Havaintoja parisuhteesta

”Olin jo ihan tarpeeksi sivuuttanut itseäni ja omia tarpeitani ja halujani -tästä eteenpäin valitsen itseni”

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

”Roikuin aivan liian kauan kiinni viimeisimmässä suhteessani. toinen oli kylmä, etäinen ja kykenemätön puhumaan, mutta silti halusin nähdä meissä vielä toivoa. Kuvittelin tosissani voivani pitää suhteen kasassa yksin.

Minun piti lopulta tehdä ihan tietoinen valinta; kumpi on minulle tärkeämpi, minä vai hän. Minä vai hän, joka ei arvosta eikä rakasta minua. Pitää minusta kyllä – silloin, kun saa minusta jotain, mitä tarvitsee. Muuten olen hänelle pelkkää ilmaa.

Päätin pitkän vaiheilun jälkeen valita itseni.

Tajusin, että vaikka olin oppinut kurjuuden ja suossa tarpomisen ja uhrautumisen olevan jollakin kierolla tavalla arvostettavaa ja tavoittelemisen arvoista, en halunnut sitä enää. Olin jo ihan tarpeeksi sivuuttanut itseäni ja omia tarpeitani ja halujani. Olin jo ihan tarpeeksi mukautunut muiden haluihin – jääden lopulta aina itse ilman, ja yksin.

Eikä kyseessä edes ollut vain hän. Samalla päästin irti monista kavereista ja tutuista. Kaikista, joiden kanssa asetelma oli sama; kelpaan silloin, kun olen heidän halujensa ja tarpeidensa mukainen. Kun olen sellainen, millainen he haluavat minun olevan. Kun sanon vain asioita, joita he haluavat kuulla.

Tiesin jo etukäteen, että joskus tuokin ajanjakso loppuu. Lopulta pääsen irti huonoista ihmissuhteista ja osaan arvostaa itseäni ja pitää kiinni rajoistani, sillä mikään paska ei kestä loputtomiin.

Viime keväänä vielä painin tuon asian kanssa, ja ihan tosissani harkitsin myös toista vaihtoehtoa. Harkitsin unohtaa jatkossakin itseni ja keskittyä muiden miellyttämiseen. Näin jälkeenpäin kuulostaa hyvinkin naurettavalta. Millainen ystävä tai perheenjäsen tai rakas ihminen edes vaatisi minua unohtamaan itseni?

Ja tiedoksi: aion puhua, jos minulla on asiaa. Aion puhua ihan kaikesta. Aion purkaa lapsuuden traumoja aina uudestaan, kunnes ei ole enää mitään sanottavaa. Aion pitää kiinni mielipiteistäni, ja sanoa ne ääneen. Aion herätellä teitä kyseenalaistamaan omia tapojanne ja ajatuksianne, vaikka ette haluaisi. Aion puhua, vaikka kukaan ei enää jaksaisi kuunnella.

Minulta on aina kyselty, miksi olen hiljaa. En ole enää. Tätähän te halusitte?

Älä kadota itseäsi.”

Lisää tämän nuoren naisen tarinoita Instagramissa: @sivistytti

Lue myös

X