Kauneus

Kuivia ja katkeilevia hiuksia ei ole pakko leikata – näin pelastat huonokuntoiset hiukset

Kuivat, katkeilevat ja hamppuuntuvat hiukset näyttävät jo kauas huonokuntoisilta. Anna.fi kysyi asiantuntijalta, mitä haurastuneille hiuksille kannattaa tehdä. Aina ei ole pakko tarttua saksiin.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Huonossa kunnossa olevat latvat voivat kaivata proteiinia.

Kuivat, katkeilevat ja hamppuuntuvat hiukset näyttävät jo kauas huonokuntoisilta. Anna.fi kysyi asiantuntijalta, mitä haurastuneille hiuksille kannattaa tehdä. Aina ei ole pakko tarttua saksiin.

Vaikka hiuksista olisi tullut kuivat ja hamppumaiset, ainut vaihtoehto ei välttämättä ole hiusten leikkaaminen rajulla kädellä. Hiusten kiilto ja pehmeys on usein mahdollista palauttaa täsmähoidoilla.

Ensin on kuitenkin selvitettävä syy siihen, miksi hiukset ovat menneet niin huonoon kuntoon.

– Hiuksista tulee hauraat yleensä siksi, että niitä käsitellään paljon joko lämmöllä, värjäämisellä tai vaalentamisella. Käsittelyt vaikuttavat hiusten proteiiniketjuihin ja saavat hiukset katkeilemaan, L’Oréal Professionnel’n asiantuntija Anna Järvinen kertoo.

Hiusten hamppuuntuminen voi johtua toisaalta myös siitä, että hiukset ovat yksinkertaisesti todella kuivat. Joko hius ei ole saanut riittävästi kosteutta tai kosteus on voitu haihduttaa hiuksista pois esimerkiksi liiallisella muotoiluraudan käytöllä.

– Muotoilurauta kulkee lähellä hiusta tasaisella lämmöllä. Se voi kuivattaa hiuksia ja saada ne lopulta katkeilemaan. Lämpösuoja on siis aina syytä muistaa.

Näkemystä siihen, mikä juuri omissa hiuksissa on vikana, voi kysyä kampaajalta. Syy kannattaa selvittää, jotta hiuksia osataan lähteä elvyttämään oikeilla tuotteilla.

– Moni ostaa vahingoittuneille hiuksille tarkoitettuja tuotteita, vaikka oikeasti omat hiukset kärsivät kuivuudesta. Tai vastaavasti ostetaan kosteuttavia tuotteita, vaikka hiukset on loppuun kulutettu vaalentamalla, eikä kosteus enää niinkään auta.

Takkutukalle öljyä, hauraille hiuksille proteiinia

Kuiville eli takkuisille ja sähköisille hiuksille, joita ei juurikaan ole käsitelty, kannattaa hankkia kosteuttava hoitotuote. Kotikonstina toimii öljyhoito.

– Esimerkiksi kookosöljystä saa hyvän pikahoidon. Se on pienimolekyylinen öljy, joka pääsee aika syvällekin hiukseen. Se on myös antifungaalinen ja antiseptinen eli öljy syö pöpöjä samalla kun hiukset saavat hoitoa.

Myös oliiviöljy ja arganöljy kosteuttavat ja pehmentävät takkutukkaa.

Jos hiukset puolestaan ovat käsittelyjen, kuten vaalennusten tai värjäämisen jäljiltä haurastuneet, ne kaipaavat proteiinipitoisia, rakennetta antavia tuotteita.

– Kun hiusta saa vahvistettua proteiineilla, se alkaa käyttäytyä niin kuin se olisi terve. Kampaajalla voi käydä tekemässä hoidon, joka paikkaaa hiuksen pintaa ja tekee hiuksista taas luonnollisen liikkuvat.

Tällaisia hoitoja löytyy esimerkiksi nimillä Olaplex, SmartBond ja Niophlex.

Lämmön jäljiltä hauraille hiuksille sen sijaan sopii pehmentävän ja kosteuttavan sekä rakennetta ja vahvistusta antavan tuotteen sekoitus.

Turhan tiuhaa värikäsittelyä on hyvä välttää

Jotta hiukset pysyisivät hyvinvoivina eivätkä muuttuisi kuiviksi ja katkeileviksi, erityisesti käsittelyjen määrään kannattaa kiinnittää huomiota.

– Värjäysväliä saa pidennettyä tyvikasvua peittävillä tuotteilla tai niin, että värjäyttää vain tyveä. Latvaa tulisi värjätä harvemmin kuin tyveä. Kestovärin voi korvata myös kevyt- tai suoravärillä.

Hyvän harjan avulla on puolestaan mahdollista välttää hiusten hamppuuntuminen.

– Jos hiuksia ei harjaa, niistä tulee hyvin takkuiset. Hyvä harja on sellainen, jonka harjaksien päässä ei ole nyppylöitä. Sellaisella harjalla takut selviävät ilman, että hiukset tarttuvat kiinni harjaan.

Lue myös:

Uskomaton kauneuskikka: täydelliset hiukset koirasampoolla? Testasimme!

Näin kuivaat hiukset oikein hiustenkuivaajalla – 5 vinkkiä onnistuneeseen föönaukseen

Näin kuivaat hiukset nopeasti rasittamatta niitä – 10 vinkkiä

Miten hiukset saa kasvamaan nopeammin? 4 intialaista kauneussalaisuutta

Selitys hiusongelmiin: kehon hiljainen tulehdus?

X