Hyvinvointi

Kuinka usein peset hiuksesi? Trikologi kertoo, miksi ahkera peseminen kannattaa

Trikologi Mark Birchin mukaan hiukset ja päänahka pitäisi pestä päivittäin. – Jos päänahkasi ei voi hyvin, eivät voi hiuksesikaan.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Istock

Eivätkö hiuksesi ole terveet ja kiiltävät? Olet saattanut pestä niitä liian harvoin.

Trikologi Mark Birchin mukaan hiukset ja päänahka pitäisi pestä päivittäin. – Jos päänahkasi ei voi hyvin, eivät voi hiuksesikaan.

Kuinka monta kertaa viikossa sinä peset hiuksesi? Kerran? Kaksi? Kolme? Suuri osa vastannee kolmisen kertaa viikossa – ja se on aivan liian harvoin. Tätä mieltä on ainakin hius- ja hiuspohjaongelmien asiantuntija, trikologi Mark Birch.

Monesti neuvo kuuluu, että hiusten päivittäistä pesua kannattaa välttää, etteivät hiukset rasitu ja vahingoitu. Mark Birch on asiasta eri mieltä.

– Hiukset voi pestä joka päivä. Jos ja kun huolehdit hiuspohjasi hygieniasta, hiuksesikin voivat paremmin. Ja jos päänahkasi ei voi hyvin, eivät voi hiuksesikaan, Birch sanoo.

Mark Birch ottaa esimerkiksi sen, että ethän pese kainaloitasi tai intiimialueitasikaan ainoastaan pari kertaa viikossa – vaan päivittäin.

Mitä tapahtuu, jos hiuksia ei pese päivittäin?

Jos päivittäistä hiustenpesua laiminlyödään, hiuspohjaan alkaa nopeasti muodostua bakteereja ja öljyjä. Yhdessä saasteiden ja kuolleiden ihosolujen kanssa ne alkavat tukkia hiustuppeja ja estävät näin myös terveen hiusten kasvun.

Siksi esimerkiksi hiustenlähtöä pelkäävän tai siitä kärsivän tulisi Birchin mukaan pestä hiukset päivittäin.

Lue lisää: Apua, irtohiuksia kaikkialla! Mistä hiustenlähtö oikein johtuu? Trikologi neuvoo, miten ehkäiset ennenaikaista hiustenlähtöä

Hiukset tulisi pestä päivittäin miedoilla tuotteilla, jotka eivät rasita hiusta ja päänahkaa, mutta puhdistavat päänahan hyvin.
Hiukset tulisi pestä päivittäin miedoilla tuotteilla, jotka eivät rasita hiusta ja päänahkaa, mutta puhdistavat päänahan hyvin.  – Jos on epäterve päänahka, on epäterve tukka, Tuija Lindström muistuttaa.

Hiuspohja, kuten muukin iho, erittää päivittäin öljyä noin 2–3 grammaa. Lisäksi keho tuottaa hikeä, joka on sekoitus vettä ja ihon öljyjä.

– Hiustupen juureen kertyy rasvaa, likaa, suolaa, hiustuotteiden jäämiä, kaikenlaista mönjää jo yhdessä päivässä. Kun ne tukkivat hiustupen, se ei anna hiuksen kasvaa terveenä ulos, solututkija Tuija Lindström selittää.

Toisin sanoen, kun hiukset tuntuvat öljyisiltä, ne pitää pestä.

– Öljyisyys ei ole silloin vain hiuksessa, vaan myös päänahassa ja hiustupessa. Jos tarkoitus on vahvistaa hiusta sekä sisäisesti että ulkoisesti, silloin päänahan on oltava puhdas. Terve päänahka on terveen hiuksen ehto, Tuija Lindström sanoo.

Suosi mahdollisimman mietoja hiustenhoitotuotteita 

Hiuksia ei tulisi pestä kuitenkaan millä tahansa tuotteilla. Asiantuntijat suosittelevat puhdistamaan hiuspohjan ja hiukset päivittäin miedolla, mahdollisimman luonnollisella shampoolla, joka puhdistaa päänahan hellävaraisesti.

Nyrkkisääntönä on, mitä vähemmän ainesosia etiketissä on, sitä parempi.

– Shampoon pitää olla sellaista, että sillä pystyy pesemään kasvotkin. Jos tuote kirvelee silmissä ja tuntuu pahalta, se ei sovi myöskään päänahalle, Lindström sanoo.

Rasvoittuva vai kuiva päänahka?

Trikologi Mark Birchin mukaan hiustenhoidossa onkin oikeastaan kyse päänahan hoitamisesta. Siksi on tärkeää tietää, onko oma päänahka kuivaa vai rasvoittuvaa sorttia.

Ensimmäinen ja tärkein hoito kutisevalle ja hilseilevälle päänahalle on pesukertojen lisääminen. Kuivaa päänahkaa pitää hoitaa kuten kuivaa ihoa – eli kosteuttamalla. Kuivalle päänahalle sopivat hellävaraiset ja kosteuttavat hiushoitotuotteet.

Jos hiuspohja taas rasvoittuu runsaasti, kannattaa valita rasvoittuvalle hiuspohjalle tarkoitettu shampoo.

– Jos et ole aivan varma, millainen tuote sopii sinulle, kannattaa kääntyä asiantuntija puoleen, Mark vinkkaa.

X