Havaintoja parisuhteesta

Voisitteko jättää ihmisten ulkonäön ja painon rauhaan, juntit!

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Cosmopolitan -lehdessä oli kansikuvassa ylipainoinen nainen treenaamassa. Kansikuvan otsikossa oli vapaasti suomennettuna teksti ”tämä on terveellistä”.

Mitä tapahtui sosiaalisessa mediassa?

Twitterissä moni ihminen oli pahoittanut mielensä kuvasta ja tekstistä. Ylipainoisen naisen kuvan alle ei olisi saanut laittaa kyseistä otsikkoa. Ei, vaikka kyseisille tviittaajille, jotka eivät perinteiseen tapaan lukeneet itse tekstiä, selitettiin, että artikkeli käsitteli ylipainoisten ihmisten oikeutta treenata ja käydä kuntosalilla.

Ylipaino kun ei ole kansikuvaa paheksuvien mielestä ollenkaan terveellistä, niin siksi kuva ja otsikko on väärä. Vaikka kyseinen otsikko terveellisyydestä viittasi liikuntaan, niin yllättävän monella paheksujalla meni kansikuvan vuoksi proteiinirahka väärään kurkkuun. Mikään ei ole pahempaa kuin nähdä ylipainoinen nainen muotilehden kannessa.

Eräässä ketjussa yksi kommentoijista oli jopa sitä mieltä, että ylipainoisille ihmisille pitäisi olla omat salinsa, koska hyväkuntoisten salilla ylipainoiset ihmiset ovat kosmeettinen haitta. Näin siellä julkisesti kommentoitiin. Vähän on jäänyt natsisaksan rodunjalostusaate kommentoijalle päälle.

Eräs sosiaalisen median vaikuttaja on kirjoittanut, että varsinkin ylipainoinen nainen on monelle ihmiselle suoranainen uhka. Iso osa häneenkin kohdistuneesta ala-arvoisesta palautteesta koskee hänen painoaan.

Mikä ihme siinä toisen ihmisen painossa on niin kiinnostavaa tai jopa uhkaavaa?

Minun oli pakko alkaa pohtimaan kysymystä, sillä saatuani kymmenittäin viestejä naisilta, joiden ollessa lapsia ja nuoria, jopa omat äidit ja sukulaiset olivat haukkuneet ääneen heidän painoaan. Mikä ihmisen painossa on niin pelottavaa, että muotilehden kannessa oleva jumppaava ylipainoinen nainen saa aikaan arvostelujen ryöpyn?

Me emme tiedä taustoja ihmisten minkään tarinoiden takana. Me emme tiedä, että miksi ihminen on yllättäen eronnut, pettänyt tai tehnyt ihan mitä tahansa. Me emme tiedä. Me emme tiedä, että miksi ihminen on saattanut kerätä vartaloonsa ”ylimääräisiä” kiloja. Me emme tiedä.

Joten voisiko ihan siitä syystä olla solvaamatta tai tuomitsematta?

Jo hyvin monia vuosia sitten eräs ystäväni sairastui masennukseen ja sai sairauteensa lääkkeet ja lääkkeiden sivuvaikutuksena alkoi lihoa, koska lääke ei sopinut hänelle, vaan hänen kehonsa alkoi kerätä nestettä sisäänsä. Ensimmäinen asia, jonka hänen äitinsä sanoi tultuaan käymään tyttärensä luona,  että kylläpä sinä näytät lihoneelta ja turvonneelta, pitäisikö alkaa pitämään itsestä enemmän huolta? Masennuksestaan hän ei ollut äidilleen sanonut mitään, koska arveli äidin vastauksen olevan, että otat itsestä vain niskasta kiinni ja käyt vähän lenkillä, niin kyllä se siitä sitten.

Olin kuulemassa tuota kysymystä ja vieläkin kadun sitä, että en kysynyt vastakysymyksenä häneltä, että pitisikö opetella pitämään suunsa kiinni, jos sieltä ei tule muuta kuin ihmisiä tuhoavia lauseita.

Miksi se on niin vaikeaa antaa ihmiselle kehorauha? Huolensa voi varmasti esittää muutenkin kuin solvaamalla ja tuottamalla toiselle ihmiselle mahdollisimman huonon mielen. Voisiko sen olemattoman itsetuntonsa purkaa johonkin muuhun kuin puuttumalla toisten ihmisten painoon? Vaikka yrittämällä parantaa olematonta itsetuntoaan, koska siitähän se on merkki, että omaa olotilaansa yrittää nostaa painamalla muita mahdollisimman alas.

Jos erilaiset ja eripainoiset ihmiset ovat itselle häiriöksii tai heitä tulee kutsuneeksi julkisella palstalla kosmeettiseksi haitaksi, niin minulla on teille yksi äärimmäisen hyvä neuvo,

Pysykää kotona. Ja sitten vielä yksi kysymys.

Kuuluuko toisten ihmisten pano teille? Ei.

Toistan. Kuuluuko toisten ihmisten paino teille? Ei.

Menikö tämä perille?

Mitä Cosmopolitan lehden kansikuvaan ja tekstiin tulee, niin treenaaminen on terveellistä, riippumatta yhtään siitä, että mikä treenaajan painoindeksi on. Se mikä ei ole tervettä, on kytätä toisten ihmisten painoindeksejä, puhumattakaan että alkaa arvostella toisen ihmisen painoa tai kokoa,

se on jo sivistymätöntä paskaa.

Lue myös

X