Havaintoja parisuhteesta

Sinun sanasi saavat minut tuntemaan itseni kauniiksi

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Eivät ne ole kuin sanoja, sanotaan. Teot ovat ne mitkä ratkaisevat, sanotaan.

Laita tarinan sinä kohdalle itsesi.

Sinä heräät aamulla ihmisen vierestä, jonka vierestä olet jonkun aikaa herännyt. Sinun rakkausihmisesi herää hetken päästä. Kääntyy sinua kohti, hymyilee hieman ja sanoo, että sinä näytät söpöltä juuri heränneenä, tukka sekaisin ja levänneenä.

Sinä olet söpö.

Menette yhdessä keittiöön. Keitätte aamukahvin ja annatte aamun valua levollisina sanoina välillänne. Mikään sana ei ole vaativa, kritisoiva eikä lannistava. Miksi olisi? Teillä on käsissänne rakkautenne ja toisenne. Päivä, joka on alkanut toisillenne sanotuilla kauniilla sanoilla.

Ei pidä kehua, että ihminen ei ylpisty liikaa.

Niin huutavat vanhat vuosikymmenet. Nuo vuosikymmenet, joiden ääni kaikuu vielä aivan liian monen korvissa. Ne lannistavat sanat, jotka lapsena kuuli omilta vanhemmiltaan, sukulaisiltaan ja koko ympäröivästä maailmasta. Sinä et ole mitään, tiedä paikkasi. Sama sukupolvi, joka kertoo nyt jo aikuisille lapsilleen, että eiväthän he osaa tehdä mitään oikein. Ennen osattiin ja mitä kaikkea muuta paskaa ja lannistavaa.

Mallioppiminen ja sama tulos. Puolisolle ja lapsille ei koskaan mitään kaunista sanottavaa, mutta jos on pienikin hetki kritisoinnille, niin sitä paikkaa ei jätetä käyttämättä. Ei ala aamu kauniilla sanoilla, vaan joko sanattomuudella tai lauseilla, joilla ilmaista puolisolleen, että voisi olla parempi, kauniimpi, hoikempi ja mitä kaikkea muuta lannistavaa paskaa.

Kasvaa ihminen, toinen ja tuhat, joille onkin sitten vaikeaa ottaa kauniita sanoja vastaan, koska niitä ei olla koskaan otettu vastaan, koska kukaan koskaan ei ole sanoja sanonut. Tuolle kauniille, riittävälle, seksikkäälle ja viehättävälle ihmiselle, joka olisi ansainnut kaikki sanotut kauniit sanat. Sinä olet kaunis, sinä olet riittävä, sinä olet seksikäs, sinä olet viehättävä. Minä rakastan sinua. Minä haluan sinua. Kiitos että olet. Sinä olet herätessäsi söpö. Sinun hiuksesi ovat ihanan sekaisin. Niin kuin me olemme sekaisin toistemme ihosta ja kosketuksesta.

Lapsena sinä kuulit olevasi riittämätön tai et ainakaan koskaan kuullut olevasi riittävä. Sama on saattanut jatkua aikuisena. Niinä hetkinä, kun sinulta on odotettu enemmän, sinä saat sekunnissa kuulla siitä. Niinä hetkinä, kun olet jopa ylittänyt itsesi, kukaan ei muista sinulle siitä sanoa. Ei tietenkään, koska helpompi on sanoa silloin kuin epäonnistuu eikä silloin kun onnistuu.

Vai oletteko toista mieltä? Onko sinusta samantekevää, että kuuletko itsestäsi kauniita, kannustavia ja ylentäviä sanoja. Tuntuisiko sinusta pahalta, jos sinulle sanottaisiin, että olet kaunis ja haluttava ja minä haluan sinua? Onko sinulle samantekevää, että sanooko rakkausihmisesi sinulle aamulla, että näytät heränneenä söpöltä? Onko sinulle kukaan koskaan sanonut niin? Oletko todella sitä mieltä, että sanoilla ei ole mitään väliä? Jos olet, niin voisiko se olla defenssi siitä, että et ole sanoja koskaan kuullut?

Minä voin sanoa suoraan ja rehellisesti, että sanat ovat parhaimmillaan kuin sydämiä ja suudelmia. Kuin syli, johon on kutsuttu. Eikä sanojen tarvitse aina kohdistua ihmiseen, vaan ihmisen tekemiseen. Jos minä kuulisin kirjoituksistani ja blogistani vain niitä saatanan homo, kuka sinä kuvittelet olevasi kommentteja, niin blogiani ei enää olisi. Se on, koska niiden seassa saan lauseita ja sanoja, joissa tekemistäni arvostetaan ja se jopa sanotaan ääneen.

Ei se ole vaikea sanoa kaunista ihmiselle. Mitä enemmän sitä harrastaa, niin sitä enemmän niitä on myös helpompi ottaa vastaan. Ihmisen, joka ei ole siihen tottunut.

Ihmisen, joka on niin kaunis, että se pitää hänelle muistaa sanoa. Meille kaikille.

Sano se heti tänä iltana. Jollekin tärkeälle ihmiselle. Sano, soita, kirjoita. Tee se jotenkin. Ilmoita hänelle, että hän on sinulle tärkeä. Voin vannoa, että sen jälkeen hän aloittaa huomenna uuden viikon keskellä tätä pitkittynyttä ja ahdistavaa pandemiaa hieman onnellisempana.

Minä sanon sen kollektiivisesti kaikille teille minua tukeneille seuraajilleni. Kiitos että olette. Kiitos tuhannesti että te olette.

Lue myös

X