Mistä hiustenlähtö johtuu? Miten hiustenlähtöä voi estää?
Mistä hiustenlähtö johtuu? Miten hiustenlähtöä voi estää?
Terveys

Apua, irtohiuksia kaikkialla! Mistä hiustenlähtö oikein johtuu? Trikologi neuvoo, miten ehkäiset ennenaikaista hiustenlähtöä

Noin 10 prosenttia naisista kärsii ennenaikaisesta hiustenlähdöstä. Otimme selvää, mistä ennenaikainen hiustenlähtö voi johtua ja mitä sille voi tehdä.
Teksti: Katri Koskinen Kuvat: iStock

Hiuksia lattiakaivossa ja kylppärin lattialla. Tuhoton määrä irtosuortuvia tyynyllä, talvipäähineessä, tekokuituvaatteissa, joita kaverisi nyppii hyvää hyvyyttään pois. Hiuksia harjatessa harjaan jää kaamea määrä irtohiuksia. Apua?

Ennenaikaiseen hiustenlähtöön on olemassa monia erilaisia syitä: ne voivat olla geneettisiä ja hormonaalisia. Vaihdevuodet, eri sairaudet, jännitystilat ja stressi voivat myös aiheuttaa hiusten kasvun heikkenemistä ja ennenaikaista hiustenlähtöä.

– Hiustenlähtö voi olla äärimmäisen masentavaa: se vaikuttaa musertavasti itsetuntoomme, hyvinvointiimme ja jopa seksuaalisuuteemme, kuvailee hius- ja hiuspohjaongelmien asiantuntija, trikologi Mark Birch.

Mitä siis tehdä?

Tuuheiden ja vahvojen hiusten kasvun edellytys on terve hiusjuuri – näin uskoo ainakin Birch.

Mitä terveempi päänahka, sitä kauniimmat hiukset

Mark Birch painottaa, että puhdas, tasapainoinen ja ravittu hiuspohja on lähtökohta hiustenlähdön ongelmien hoitamiselle.

– Mitä terveempi hiuspohja ja päänahka, sitä paremmin hiukset kasvavat, Birch summaa.

Mistä hiustenlähtö johtuu? Miten hiustenlähtöä voi estää?

Hiuksia irtoaa päivässä jopa 100 kappaletta, enemmänkin. Mutta jos huomaat, että hiuksesi ovat ohentuneet ja  päänahka pilkottaa harventuneiden ja ohentuneiden hiusten alta, se tarkoittaa, että hiusten kasvu on heikentynyt.

Katse tulisikin kiinnittää entistä hanakammin hiuspohjan hyvinvointiin.

– Me osaamme huolehtia hyvin ihostamme ja hampaistamme, mutta emme päänahan hyvinvoinnista, vaikka se on yhtä lailla osa kehoamme. Jos hoidat päänahkaasi hyvin, myös hiuksesi voivat paremmin: hiusten värikin näyttää paremmalta ja kestää pidempään.

Birch muistuttaa, että hiuksia irtoaa jopa 100 päivässä. Se on aivan normaalia. Se, mistä tulee olla huolissaan, on se, jos hiukset alkavat ohentua ja ohentua entisestään. Silloin hiusten kasvussa on häiriö.

Säännöllinen hiustenpesu on tärkeää

Moni hiustenlähdön kanssa kamppaileva harventaa hiustenpesua, koska uskoo hiustenpesun vain pahentavan tilannetta.

Mark Birchin mukaan totuus on kuitenkin toinen: pesemättömään päänahkaan kertyy toksiineja, öljyjä, kuolleita ihosoluja, likaa sekä muotoilutuotteiden jäämiä. Nämä kaikki tukkivat hiusjuuret ja edistävät hiustenlähtöä.

– Moni hiustenlähdöstä kärsivä kuvittelee, että heidän pitäisi pestä hiuksensa kerran tai kaksi viikossa, koska hiustenpesu lisää hiustenlähtöä ja tekee päänahasta kuivemman. Se on pötypuhetta.

Hiukset tulisikin asiantuntijan mukaan pestä päivittäin. Jos päivittäistä pesua laiminlyödään, hiuspohjaan alkaa nopeasti muodostua bakteereja, likaa ja hajuja.

hiustenlähtö

Pelkäätkö hiustenlähtöä? Älä kuitenkaan vähennä hiustenpesua – se tekee päänahallesi hallaa.

Toinen ongelma Mark Birchin mukaan on se, että käytämme sellaisia hiustuotteita, joissa on ihoa ärsyttäviä kemikaaleja, hajusteita ja sulfaatteja. Asiantuntijan mukaan kannattaakin suosia mahdollisimman luonnollisia ja mietoja tuotteita.

– Jokaisen päänahka on erilainen, jokaisen hiusten tekstuuri on erilainen. Harva tietää, onko heidän päänahkansa kuiva vai rasvoittuva. Ihmisen tulisikin käyttää sellaisia hiustuotteita, jotka sopivat juuri hänen päänahalleen.

Terveet elämäntavat kunniaan: ”Suomalaiset juovat paljon teetä, kahvia ja alkoholia”

Hiusten ja terveen hiuspohjan hyvinvoinnin kannalta on myös tärkeää kiinnittää huomiota omaan elämäntyyliin ja -tapoihin.

Stressi on tunnetusti myrkkyä.

– Suomalaiset ovat kovia tekemään töitä: he tekevät pitkiä päiviä, heillä on paljon stressiä ja he juovat paljon teetä, kahvia ja alkoholia. Osa polttaa paljon tupakkaa. Jos haluat, että hiuksesi voivat paremmin, tee hyviä elämäntapavalintoja. Kun pysyt terveenä, myös päänahka pysyy terveenä, Birch neuvoo.

Hiusta ja hiusjuurta tulee trikologin mukaan ravita sisäisesti ja ulkoisesti parhaan tuloksen saamiseksi.

– Huolehdi kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnistasi ja monipuolisesta ravinnosta. Syö terveellisesti ja monipuolisesti – hedelmiä ja vihanneksia, vitamiineja ja mineraaleja. B-vitamiini on hyväksi hiuksille, samoin antioksidantit, sinkki, biotiini.

– Ennenaikainen hiustenlähtö on usein merkki siitä, että kehossa on jotain vialla. Väärät, epäsopivat tuotteet vain pahentavat tilannetta entisestään.

Lue myös: Kärsitkö hiustenlähdöstä? Kokeile näitä vitamiineja ja ravintoaineita

Lue myös:

Kotiliesi: Tukka lähtee, mikä avuksi? Näin hoidat hiustenlähtöä

Näin ohuet hiukset saa näyttämään paksummilta ja tuuheammilta – 4 askelta

Haluatko pitkät hiukset? Nämä ruoka-aineet saavat hiukset kasvamaan nopeammin

Kuivia ja katkeilevia hiuksia ei ole pakko leikata – näin pelastat huonokuntoiset hiukset

X