Havaintoja parisuhteesta

Se kuuluisa eri asia

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

Muistatteko edellisen pääministerin Sanna Marinin aamiaskohun. Siinä Marinin epäiltiin käyttävän valtion rahoja väärin ja nauttivan aamupalan valtion piikkiin. Lopulta selvisi, että käytäntö on ollut käytössä jo Marinia edeltävillä pääministereillä ja että Marin on toiminut niiden tietojen varassa, mitä hänelle oli annettu.

Varsinkin iltapäivälehdistö villiintyi. Kesärannan liepeille lähetettiin toimittaja tonkimaan roskiksia löytääkseen todisteita Marinin valtion rahojen väärinkäyttämisestä. Kohu kesti loputtoman pitkään siihen nähden, että syy oli jossain aivan muualla kuin Marinissa itsessään.

Viikolla uutisoitiin nykyisen pääministeri Petteri Orpon nostaneen perusteetta kansanedustajille kuuluvaa verotonta asumislisää. Hän on maksanut summan takaisin median huomattua asian.

Kyse oli silti hyvin samankaltaisesta tilanteesta kuin Sanna Marinin kohdalla. Se mikä erottaa tilanteet toisistaan on median suhtautuminen asiaan. Media ei ole nostanut asiasta suurta kohua. Itse asiassa siitä on uutisoitu hyvin maltillisesti verrattuna siihen, minkälainen melu nousi Marinin aamiaisista.

Enkä malta olla itsekseni miettimättä, että mitäpä jos tämä verottoman asumislisän nostaminen olisi saattanut Marinille. Miten sosiaalisen median huutelijat ja iltapäivälehdistö olisi silloin asiaan suhtautunut?

Aamiaiskohun myötä Marinille vaadittiin jo eroa pääministerin pallilta. En ole ainakaan itse kuullut, että verottoman asumislisän nostaminen olisi saanut Orpon kohdalla aikaan samaa vaatimusta.

Se että virhe on sattunut juurikin asumislisään liittyen tekee asiasta jopa nolon tilanteessa, jossa vähävaraisten asumistukea ollaan leikkaamassa. Orpo on etuutensa silti maksanut takaisin ja jos kyse on inhimillisestä virheestä niin sellaista sattuu. Niin kuin oli kyse inhimillisestä virheestä Marinin kohdalla. Kumpikaan teko ei ole sellainen, että siitä olla päätä pitäisi pölkylle laittamassa, mutta ihmetellä silti sopii, että miksi asiaan on suhtauduttu niin eri tavalla ja voimalla.

X