisuus vastakkaisen sukupolven kanssa.

Pienenä jouduin mukaan leikkiin, jonka nimi oli, että näytä sinä minulle, niin minä näytän sinulle. Kyseessä oli tietenkin leikki, jossa poika näytti tytölle pippeliään ja tyttö pojalle pimppiä. Olen myöhemmin kysynyt, että onko tämä jotenkin harvinainen leikki ja onneksi sain vastauksen, että on sitä muuallakin harrastettu kuin pienen keskisuomalaisen kylän taloyhteisön piilopaikoissa.

Seksi on vaikea aihe puhuttavaksi. Itse olen saanut koulussa seksivalistusta niin, että opettajalla oli toisessa kädessä karttakeppi ja toisessa kädessä märkä taulusieni. En haluan kertoa tuosta tapahtumasta sen enempää. Seksi esitettiin kulmalla, että joko sen seurauksena saa ei-toivotun lapsen tai sitten saa taudin, joka tappaa. Nautintona ja ilontuojana seksiä ei missään tapauksessa esitetty.

Monelle vanhemmallekin on seksin puhuminen vaikeaa, ellei lähes mahdotonta. Olen kuullut, että monella vanhemmalla on mennyt melkein elämä pilalle siitä, että lapsi on vahingossa nähnyt vanhempiensa harrastavan seksiä. Aivan kuin lapselle osoitettaisiin reagoinnilla, että seksi on paha asia, jota pitää harrastaa salaa. Ehkä tuostakin asiasta selviäisi puhumalla, että seksi on kahden rakastavaisen vanhemman välinen kiva leikki, eikä viedä lasta seksimaanajan luokse, jotta näky saataisiin pois lapsen mielestä.

Tähän väliin sanottakoon, että lasten kokemat traumat syntyvät aivan jostain muusta kuin vanhempiensa rakkauden näkemisestä.

Minun kantani on, että jos lapsi kysyy, niin lapselle pitää vastata mahdollisimman rehellisesti, ottaen tietenkin lapsen kehitystason huomioon. Jos lapsi kysyy, että mistä lapset tulevat, niin haikara lienee jo menneen talven lumia. Ei sitä tarvitse yksityiskohtaisesti lapselle selvittää ja höysteeksi näyttää Internetistä, että miten lapsi pannaan alulle, mutta silti totuudenmukaisesti valehtelematta.

Seksi on maailman luontevin asia ja siksi tuntuu oudolta, että siitä puhuminen on monelle aivan tolkuttoman epäluontevaa. Puhumattomuus periytyy sukupolvelta toiselle ja se heijastaa myös ihmisten parisuhteisiin. On vaikea kertoa omista seksitoiveistaan ja seksitarpeistaan, jos ei kykene puhumaan niistä ääneen. Koskaan ei ole liian myöhäistä alkaa opettelemaan. Se olisi äärimmäisen tärkeä taito, jotta meille joskus syntyisi sukupolvi, joka pitää seksiä niin luontevana asiana, että se on yksi puheenaihe muiden puheenaiheiden joukossa.

Havaintoja parisuhteesta kannustaa ihmisiä seksipuheeseen, myös lapsiperheissä.

Lue myös

X