Hyvinvointi

Psoriasis ja aurinko – Pelastus vai painajainen?

Teksti:
Anna.fi

Kesä tarkoittaa monille rannalla oleskelua, auringonottamista ja uimista. Psoriaatikoille se saattaa kuitenkin olla ristiriitaista aikaa. Auringon ultraviolettisäteilyllä on psoriasiksen oireita parantava vaikutus. Toisaalta osa potilaista kuitenkin häpeää näkyvää sairauttaan niin paljon, että he välttelevät vaatteiden vähentämistä kesäisellä uimarannalla. Hoitojen viimeaikaisen kehittymisen myötä myös heille voidaan tarjota mahdollisuus nauttia normaalista kesästä.

Psoriasis ja aurinko – Pelastus vai painajainen?

34-vuotias Olli on sairastanut psoriasista pienestä pitäen. Hänellä todettiin psoriasis jo kahden vuoden ikäisenä. Ihottumaa esiintyi aluksi lähinnä päänahassa, mutta jossain vaiheessa psoriasis katosi olemattomiin. Ollin perhe asui tuohon aikaan Israelissa, missä voimakas auringonvalo auttoi pitämään sairauden poissa.

Perheen palattua Suomeen sairaus alkoi pahentua vuosi vuodelta. Kolmekymppisenä tilanne oli Ollin sanojen mukaan melko mahdoton.

– Psoriasis näkyi joka puolella kehoa. Sitä oli kasvoissa, käsissä, jaloissa, rinnassa. Lisäksi se aiheutti kipua ja iho tuntui ajoittain siltä, kuin se olisi palanut auringossa. Lisäksi koin, etteivät lääkärit suhtautuneet asiaan riittävällä vakavuudella, vaan vähättelivät sairauden merkitystä.

Psoriaatikon viha-rakkaussuhde kesään

Olli tietää hyvin, miten ristiriitaisia tunteita kesän tulo aiheuttaa psoriaatikoille.

– Kesä ja aurinko tuntuvat pelastukselta, jota on odotettu läpi talven. Ihon paljastaminen tuntuu kuitenkin ajoittain ylivoimaiselta esteeltä. Keskeinen kysymys on, milloin vaihdos paljastavampiin vaatteisiin tulisi tehdä. Varsinkin kesän alku on vaikeaa aikaa, koska silloin iho on vielä suhteellisen huonossa kunnossa talven jäljiltä.

Suomen kesäisestä auringosta on Ollille jonkin verran hyötyä, mutta parhaat tulokset hän on saanut ollessaan ulkomailla.

– Olen viettänyt paljon aikaa Israelissa, jossa 3–4 viikon altistuminen auringolle takasi lähes täydellisen lopputuloksen.

Mikä psoriasiksessa sitten hävettää? Ollin mukaan ihon paljastaminen johtaa lähes aina kiusallisiin tilanteisiin, joita hän haluaisi loppuun saakka välttää.

Yleensä se menee niin, että vieraat ihmiset vaan tuijottavat, eivätkä kysy mitään. Sen sijaan tutumpien ihmisten seurassa kysymykset ovat melko yleisiä. Kysymykset turhauttavat erityisen paljon silloin kun itse kuvittelee, että iho on niin hyvässä kunnossa, ettei sairaus enää näy ulospäin. Ne palauttavat aika nopeasti maan pinnalle.

Psoriasis ja aurinko – Pelastus vai painajainen?

On sanomattakin selvää, että psoriasis vaikuttaa myös kesän aktiviteetteihin.

Kyllä sairaus on selvästi rajoittanut esimerkiksi rannalla käymistä ja uimista. Siksi arvostankin usein enemmän esimerkiksi yksityisiä rantoja, jotka ovat muutenkin hiljaisempia, Olli kertoo.

