Terveys

Tarttuuko psoriasis? Mitä psoriasiksesta luullaan ja mitä tiedetään – 9 väitettä

Psoriasis on tulehduksellinen pitkäaikaissairaus. Tautiin liittyy paljon uskomuksia, mutta sitäkin enemmän epätietoisuutta. Tiedätkö sinä, ovatko nämä väitteet totta vai tarua.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Istock

Psoriasis on sairaus, jota vain harva tuntee.

Psoriasis on tulehduksellinen pitkäaikaissairaus. Tautiin liittyy paljon uskomuksia, mutta sitäkin enemmän epätietoisuutta. Tiedätkö sinä, ovatko nämä väitteet totta vai tarua.

Psoriasista (psori, psoriaasi) sairastaa Suomessa yli 100 000 ihmistä, eli 2–3 prosenttia väestöstä. Maailmanlaajuisesti sairastuneita on noin 125 miljoonaa. Psoriasis on tulehduksellinen, pitkäaikainen sairaus, jonka oireet ilmenevät iholla ja nivelissä. Etenkin iho-oireet ovat ikäviä, ja ne herättävät usein myös epätoivottua huomiota muissa ihmisissä.

Todellisuudessa psoriasis – kuten monet muutkin sairaudet – tunnetaan yleisesti melko huonosti.

Listasimme väittämiä psoriasiksesta, joista osa on täyttä tarua ja osa totta.

VÄITE 1: Psoriasis tarttuu.

VÄÄRIN. Ei, psoriasis ei tartu. Se ei tartu kosketuksesta, eikä myöskään esimerkiksi vedessä tai saunanlauteilta.

VÄITE 2: Psoriasis voi aiheuttaa iho-oireiden lisäksi niveloireita.

TOTTA. Psoriasis on tulehduksellinen pitkäaikaissairaus, joka aiheuttaa iho- ja niveloireita sekä altistaa monille muille sairauksille, kuten sydän- ja verisuonitaudeille sekä diabetekselle. Arviolta noin 10–30 prosentilla ihopsoriasista sairastavista on myös nivelpsoriasis.

VÄITE 3: Psoriasis on perinnöllinen.

OSITTAIN TOTTA. Psoriasiksen puhkeamiseen vaikuttaa perinnöllinen alttius. Sairaus ei kuitenkaan puhkea kaikille, joilla on perinnöllinen alttius. Alle 40-vuotiaana alkanut tauti on selvästi perinnöllinen.

Sairauden puhkeamiselle voivat altistaa esimerkiksi nielutulehdus ja stressi, mutta tarkkaa syytä psoriasiksen puhkeamiselle ei tunneta.

VÄITE 4: Psoriasiksen iho-oireita voi ilmestyä mihin vain.

TOTTA. Psoriasis voi oireilla kaikilla ihoalueilla, mutta tyypillisimpiä paikkoja ovat kyynärpäät, polvet ja hiuspohja. Iho-oireet ilmenevät tarkkarajaisina, punoittavina ja paksuuntuneina läiskinä, jotka hilseilevät. Etenkin kutina voi olla hankalin oire.

Psoriasis oireilee eri tavoin eri ihmisillä. Myös toimiva hoito on yksilöllinen.

VÄITE 5: Psoriasiksen iho-oireet ovat aina yhtä pahat.

VÄÄRIN. Oireet ja vaikeusaste voivat vaihdella samalla potilaalla eri aikoina. Välillä voi olla pitkiäkin jaksoja, jolloin oireet ovat lievempiä tai häviävät jopa kokonaan. Taudinkuvassa esiintyy myös vuodenaikavaihtelua. Oireet ovat usein pahempia talvisin ja lievempiä kesäisin.

Oireet vaihtelevat muutamasta läiskästä laaja-alaiseen muotoon. Jos iho-oireet häiritsevät tai ne eivät pysy hallinnassa apteekista saatavilla perusvoiteilla, kannattaa ottaa yhteys lääkäriin.

VÄITE 6: Psoriasis vie työkyvyn kokonaan.

VÄÄRIN. Jos psoriasis on lievä tai siihen on toimiva hoito, se ei vaikuta työkykyyn. Koska psoriasis ei tartu, psoriasista sairastava voi hyvin toimia esimerkiksi asiakaspalvelu- tai myyntityössä.

Kivut eivät kuitenkaan välttämättä näy ulospäin. Väsymys on yleinen oire nivelpsoriasiksessa.

Väite 7: Nivelpsoriasis aiheuttaa turvotusta.

TOTTA: Nivelpsoriasiksen (nivelpsoriaasi, psoriasisartriitti) oireita ovat jäykkyys ja liikearkuus erityisesti aamuisin sekä nivelten turvotus ja kuumotus. Nivelissä, lihaksissa ja jänteissä voi myös esiintyä paineluarkuutta. Niveltulehdukseen voi liittyä myös sormien ja varpaiden makkaramaisia turvotuksia, silmätulehduksia ja kynsimuutoksia.

VÄITE 8: Psoriasis on henkisesti raskas sairaus.

TOTTA. Monet psoriaatikot kokevat fyysisten oireiden lisäksi sairauden usein myös henkisesti kuormittavana. Psoriasis aiheuttaa lisäksi stressiä, masennusta ja hakeutumista pois sosiaalisista tilanteista. Moni esimerkiksi vieroksuu läheisempää kanssakäymistä psoriaatikon kanssa, vaikka tauti ei tartu.

Psoriasista sairastavalla voi olla iso kynnys laittaa kesällä shortsit, hame, t-paita, toppi tai uima-asu, vaikka aurinko voisi helpottaa oireita. Monet eivät halua käydä uimahallissa tai kuntosalilla, koska näkyvät iho-oireet herättävät ympäristössä ikäviä reaktioita. Siksi on tärkeää, että et kommentoi, hauku, kuiskuttele tai tuijota. Moni psoriasista sairastava kokee pitkät katseet ikävinä, vaikka niillä ei tarkoittaisi pahaa.

VÄITE 9: Psoriasista ei voi parantaa.

TOTTA: Psoriasikseen ei ole olemassa parantavaa hoitoa. Oireet ovat kuitenkin useimmiten hyvin hallittavissa, kun niitä hoidetaan huolella:  80–90 % psoriaasista sairastavista pärjää hyvin kotihoidolla.

Maailman psoriasispäivää vietetään vuosittain 29. lokakuuta eri puolilla maailmaa. Tänä vuonna päivää vietetään teemalla ”Psori ei tartu. Vedessäkään.”

Lähteet: Psori.fi, Terveyskirjasto

X