Vaikka auringonvalon hyödyt tunnetaan hyvin psoriaatikoiden keskuudessa, saattavat häpeän tunteet estää sen hyödyntämisen. Asiantuntijan mukaan iho-oireiden häpeäminen on psoriaatikoille melko yleistä.

– Osa potilaista haluaa tehostaa hoitoaan juuri keväällä, jotta ihon näyttäisi paremmalta. On kuitenkin myös niitä, jotka eivät ota lainkaan aurinkoa siitä syystä, että iho näyttää niin pahalta, sanoo Ihotautien erikoislääkäri Risto Oksman Turun Kaupungin sairaalasta.

Aurinko helpottaa oireita

Kesäinen aurinko on monille psoriaatikoille pelastus, jota odotetaan läpi talven. Se on luonnonmukainen hoitomuoto, jota on käytetty ihosairauksien hoitoon jo ennen ajanlaskumme alkua.

– Kesäinen aurinko tuo psoriasispotilaille monenlaista hyötyä. Se helpottaa useimpien oireita, mikä tarkoittaa lähinnä ihon punoituksen ja hilseilyn vähentymistä. Toisaalta se saattaa myös vähentää muiden hoitojen tarvetta, Oksman sanoo.

Auringonottamiseen liittyy myös haittoja.

– Täytyy muistaa, että auringonvalo aiheuttaa ihon ennenaikaista ikääntymistä ja lisää toisaalta syövän riskiä.

Kaikille psoriaatikoille aurinko ei edes tehoa, sillä osalla potilaista UVB-säteily voi jopa pahentaa oireita. Oksmanin mukaan tähän ryhmään kuuluu arviolta viisi prosenttia psoriasispotilaista. Hyöty saattaa myös heikentyä ajan myötä, jolloin auringonvalo ei enää tehoa oireisiin. 

Psoriasis ja aurinko – Pelastus vai painajainen?

Psoriasiksen hoidossa tapahtunut edistysaskelia

Vaikka auringonvaloa on käytetty psoriasiksen hoidossa jo vuosisatoja, on sen rinnalle kehitetty myös muita hyviä vaihtoehtoja. Ymmärrys ihosairauksista ja niiden hoidosta on lisääntynyt merkittävästi vasta aivan viime vuosina. Kehityksen myötä psoriaatikoiden kesien ei enää tarvitse olla hävettäviä vuodenaikoja. 

Kun psoriasiksen syntymekanismi on opittu tuntemaan paremmin, myös uudentyyppisiä hoitoja on voitu ottaa käyttöön. Ihosairauksia pidettiin aiemmin lähinnä kosmeettisena haittana, minkä vuoksi niiden hoito keskittyi pitkään pelkkien ulkoisten oireiden, kuten ihottuman, paikalliseen hoitoon. Uusien, biologisten lääkkeiden ansiosta monen psoriaatikon hoito on muuttunut merkittävästi.  Biologiset lääkkeet tehoavat hyvin psoriasiksen oireisiin ja niiden annosteluväli on perinteisiin hoitomuotoihin verrattuna sangen pitkä. Biologisia hoitoja annostellaan ihon alle tiheimmillään kaksi kertaa viikossa ja harvimmillaan neljä kertaa vuodessa. Biologisten lääkkeiden myötä potilaiden hoitoon käyttämä aika vähenee merkittävästi.

– Vielä viime vuosikymmeninä psoriasista hoidettiin rasvauksen lisäksi ensisijaisesti ilmastohoidoilla ja kylpylöissä annettavilla hoidoilla. Ilmastokuntoutus eteläisillä leveysasteilla on tosin nykyäänkin monelle hyvä keino lievittää psoriasiksen oireita. Oleskelu auringossa tai hoitoloissa vie kuitenkin paljon aikaa ja rahaa, ja hoidon vaikutus kestää enimmilläänkin vain muutamia kuukausia, kertoo Oksman.

Lisää tietoa psoriasiksesta ja sen hoitamisesta: Ihonalla.fi

X